Dr. Dana Ghiţac
Aur
Preţul de referinţă al aurului[2] a crescut, în termeni de medii săptămânale, cu doar 0,23%, până la 1.609,55 $/u.f.. Această evoluţie modestă s‑a datorat faptului că impactul creşterii interesului investitorilor a fost atenuat de puternica contracţie a importurilor de lingouri din aur şi argint efectuate de India (cel mai mare consumator mondial, pentru aceste metale preţioase), al căror volum s‑a diminuat cu 52% în luna mai. Cu toate acestea, pe parcursul intervalului analizat, metalul galben a cotat pe trend susţinut ascendent şi, la închiderea fixingului londonez din 15 iunie, uncia fină de aur valora cu 3% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 1.627,25 $, comparativ cu 1.576,50 $ în 8 iunie.
În România, preţul de referinţă[3] al aurului a scăzut cu 0,11% faţă de săptămâna anterioară, până la 183,40 lei. Această situaţie s‑a datorat faptului că impactul scumpirii unciei fine pe piaţa din Londra a fost atenuat de aprecierea monedei naţionale în raport cu dolarul SUA. Totuşi, pe 15 iunie, Banca Naţională a României anunţa un curs cu 2% mai mare decât cu o săptămână în urmă: 184,08 lei/gram, comparativ cu 181,34 lei/gram în 8 iunie.
Argint
În termeni de medii săptămânale, preţul de referinţă al argintului[4] a scăzut cu 0,76%, până la 28,72 $/u.f.. Pe parcursul intervalului analizat, metalul a continuat să coteze pe trendul aurului, cu precizarea că impactul negativ al ştirii privind diminuarea abruptă a importurilor Indiei a fost amplificat de datele privind scăderea graduală a vânzărilor de bijuterii din argint din această ţară. Cu toate acestea, la închiderea fixingului londonez din 15 iunie, uncia fină de argint valora cu 2% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 28,66 $, comparativ cu 28,17 $, în 8 iunie.
Platină
Preţul de referinţă al platinei[5] a sporit cu 1,35%, comparativ cu săptămâna anterioară, la 1.466,60 $/u.f.. Înregistrarea celei mai puternice creşteri din grupa metalelor preţioase s‑a datorat ştirilor privind diminuarea producţiei companiei Aquarius, din Africa de Sud, precum şi îngrijorărilor declanşate de faptul că neînţelegerile generate de rivalităţile dintre sindicatele miniere din această ţară vor provoca noi întreruperi de activitate. În acest context, după cinci zile consecutive de creştere, la închiderea fixingului londonez din 15 iunie, uncia fină de platină valora cu 5% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 1.493 $, comparativ cu 1.417 $ în 8 iunie.
Paladiu
Preţul de referinţă al paladiului a crescut cu 0,81% comparativ cu săptămâna anterioară, situându‑se la 625,70 $/u.f.. Pe parcursul intervalului analizat, metalul a continuat să coteze pe trendul platinei, cu precizarea că impactul problemelor cu care se confruntă producătorii din Africa de Sud a fost atenuat de faptul că ponderea acestora în oferta mondială este mult mai redusă (principalul furnizor de paladiu este Rusia). Prin urmare, la închiderea fixingului londonez din 15 iunie, uncia fină de paladiu valora cu doar 3% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 632 $, comparativ cu 613 $ în 8 iunie.
Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Preţioase
SURSA: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de LBMA, LPPM, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com
NOTE:
*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu in coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)
**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:
ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBM)
ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Phyisical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Platinum and Palladium Market (LPPM).
[1] London Bullion Market (LBM) şi London Platinum and Palladium Market (LPPM) – pieţe londoneze angro de aur şi argint, respectiv platină şi paladiu, unde se stabilesc zilnic, în sistem over‑the-counter, preţurile de referinţă (în dolari SUA/uncie fină) pentru toate celelalte pieţe mondiale pe care se tranzacţionează cele patru metale preţioase.
[2] Comunicat, în după‑amiaza fiecărei zile, de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).
[3] Calculat zilnic de Banca Naţională, pe baza cotaţiei unciei fine de aur stabilite de London Bullion Market Association şi a raportului dintre dolarul SUA şi moneda naţională.
[4] Comunicat, în după‑amiaza fiecărei zile, de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).
[5] Stabilit, în după amiaza fiecărei zile, de Piaţa de Platină şi Paladiu din Londra (LPPM).