AUTOR: Dr. Dana Ghiţac
Deciziile F.E.D. privind continuarea politicii de relaxare monetară şi pronunţarea hotărârii Curţii Constituţionale din Germania, care va permite acestei ţări să se alăture Mecanismului European de Stabilitate (conceput pentru a salva Zona euro) au erodat atât de puternic interesul pentru moneda americană încât investitorii au preferat să‑şi plaseze banii în active pentru care se preconizează o evoluţie mult mai „performantă” din punct de vedere al profitabilităţii plasamentelor: euro şi materiile prime.
Pe pieţele de metale preţioase din Londra[1], evoluţia cererii a fost extrem de susţinută şi a stimulat un ritm rapid de creştere a preţurilor, până la cele mai ridicate niveluri din ultimele şapte luni.
Aur
Preţul de referinţă al aurului[2] a crescut, în termeni de medii săptămânale, cu 2,43%, până la 1.742,90 $/u.f..
Pe parcursul intervalului analizat, metalul galben a beneficiat de creşterea îngrijorării privind nivelul la care va ajunge inflaţia, după ce s‑a aflat că banca centrală din SUA (F.E.D.) nu numai că va reduce rata dobânzii de politică monetară aproape de zero şi o va menţine la acest nivel fără precedent până la mijlocul anului 2015, ci va şi tipări sute de miliarde de dolari, pentru a cumpăra titluri de stat garantate cu ipotecă. Prin urmare, la închiderea fixingului londonez din 14 septembrie, uncia fină de aur valora cu 3% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 1.775,5 $, comparativ cu 1.728 $ în 7 septembrie.
În România, creşterea săptămânală a preţului de referinţă[3] al gramului de aur (cu 0,64%, până la 195,26 lei) a fost mult mai slabă decât în cazul unciei fine.
Această situaţie s‑a datorat faptului că impactul scumpirii metalului galben pe piaţa din Londra a fost atenuat de constanta apreciere a monedei naţionale în raport cu dolarul SUA. Cu toate acestea, pe 14 septembrie, Banca Naţională a României anunţa un nou maxim istoric, de 196,90 lei/gram, cu 2% mai mare decât cu o săptămână în urmă: 189,12 lei/gram în 7 septembrie.
Argint
În termeni de medii săptămânale, preţul de referinţă al argintului[4] a crescut cu 4,81%, până la 33,75 $/u.f..
Pe parcursul intervalului analizat, metalul a continuat să coteze pe trendul aurului, dar intervenţia marilor fonduri de investiţie s‑a manifestat mult mai „agresiv”, atât în cazul achiziţiilor, cât şi al vânzărilor speculative pentru încasarea rapidă a profitului. În aceste condiţii, la închiderea fixingului londonez din 14 septembrie, uncia fină de argint valora cu 8% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 34,71 $, comparativ cu 32,22 $ în 7 septembrie.
Platină
Preţul de referinţă al platinei[5] a crescut cu 4,69%, comparativ cu săptămâna anterioară, la 1.639,80 $/u.f..
Pe parcursul intervalului analizat, metalul alb a continuat să beneficieze de suportul oferit de investitorii speculativi care mizează pe o continuă diminuare a producţiei din Republica Africa de Sud, unde toate companiile miniere (nu doar cele care se confruntă cu greve şi revendicări salariale) au anunţat suspendarea activităţii până la încheierea protestelor sindicale. Datorită acestei conjuncturi favorabile, la închiderea fixingului londonez din 14 septembrie, uncia fină de platină valora cu 7% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 1.697 $, comparativ cu 1.593 $ în 7 septembrie.
Paladiu
Preţul de referinţă al paladiului a înregistrat cea mai puternică creştere săptămânală din grupa metalelor preţioase, de 6,28%, ajungând la 680,00 $/u.f..
Scumpirea tuturor materiilor prime industriale şi rezultatele, extrem de bune, înregistrate de Toyota şi Honda pe piaţa auto din SUA, care au raportat sporirea cu 46% şi respectiv cu 60% a vânzărilor din august (comparativ cu aceeaşi lună din 2011), au redeschis interesul speculativ pentru investiţiile în acest metal platinic. Totuşi, ţinând cont de faptul că paladiul nu se confruntă cu perturbări ale ofertei, cererea de investiţie a fost surprinzător de puternică şi, la închiderea fixingului londonez din 14 septembrie, uncia fină valora cu 9% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 702 $, comparativ cu 647 $ în 7 septembrie.
Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Preţioase

SURSA: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de LBMA, LPPM, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com
NOTE:
*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu in coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)
**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:
ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBM)
ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Phyisical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Platinum and Palladium Market (LPPM).
1 London Bullion Market (LBM) şi London Platinum and Palladium Market (LPPM) – pieţe londoneze angro de aur şi argint, respectiv platină şi paladiu, unde se stabilesc zilnic, în sistem over‑the-counter, preţurile de referinţă (în dolari SUA/uncie fină) pentru toate celelalte pieţe mondiale pe care se tranzacţionează cele patru metale preţioase.
2 Comunicat, în după‑amiaza fiecărei zile, de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).
3 Calculat zilnic de Banca Naţională, pe baza cotaţiei unciei fine de aur stabilite de London Bullion Market Association şi a raportului dintre dolarul SUA şi moneda naţională.
4 Calculat zilnic de Banca Naţională, pe baza cotaţiei unciei fine de aur stabilite de London Bullion Market Association şi a raportului dintre dolarul SUA şi moneda naţională.
5 Stabilit, în după amiaza fiecărei zile, de Piaţa de Platină şi Paladiu din Londra (LPPM).