Tendințe și perspective pe principalele piețe internaționale de mărfuri și valutare în perioada 14-20.05.2018

I. ŢIŢEI

AUTOR: Dr. Petre PRISECARU

În intervalul 14-20 mai 2018, preţurile ţiţeiului pe pieţele internaţionale la termen, NYMEX, din New York, şi ICE, din Londra, exprimate în termeni de medii săptămânale, au înregistrat creşteri moderate, de 1,00 % în cazul ţiţeiului WTI (SUA), la 71,31 $/baril (termen iunie) şi de 2,86 % în cazul Brent (Marea Britanie), la 78,75 $/baril (termen iulie).

La 18 mai situația cotațiilor principalelor sorturi de țiței era următoarea: WTI 71,37 $/baril (-0,28%), Brent 78,51 $/baril (-1,00%), coș OPEC 76,75 $/baril (+ 2,09%), Ural 73,85 $/baril (+0,00%), coș Mexic 67,21 $/baril (+1,83%).

Tițeiul Brent a depășit nivelul de 80 dolari/baril pentru prima dată din 2014 în această săptămână, deşi se confruntă cu rezistenţa mare a pieței la acest nivel. Totuşi, preţurile la petrol sunt la cel mai înalt nivel de trei ani şi jumătate. „Este legat de situația Iranului, care continuă să ia amploare şi se vorbește la modul general despre o piaţă tot mai strictă. Va fi interesant de văzut dacă nivelul de 80 dolari/baril va rezista săptămâna viitoare, pentru că astfel se va contura direcţia de evoluție viitoare a prețurilor”a declarat Jens Pedersen, analist senior la Danske Bank A/S, într-un interviu pentru agenția Bloomberg.

Benzina tinde deja spre 3$/galon ȋn SUA. Prețurile cu amănuntul la benzină în SUA au urcat la 2,90$ pe galon în această săptămână, dar cu țițeiul Brent ajungând la 80 dolari/baril, creșteri mai mari la pompă s-ar putea ȋnregistra ȋn continuare. Vârful de cerere al sezonului de vară începe neoficial în timpul vacanţei Memorial Day de la sfârşitul lunii mai, şi în acest an automobiliștii vor avea cele mai mari prețuri la benzină din ultimii trei ani. În medie ei vor plăti o sumă suplimentară de $100 pentru benzină în această vară, comparativ cu anul trecut. Insuficienţa de servicii petroliere se ȋnregistrează în bazinul Permian. Costurile pentru serviciile din câmpurile petroliere sunt în creştere ȋn această zonă pentru că, totuși, companiile care exploatează țițeiul de șist se confruntă cu insuficiența lucrătorilor. „Recrutarea de personal este o mare provocare. Noi suntem axați puternic pe recrutarea de personal,” a declarat Kevin Neveu, director executiv la Precision Drilling Corp., la o conferinţă din Houston. El a spus că s-au angajat circa 2.000 de persoane în 2017. Un studiu de anul trecut a estimat că aproximativ 25% din lucrătorii concediaţi în timpul reculului parțial de anul trecut au trecut la alte industrii.

OPEC și Rusia discută preţul petrolului. Ministrul saudit Khalid al-Falih a declarat că OPEC şi Rusia au discutat despre volatilitatea prețurilor şi starea pieţei petrolului. Khalid al-Falih a declarat că OPEC ar putea atenua orice reduceri de ofertă, deşi pentru moment ar fi de preferat ca limitările de producţie să se mențină neschimbate. Oficiali OPEC au spus că boomul de preț pare a fi determinat de temerile de pe piață și nu se bazează pe factori fundamentali.

UE ia măsuri pentru a feri companiile de sancţiunile SUA. Firma daneză de mari transporturi Maersk a declarat că va ȋnceta operaţiunile din Iran până în noiembrie, pentru a evita sancţiunile din partea SUA. Firma franceză Total SA cu mari investiţii ȋn Iran, inclusiv  1 miliard de dolari pentru dezvoltarea câmpului de gaz South Pars, a declarat că se va retrage din Iran, în cazul în care ea nu poate obţine o scutire de la Trezoreria SUA. Firma chineză CNPC ar putea cumpăra participaţia firmei Total în acest proiect. Acest  fenomen se ȋnregistrează ȋn pofida faptului că UE încearcă să protejeze companiile sale de sancţiunile aplicate din partea SUA.

Alegerile prezidențiale din Venezuela de duminică vor fi decisive pentru viitorul acestei țări. Situația pare destul de gravă și SUA au ȋn vedere aplicarea unor sancțiuni după votul la prezidențiale, dacă el nu se desfășoară ȋn mod corect. Este luată ȋn considerare şi o interzicere a importurilor de țitei din Venezuela, măsură pe care colapsul sectorului petrolier din această ţară o poate face,însă,  inoperantă, mai ales că există și sancțiunile contra Iranului și trendul ascendent al prețurilor la țiței.

II. GAZ NATURAL

AUTOR: Dr. Petre PRISECARU

În săptămâna 14-20 mai 2018, preţurile gazelor naturale pe piaţa la termen din New York, NYMEX, cu termen de livrare în iunie, au crescut cu 2,67 %, la un nivel de 100,24 $/1000 m.c.

Conform datelor de la PointLogic Energy, oferta medie totală a gazelor naturale a rămas aceeași ca și în săptămâna precedentă, cu o medie de 2,27 mrd. mc/zi.   Producția de gaze naturale uscate a scăzut cu 1%, comparativ cu săptămâna precedentă, în mare parte din cauza declinului producției ȋn nord-est, asociat cu o reducere a capacității de întreținere a conductei Millennium. Importurile medii nete din Canada au crescut cu 1% față de săptămâna trecută. 

Cererea a crescut pe intervalul de săptămână analizat (miercuri/miercuri), proporțional cu creșterea consumului în sectorul energiei electrice. Consumul total de gaze naturale din SUA a crescut cu 4% față de săptămâna precedentă, potrivit datelor de la PointLogic Energy. Gazele naturale consumate pentru producerea de energie au crescut cu 8% în săptămâna analizată (temperaturile medii pentru săptămâna respectivă au  sporit la peste 75 ° F în părțile din sud-est și Texas). Consumul din sectorul industrial a rămas constant, la o medie de 0,56 mrd.mc/zi. În sectoarele rezidențial și comercial, consumul a sporit  cu 3%, cu o mare parte din Vest și Nord-Est cu vreme mai rece ȋn această săptamână, comparativ cu ultimul raport săptămânal. Exporturile de gaze naturale către Mexic au fost la acelaşi nivel ca săptămâna trecută, la o medie de 0,12 mrd mc/zi.

Trump a cerut Germaniei să ȋntrerupă Nord Stream 2 pentru a evita un război comercial. Wall Street Journal informează că președintele Trump exercită presiuni asupra Germaniei să renunțe la conducta de gaze naturale importate din Rusia, Nord Stream 2, dacă dorește să evite un război comercial cu Statele Unite. Trump i-a spus ȋn mod repetat cancelarului german Angela Merkel că SUA va reîncepe discuțiile cu UE privind un acord comercial, dacă Germania anulează proiectul conductei Nord Stream 2. ”Strategia  lui Trump pare a fi de a ne forța să cumpărăm gazul lor mai scump, dar atâta timp cât GNL nu este competitiv, Europa nu va fi de acord cu o astfel de afacere, adică să plătească prețuri exorbitante pentru gazul lichefiat importat din SUA“, a declarat un oficial al UE.

Australia este pe cale de a deveni cel mai mare exportator de GNL din lume anul viitor. Cu mai multe proiecte off-shore gigant, cum ar fi Gorgon, Wheatstone, Prelude și Ichthys, țara se apropie rapid de a fi un exportator superior nivelului realizat de Qatar. Dar, spre deosebire de Qatar, Australia nu a fost în măsură să se bucure pe deplin de acest boom al GNL. De fapt, cel puțin o parte a țării suferă de un deficit de GNL, care a făcut necesare importuri foarte urgente. În Queensland, firmele Australian Pacific, Queensland Curtis și Gladstone au proiecte mari în domeniul GNL, cu o capacitate de producție anuală cumulată de 25,3 milioane de tone. La fel ca vecinul său de pe coasta de est, statul Victoria, statul Queensland este ȋn situația unui deficit cronic de GNL la prețuri accesibile, rezultat din triplarea cererii după începerea proiectelor din Queensland, care au împins prețurile ȋn sus semnificativ,  ajutate de scăderea producției zăcămintelor de gaze din regiune, ca și din cauza faptului că o  mare parte din cantitățile de GNL produse de cele trei proiecte sunt blocate în contracte pe termen lung.

Mediile săptămânale ale preţurilor ţiţeiului pe pieţele internaţionale la termen au înregistrat creșteri moderate, reflectând în principal situația acordului nuclear cu Iranul, denunțat de SUA.

Media săptămânală a preţurilor gazelor naturale pe piaţa la termen americană a crescut, pe fondul majorării sensibile a consumului.

Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere

Sursa: www.bunkerindex.com

III. METALE NEFEROASE

Aluminiu

AUTOR: Eufrosina MEREORU

În săptămâna 14 – 20 mai 2018, cotația medie a aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (London Metal Exchange – LME) a fost de  2.299 $/tonă, înregistrând o scădere ușoară, de 0,90%, față de săptămâna precedentă, pe fondul speculaţiilor de bursă. Nivelul maxim înregistrat de cotaţiile zilnice pe parcursul săptămânii analizate a fost de  2.319,50 $/tonă (16 mai a.c.), iar cel minim de  2.280 $/tonă, pe  17 mai 2018.

Nivelul mediu săptămânal al stocurilor de aluminiu la LME s-a situat la 1.248.575 tone, fiind astfel cu 2,14% mai mic față de săptămâna 7– 13 mai a.c..

Cupru

AUTOR: Dr. Emilia MANOLE

În săptămâna 14-20 mai 2018, cotaţia medie a cuprului la LME a înregistrat o modificare nesemnificativă, de – 0,01%, comparativ cu perioada anterioară, la 6.809,10 $/tonă. Preţurile zilnice la metalul roșu au fluctuat, în cursul săptămânii, între o valoare minimă de 6.773,50 $/tonă, înregistrată în a treia zi de tranzacționare, şi una maximă de 6,838,00 $/tonă, înregistrată în 17 mai a.c.. Evoluția mediei săptămânale a preţurilor cuprului în săptămâna analizată este atribuită evoluţiei cursului de schimb al dolarului.

Stocurile de cupru la LME au înregistrat o majorare de 1,49% față de săptămâna precedentă, la 294.765 tone. Nivelul stocurilor de cupru a oscilat în perioada analizată între un nivel minim de 289.975 tone, luni, 14 mai a.c., și un nivel maxim de 301.475 tone, în ultima zi de tranzacționare.

Nichel

AUTOR: Dr. Emilia MANOLE

În intervalul 14 – 20 mai 2018, cotaţia medie la nichel la Bursa de Metale de la Londra a continuat să se majoreze, respectiv cu 4,67%, la 14.510,00 $/tonă. Cotațiile zilnice ale metalului alb s-au situat, pe parcursul săptămânii, între un nivel minim de 14.320,00 $/tonă în prima zi de tranzacționare și un nivel maxim de 14.750,00 $/tonă înregistrat vineri, 18 mai a.c..

Evoluția cotaţiei nichelului a fost determinată, în opinia analistului Boris Mikanikrezai, de la Metal Bulletin, de estimările recente potrivit cărora cererea de vehicule electrice va avea un impact notabil asupra cererii mondiale de nichel, apreciindu-se o creștere a cererii de nichel de zece ori până în anul 2025.

Stocurile de nichel la Bursa de Metale de la Londra (LME), în termeni de medie săptămânală, au înregistrat o nouă reducere, de 1,58% faţă de săptămâna anterioară, la 307.879 tone.

 Cositor

AUTOR: Eufrosina MEREORU

La Bursa de Metale de la Londra (L.M.E.), cotația medie săptămânală a cositorului în săptămâna 14 – 20 mai 2018 s-a situat la  20.856 $/tonă, înregistrând o scădere de 0,97%, față de săptămâna anterioară. Nivelul maxim înregistrat pe parcursul săptămânii analizate a fost de  21.025 $/tonă ( 15 mai a.c.), iar cel minim de 20.660 $/tonă, pe  17 mai 2018.

Nivelul mediu al stocurilor de cositor în săptămâna analizată a fost de 2.327 tone, situându-se cu  numai 0,25% peste nivelul din intervalul precedent.

Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Neferoase

Sursa: www.koreazinc.co.kr și www.lme.com

Notă: În ziua de 7 mai 2018 cotațiile nu au fost disponibile, mediile fiind calculate pe 4 zile

IV. METALE PREŢIOASE

AUTOR: Dr. Maria CARTAS

În săptămâna 14-20 mai 2018, cotaţiile medii săptămânale ale metalelor preţioase, pe piaţa de lingouri de la Londra, au înregistrat o tendinţă de declin la 3 dintre cele 4 metale analizate. Şi anume:

– Cotaţia medie săptămânală a aurului a coborât în săptămâna analizată, pentru prima dată de la începutul anului, sub 1.300 dolari pe uncia fină, la nivelul de 1.296,78 dolari pe uncia fină (-19,12 dolari sau – 1,45% faţă de săptămâna precedentă), atingând cel mai scăzut nivel înregistrat de la începutul acestui an.

– Cotaţia medie a argintului s-a diminuat cu 0,87% (-0,14 dolari), la 16,42 dolari pe uncia fină, apropiindu-se de cotaţia medie săptămânală minimă, de 16,37 dolari, înregistrată de două ori în acest an (după mijlocul lunii martie şi în prima săptămână din mai).

Platina a înregistrat cea mai mare scădere, comparativ cu celelelate 2 metale, atât în cifre relative, cât şi în cifre absolute, respectiv – 2,21% / -20,25 dolari, a cotaţiei sale medii săptămânale, care a coborât, de asemenea, la cel mai scăzut nivel de la începutul anului. Cu o cotaţie de 898 dolari pe uncia fină, cotaţia medie a platinei a scăzut în săptămâna analizată, pentru prima dată de la începutul anului, sub 900 de dolari pe uncia fină.

În schimb, cotaţia paladiului a înregistrat, pentru a doua săptămână consecutiv, o creştere, deşi nesemnificativă, de 0,13% (+1,3 dolari), cifrându-se la 986,80 dolari pe uncia fină.

În ceea ce priveşte diferenţa dintre nivelurile maxime şi cele minime înregistrate, pe parcursul săptămânii, de cotaţiile medii zilnice, aceasta a fost de 31,55 dolari la aur, 0,39 dolari la argint, 37 de dolari la platină şi 35 de dolari, pe uncia fină, la paladiu.

În România, preţul gramului de aur (BNR) a scăzut (-1,15%), la 163,09 lei.

Evoluţia cotaţiilor zilnice în perioada analizată

Sursa: Prelucrare D. Ghiţac, pe baza datelor publicate zilnic de Kitco, Banca Naţională a României, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com

Note:

*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu un coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)

**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:

ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBMA)

ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Physical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Bullion Market (LBMA)

V. PRODUSE AGROALIMENTARE

Grâu

AUTOR: Emilia BĂLAN

La Bursa din Chicago, săptămâna  14 – 20 mai a.c. a debutat cu o valoare minimă a cotațiilor zilnice pentru grâul american roşu nr. 2, de 180,5 $/tonă, pe fondul disponibilităţilor abundente de pe piața mondială, semnalate de prognozele Departamentului Agriculturii din Statele Unite (United States Department of Agriculture – USDA)[1], conform cărora, în sezonul 2018/19, producția de grâu a Statelor Unite va fi de 49,6 milioane tone, cu 2,5% mai mult decât previzionau analiștii și cu 4,6% mai mare comparativ cu cea estimată pentru sezonul actual (2017/18).

După încă 3 zile, în care cotațiile zilnice au oscilat între 181 $/tonă și 182 $/tonă, în ultima zi a perioadei analizate s-a atins maximul ultimelor 2 săptămâni, de 190,42 $/tonă. Creșterea bruscă a cotației grâului american (+7,6 $/tonă față de ziua precedentă) a reflectat condițiile meteorologice nefavorabile din SUA și Australia, două dintre principalele țări exportatoare de grâu. Ambele state se confruntă cu o secetă prelungită, ceea ce va determina cu certitudine diminuarea randamentului mediu al recoltei din acest sezon.

În această conjunctură, cotația medie săptămânală a grâului american roșu moale nr. 2 a fost de 183,33 $/tonă, cu 1,85% mai mică față de cea înregistrată în perioada anterioară.

Porumb

AUTOR: Emilia BĂLAN

Media săptămânală a cotațiilor porumbului american galben nr. 2 s-a situat la o valoare de 157,13 $/tonă, în scădere cu doar 0,47% comparativ cu cea din perioada precedentă. Pe parcursul săptămânii, cotațiile zilnice ale porumbului american au fluctuat între un minim de 156,10 $/tonă, înregistrat luni, 14 mai 2018, și un maxim de 158,46$/tonă, vineri, 18 mai a.c., .

Fluctuațiile cotațiilor zilnice ale porumbului american la Bursa din Chicago în perioada 14 – 20 mai 2018 au reflectat următoarele influenţe:

– precipitațiile căzute în zonele în care se însămânțează porumb din Statele Unite – principalul producător și exportator mondial, care au determinat oprirea temporară și/sau întârzierea activităților de semănat;

– aprecierea dolarului american în raport cu principalele monede internaționale (cu 1,7% față de euro și cu 0,9% comparativ cu lira sterlină);

– informațiile optimiste privind declarațiile președintelui Donald Trump, în legătură cu negocierile comerciale dintre SUA și China.

Ulei şi Boabe de Soia

AUTOR: Eufrosina MEREORU

În perioada 14 – 20 mai 2018, la Bursa din Chicago, cotațiile medii săptămânale ale boabelor de soia și uleiului de soia  au înregistrat evoluții diferențiate.

Cotaţia medie a boabelor de soia a înregistrat o scădere nesemnificativă, de numai 0,07 %, comparativ cu intervalul anterior, la 369,27 $/tonă. Pe parcursul perioadei analizate, cotaţiile au evoluat între un nivel maxim de 374,32 $/tonă ( 15 mai a.c.) şi unul minim de 365,59 $/tonă, pe  17 mai 2018.

Cotaţia medie săptămânală a uleiului de soia a fost de 682,45 $/tonă, înregistrând o ușoară majorare, de 0,37% faţă de intervalul 7–13 mai 2018. Preţurile la uleiul de soia au fluctuat pe parcursul săptămânii între un nivel maxim de  686,20 $/tonă ( 15 mai a.c.) şi un minim de  674,51 $/tonă ( 16 mai 2018).

Zahăr

AUTOR: Simona ZAMȘA

În intervalul 14 – 20 mai a.c., cotația medie săptămânală a zahărului rafinat s-a situat la   324,58 $/tonă (+0,21%). Perioada analizată a debutat cu valori similare celor din ultima zi de tranzacționare a săptămânii anterioare, pe 14 mai a.c. înregistrându-se valoarea minimă de 321,10 $/tonă. În zilele următoare prețurile au crescut ușor, iar pe 18 mai a.c. s-a atins valoarea maximă a săptămânii analizate, respectiv 330,20 $/tonă. Așa cum se poate observa din valorile de mai sus, volatilitatea pieței rămâne scăzută. 

Cafea

AUTOR: Odette MARINACHE

În săptămâna 14 – 20 mai 2018, cotația medie la cafea Arabica, la Bursa de la New York, FOB, a fost de 2.503,12 $/tonă, în scădere cu 2,44% față de săptămâna anterioară, când media a fost de 2.565,74 $/tonă. Diferența dintre cotația maximă, de 2.512,60 $/tonă, înregistrată în ultima zi de tranzacționare, și cea minimă, de 2.489,45 $/tonă, din data de 15 mai, a fost de 23,15 $/tonă.

Cotația medie săptămânală la cafea Robusta, la Bursa de la Londra, CIF, a fost de    1.734,00 $/tonă, în scădere cu 1,82% față de săptămâna anterioară, când media a fost de 1.766,20 $/tonă. În perioada analizată, cotațiile zilnice au înregistrat fluctuații în marja de 32,00 $/tonă. Prețul maxim, de 1.750,00 $/tonă, a fost înregistrat în ultima zi de tranzacționare, iar cel minim, de 1.718,00 $/tonă, în ziua de 15 mai a.c..

Este a doua săptămână consecutivă în care se înregistrează scăderi ale cotațiilor medii săptămânale la ambele sortimente de cafea, după ce în săptămânile anterioare (23 – 29 aprilie si 30 aprilie – 6 mai a.c.) s-au înregistrat variații pozitive ale mediilor cotațiilor, atât la cafeaua Arabica, cât și la cafeaua Robusta, la ambele burse.

Având în vedere estimările experților Organizației Internaționale a Cafelei pentru sezonul 2017/18, de creștere a producției mondiale de cafea, este de așteptat ca și în perioada următoare tendința prețurilor cafelei să se înscrie pe un trend descendent.

Bumbac

AUTOR: Simona ZAMȘA

În săptămâna 14 – 20 mai 2018, mediile săptămânale ale celor două sorturi de bumbac au înregistrat diminuări, pe fondul scăderii achizițiilor în primele zile de tranzacționare. La Bursa din Liverpool, cotația medie a bumbacului Index “A” s-a situat la 2.039,07 $/tonă, cu 1,48% mai puțin față de cotația săptămânii anterioare, iar la Bursa din New York, cotaţia bumbacului american diverse sorturi s-a micșorat cu 0,60%, la 1.867,15 $/tonă. Deşi mediile săptămânale au scăzut la ambele burse de mărfuri, trendul cotațiilor zilnice din  perioada analizată a fost ascendent. Fluctuațiile înregistrate în intervalul analizat au fost mici la bursa londoneză și mai ridicate la bursa americană.

În perioada analizată, în cele 4 zile de tranzacționare, prețurile bumbacului Index A au debutat cu valori inferioare celor înregistrate în săptămâna anterioară, s-au diminuat ușor și în următoarea zi,  pe 16 mai a.c. atingând nivelul minim de 2.029,70 $/tonă, iar în ultimele 2 zile au crescut până la nivelul maxim de 2.056,16 $/tonă. Pe piața americană, prețurile au fluctuat între valoarea minimă a săptămânii, respectiv 1.845,59 $/tonă (pe 14 mai a.c.), și valoarea maximă, de 1.908,43 $/tonă (pe 18 mai a.c.).

Potrivit primelor previziuni făcute de Departamentul American al Agriculturii (USDA-United States Departament of Agriculture), în luna mai a.c., în sezonul 2018/19 (care va debuta la 1 august 2018), producția mondială de bumbac este prognozată la 26,39 milioane tone, nivel cu 2% mai scăzut față de 2017/18, iar consumul mondial va crește cu 3,8%, la 27,31 milioane tone, rezultând astfel un deficit al producției raportat la consum de circa 910 mii tone, situație diferită de sezonul actual, în care s-a înregistrat excedent al producției. Stocurile mondiale de bumbac vor totaliza 18,23 milioane tone, cu 6% mai puțin față de nivelul sezonului 2017/18.

Evoluţia grafică a preţurilor Produselor Agroalimentare

Sursa: www.investing.com și www.mrci.com

Notă: În ziua de 7 mai 2018 cotațiile la zahăr rafinat nu au fost disponibile, mediile fiind calculate pe 4 zile

VIPIAŢA VALUTARĂ

AUTOR: Dr. Andrei RĂDULESCU

În săptămâna 14 – 20 mai a.c., cursul mediu al dolarului american a prezentat aprecieri generalizate, susținute, în principal, de perspectivele ca banca centrală din SUA să majoreze din nou rata de dobândă de politică monetară, la ședința din luna iunie.

De asemenea, săptămâna trecută, pe piața valutară s-au resimțit intensificarea percepției de risc pe piețele financiare și fluctuațiile din piețele internaționale de materii prime.

Din perspectiva macroeconomică, se evidențiază evoluții divergente ale indicatorilor macroeconomici din principalele blocuri economice ale lumii: ameliorare și/sau consolidare în Statele Unite vs. tendința de deteriorare din zona euro.

Spre exemplu, dinamica indicatorilor economici avansați (plus 0,4% lună/lună în aprilie) și creșterea ratei de utilizare a capacității instalate în industrie (la 78% luna trecută) confirmă evoluția economiei la un ritm peste potențial. Acest aspect coroborat cu accelerarea inflației (în prezent se situează la nivelul țintit de banca centrală) sunt factori care semnalează că FED va continua să majoreze rata de dobândă pe termen scurt (piața financiară anticipează încă trei majorări până la final de 2018).

Pe de altă parte, în zona euro climatul investițional se deteriorează, evoluție care reflectă faptul că impactul politicii monetare relaxate fără precedent s-a epuizat, iar mediul privat pare din nou preocupat de provocările structurale cu care se confruntă integrarea economică europeană (mai ales în flancul sudic, cazul Italiei).

Aceste aspecte macroeconomice coroborate cu tensiunile comerciale globale au contribuit și la majorarea ratelor de dobândă la obligațiunile suverane pe scadența 10 ani în SUA (cu 3%, la 3,06% – maximul din 2014) și în Germania (cu 3%, la 0,58%).

În acest context, cursul mediu al dolarului american s-a apreciat săptămâna trecută cu 0,5% față de moneda unică europeană.

De asemenea, moneda SUA a crescut față de valutele din sfera de influență a euro: coroana daneză cu 0,5%.

Totodată, dolarul a înregistrat aprecieri raportat la lira sterlină (cu 0,2%), coroana norvegiană (cu 0,4%), yen-ul nipon (cu 0,9%) și kiwi neo-zeelandez (cu 1,1%).

Pe de altă parte, moneda americană s-a depreciat comparativ cu dolarul canadian (cu 0,1%),  dolarul australian (cu 0,2%), francul elvețian (cu 0,3%) și coroana suedeză (cu 0,3%).

În ceea ce privește valutele din țările emergente și în dezvoltare, se evidențiază aprecierea dolarului față de peso mexican (cu 1,4%), real-ul brazilian (cu 3%) și peso argentinian (cu 8,2%), pe fondul provocărilor cu care se confruntă economiile din America Latină (Argentina a demarat recent negocieri pentru un acord cu FMI).

De asemenea, dolarul SUA a crescut în săptămâna analizată și față de peso filipinez (cu 0,6%) și rupia indiană (cu 1%).

Raportat la leul românesc, cursul ediu al dolarului SUA s-a apreciat cu 0,2%, pe fondul evoluțiilor cursurilor EUR/USD (depreciere cu 0,5%) și EUR/RON (scădere cu 0,3%). Cursul USD/RON reprezintă un cross între EUR/RON și EUR/USD.

Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar

Sursa: www.x-rates.com

Coordonator: dr. Maria CARTAS

[1] United States Department of Agriculture. Agricultural Marketing Service Farm Service Agency. Economic Research Service Foreign Agricultural Service. Grain: World Markets and Trade. Economics. May 10, 2018.