Analiza pieţei internaţionale a metalelor preţioase, în perioada 1 – 7 octombrie 2012

AUTOR: Dr. Dana Ghiţac

Datorită randamentelor slabe obţinute pe pieţele de capital, investitorii şi‑au redirecţionat interesul către metalele preţioase. Mai ales după ce s‑a aflat despre redresarea bruscă şi extrem de puternică a cererii de aur şi argint în India (cea mai mare piaţă de desfacere la nivel mondial  pentru cele două metale, unde aprecierea din ultima lună a monedei naţionale, cu 6% faţă de dolarul american, a stimulat vânzările) şi despre înrăutăţirea situaţiei companiilor miniere din Republica Africa de Sud, unde grevele din sectorul producător de platină continuă şi s‑au extins şi spre exploatările de aur.

În aceste condiţii, cotaţiile au evoluat pe trend ascendent pe aproape toate pieţele de metale preţioase din lume, inclusiv pe cele din Londra[1], unde platina şi paladiul au înregistrat cele mai susţinute creşteri de preţ.

Mai mult, şi prognozele au început să fie din ce în ce mai optimiste, în sensul că există un climat extrem de favorabil pentru ca aurul să înregistreze un nou maxim istoric al preţului de referinţă[2] (ultimul datează din 5 septembrie 2011 şi este de 1.895 $/u.f.) – fapt ce ar provoca şi o puternică scumpire a argintului, platinei şi paladiului. Trebuie menţionat că politica băncilor centrale de a menţine dobânda de referinţă la niveluri extrem de scăzute va continua să stimuleze plasamentele în aur, contribuind la creşterea preţurilor.

Un exemplu în acest sens îl oferă efectul pe care l‑a avut deja rata dobânzilor practicate de Banca Angliei (0,5%) şi de Banca Centrală Europeană (0,75%) pe piaţa londoneză a aurului, unde uncia fină a ajuns la cel mai ridicat preţ, în moneda Marii Britanii,  din ultimele şapte luni (1.110,27 £, pe 4 octombrie) şi la un nou maxim istoric în moneda unică (1.382,27 €, pe 1 octombrie).

Aur

Preţul de referinţă al aurului a crescut, în termeni de medii săptămânale, cu 1,09%, la 1.782,70 $/u.f..

În primele cinci zile din octombrie, metalul a cotat pe trend ascendent, dar dorinţa investitorilor de a încasa rapid profiturile generate după fiecare scumpire s‑a resimţit şi pe piaţa de lingouri din Londra, unde a diminuat ritmul de creştere. Prin urmare, la închiderea fixingului londonez din 5 octombrie, uncia fină de aur valora cu doar 0,6% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 1.784 $, comparativ cu 1.776 $ în 28 septembrie.

În România, preţul de referinţă[3] al gramului de aur a crescut cu 0,95%, până la 200,69 lei.

Pe parcursul intervalului analizat, impactul scumpirii metalului galben pe piaţa din Londra a fost accentuat de noi deprecieri ale monedei naţionale în raport cu dolarul SUA. În aceste condiţii, Banca Naţională a României anunţa, pe 5 octombrie, un nou maxim istoric, de 202,08 lei/gram, cu1% mai mare decât cu o săptămână în urmă: 200,35 lei/gram în 28 septembrie.

Argint

În termeni de medii săptămânale, preţul de referinţă al argintului[4] a crescut cu 2,06%, la 34,75 $/u.f..

Pe parcursul intervalului analizat, metalul a continuat să coteze în strânsă legătură cu evoluţia preţului aurului şi, la închiderea fixingului londonez din 5 octombrie, uncia fină de argint valora cu 0,5% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 34,85 $, comparativ cu 34,65 $ în 28 septembrie.

Platină

Preţul de referinţă al platinei[5] a crescut cu 3,30%, comparativ cu săptămâna anterioară, la 1.690,40 $/u.f..

Perspectivele aprovizionării pieţei mondiale cu metal produs în Republica Africa de Sud continuă să fie incerte, deoarece, în ciuda măsurilor disciplinare anunţate de compania Anglo-American Platinum împotriva celor care refuză să‑şi reia activitatea (80% din totalul angajaţilor), toate cele cinci mine de la Rustenburg au rămas închise. În aceste condiţii, preţul metalului alb a crescut până la cel mai ridicat nivel înregistrat după 28 februarie: la închiderea fixingului londonez din 5 octombrie, uncia fină de platină valora 1.711 $, cu 3% mai mult decât cu o săptămână în urmă (1.668 $ în 28 septembrie).

Paladiu

Preţul de referinţă al paladiului[6] a crescut cu 3,15%, în termeni de medii săptămânale, la 655,40 $/u.f..

Datorită ratelor scăzute ale dobânzilor practicate de băncile din SUA, vânzările de autoturisme din această ţară au înregistrat, în septembrie, cea mai mare creştere de după „boom‑ul” din 2009 (+9,5%). În aceste condiţii, metalul s‑a scumpit constant pe parcursul primei săptămâni din octombrie. Însă, din cauza veştilor negative venite dinspre pieţele auto din Spania, Franţa şi Japonia (ţară care a raportat, pentru prima dată în ultimele 13 luni, scăderea vânzărilor de maşini noi), uncia fină de paladiu nu a reuşit să ajungă la 700 $.

De menţionat că, de la începutul lunii martie 2012, acest nivel nu a mai fost depăşit de preţul de referinţă decât în 14 septembrie, când a cotat, sporadic, la 702 $. Totuşi, la închiderea fixingului londonez din 5 octombrie, uncia fină de paladiu valora cu 4% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 667 $, comparativ cu 642 $ în 28 septembrie.

Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Preţioase

pretioase9oct2012

SURSA: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de LBMA, LPPM, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com

NOTE:

*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu in coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)

**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:

ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBM)

ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Phyisical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Platinum and Palladium Market (LPPM).

[1] London Bullion Market (LBM) şi London Platinum and Palladium Market (LPPM) – pieţe londoneze angro de aur şi argint, respectiv platină şi paladiu, unde se stabilesc zilnic, în sistem over‑the-counter, preţurile de referinţă (în dolari SUA/uncie fină) pentru toate celelalte pieţe mondiale pe care se tranzacţionează cele patru metale preţioase.

[2] Comunicat, în după‑amiaza fiecărei zile, de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).Comunicat, în după‑amiaza fiecărei zile, de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).

[3] Calculat zilnic de Banca Naţională, pe baza cotaţiei unciei fine de aur stabilite de London Bullion Market Association şi a raportului dintre dolarul SUA şi moneda naţională.

[4] Calculat zilnic de Banca Naţională, pe baza cotaţiei unciei fine de aur stabilite de London Bullion Market Association şi a raportului dintre dolarul SUA şi moneda naţională.

[5] Stabilit, în după amiaza fiecărei zile, de Piaţa de Platină şi Paladiu din Londra (LPPM).

[6] Stabilit, în după amiaza fiecărei zile, de Piaţa de Platină şi Paladiu din Londra (LPPM).