AUTOR: Dr. Dana Ghiţac
În aşteptarea şedinţei Comitetului de Politică Monetară al Sistemului Federal de Rezerve (Fed), apetitul pentru risc al investitorilor a fost puternic stimulat de posibilitatea anunţării unei extinderi masive şi nelimitate a programului de relaxare „Quantitative Easing (QE)”, care ar accentua tendinţa de depreciere a dolarului SUA. Această conjunctură, care a influenţat pozitiv interesul speculativ pentru metalele preţioase, s‑a resimţit şi pe pieţele din Londra[1], unde doar preţul argintului nu a reuşit să crească în raport cu săptămâna anterioară.
Aur
În termeni de medii săptămânale, preţul de referinţă al aurului[2] a crescut cu 0,24%, la 1.705,55 $/u.f.
Susţinut de deprecierea dolarului SUA, metalul galben a început intervalul analizat pe trend ascendent. Totuşi, sub presiunea incertitudinilor legate de rezultatul summitului UE şi de capabilitatea stimulilor monetari de a influenţa pozitiv economia americană şi mondială, investitorii au preferat să‑şi încaseze rapid profiturile generate de creşterile de preţ. Impactul acestor vânzări speculative s‑a resimţit şi pe piaţa londoneză unde, în ciuda creşterii importurilor Indiei (cel mai mare cumpărător mondial de aur), la închiderea fixingului din 14 decembrie, uncia fină de aur valora cu 0,3% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 1.696,25 $, comparativ cu 1.701,50 $ în 7 decembrie.
În România, preţul de referinţă[3] al aurului a scăzut nesemnificativ (cu 0,01%) faţă de săptămâna anterioară, la 190,39 lei.
Impactul evoluţiei unciei fine pe piaţa din Londra a fost anulat de aprecierea din ce în ce mai accentuată a monedei naţionale în raport cu dolarul SUA. În aceste condiţii, după patru zile consecutive de ieftinire, cursul anunţat de Banca Naţională a României pe 14 decembrie s‑a situat cu 1% sub cel stabilit cu o săptămână în urmă: 186,64 lei/gram (cel mai scăzut nivel înregistrat după 12 iulie), comparativ cu 191,37 lei/gram în 7 decembrie.
Argint
În termeni de medii săptămânale, preţul de referinţă al argintului[4] a scăzut cu 0,39%, la 32,96 $/u.f..
În lipsa unor stimuli semnificativi pentru o creştere accentuată a cererii de plasamente în argint, o mare parte dintre fondurile de acoperire (hedge funds[5]) şi alţi investitori care s‑au confruntat cu pierderi pe alte pieţe le‑au acoperit prin marcarea profiturilor pe piaţa metalului preţios. Impactul vânzărilor speculative s‑a resimţit şi la Londra unde, după patru zile consecutive de ieftinire, la închiderea fixingului din 14 decembrie, uncia fină de argint valora cu 1% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 32,52 $, comparativ cu 32,85 $ în 7 decembrie.
Platină
Preţul de referinţă al platinei[6] a crescut cu 1,97% comparativ cu săptămâna anterioară, la 1.622,40 $/u.f..
Pe parcursul intervalului analizat, metalul a cotat pe trendul aurului. Cu toate acestea, datorită suportului oferit de creşterea preţurilor majorităţii mărfurilor industriale, la închiderea fixingului londonez din 14 decembrie, uncia fină de platină valora cu 1% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 1.613 $, comparativ cu 1.600 $ în 7 decembrie.
Paladiu
Preţul de referinţă al paladiului[7] a crescut cu 1,34% comparativ cu săptămâna anterioară, la 694,60 $/u.f..
Deşi dorinţa investitorilor speculativi de a încasa profiturile generate de scumpirea accentuată din 7 decembrie a provocat o serie de dezinvestiţii, metalul a beneficiat de o bună susţinere din partea industriei auto asiatice, care a raportat creşterea accentuată a vânzărilor pe piaţa din China. Prin urmare, la închiderea fixingului londonez din 14 decembrie, uncia fină de paladiu valora cu 0,3% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 700 $ (cel mai ridicat nivel înregistrat după 19 martie), comparativ cu 698 $ în 7 decembrie.
Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Preţioase
SURSA: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de LBMA, LPPM, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com
NOTE:
*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu in coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)
**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:
ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBM)
ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Phyisical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Platinum and Palladium Market (LPPM)