AUTOR: Dr. Dana Ghiţac
Temerile generate de perspectiva menţinerii ratelor negative ale dobânzii de referinţă din SUA şi riscul de inflaţie pe termen lung la nivel mondial au reprezentat un real suport pentru preţurile metalelor preţioase, care au început săptămâna analizată în creştere. Tendinţa de scumpire a fost, însă, blocată de vânzările pe care au fost obligaţi să le facă investitorii pentru a‑şi acoperi pierderile înregistrate pe celelalte pieţe (de acţiuni, de mărfuri şi/sau valutară, unde moneda euro se depreciază din ce în ce mai rapid în raport cu dolarul american). Cu toate acestea, pe pieţele de metale preţioase din Londra[1], preţurile au crescut, în termeni de medii săptămânale, atât pentru aur, cât şi pentru argint, platină şi paladiu.
Aur
În termeni de medii săptămânale, preţul de referinţă al aurului[2] a crescut cu 0,77%, la 1.722,15 $/u.f..
Pe parcursul intervalului analizat, metalul galben a fost intens utilizat ca sursă de finanţare pentru acoperirea necesarului de lichiditate apărut în mediul investitorilor speculativi. Prin urmare, la închiderea fixingului londonez din 16 noiembrie, uncia fină de aur valora cu 1,4% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 1.713,50 $, comparativ cu 1.738,25 $ în 9 noiembrie.
În România, preţul de referinţă[3] al aurului a crescut cu 1,62% faţă de săptămâna anterioară, la 197,45 lei.
Impactul uşoarei aprecieri a monedei naţionale în raport cu dolarul SUA a fost anulat, în ultima parte a intervalului analizat, de ieftinirea gradată a unciei fine pe piaţa din Londra. Prin urmare, cursul anunţat de Banca Naţională a României pe 16 noiembrie s‑a situat cu 1% sub cel stabilit în urmă cu o săptămână: 195,89 lei/gram, comparativ cu 198,05 lei/gram în 9 noiembrie.
Argint
În termeni de medii săptămânale, preţul de referinţă al argintului[4] a crescut cu 2,67%, la 32,51 $/u.f..
Deşi a cotat sub directa influenţă a aurului, argintul a fost afectat într‑o măsură mult mai redusă de vânzările speculative. În aceste condiţii, la închiderea fixingului londonez din 16 noiembrie, uncia fină de argint valora cu 0,3% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 32,27 $, comparativ cu 32,16 $ în 9 noiembrie.
Platină
Preţul de referinţă al platinei[5] a crescut cu 1,56% comparativ cu săptămâna anterioară, la 1.573,40 $/u.f..
Deşi a început intervalul analizat într‑un climat extrem de favorabil, datorat publicării raportului întocmit de compania Jhonson Matthey „Platinum 2012 Interim Review”, care estimează că piaţa mondială a metalelor platinice se va situa, anul acesta, în deficit de ofertă, platina s‑a confruntat cu o diminuare gradată a interesului investitorilor. Această situaţie s‑a datorat ştirilor privind soluţionarea grevei de nouă săptămâni de la Amplats (Rep. Africa de Sud), apărute o dată cu cele privind diminuarea drastică a vânzărilor realizate de producătorii auto din UE (-13% în primele nouă luni, în ciuda rezultatelor bune înregistrate de companiile germane). Prin urmare, scumpirea cu 2% din intervalul 12‑14 noiembrie a fost urmată de două zile consecutive de scădere a preţului şi, la închiderea fixingului londonez din 16 noiembrie, uncia fină de platină valora cu 0,3% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 1.554 $, comparativ cu 1.559 $ în 9 noiembrie.
Paladiu
Preţul de referinţă al paladiului[6] a crescut cu 2,52% comparativ cu săptămâna anterioară, la 626,60 $/u.f..
Mai puţin afectat de situaţia industriei auto europene (care utilizează cu precădere catalizatori antipoluanţi pe bază de platină), paladiului a beneficiat într‑o măsură mai mare de anunţarea deficitului de ofertă prognozat pentru piaţa mondială a metalelor platinice în 2012. Cu atât mai mult cu cât pieţele auto din SUA şi China (principalele puncte de desfacere pentru autovehiculele pe benzină, dote cu catalizatori din paladiu) continuă să evolueze în creştere. În acest context, la închiderea fixingului londonez din 16 noiembrie, uncia fină de paladiu valora cu 2% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 623 $, comparativ cu 612 $ în 9 noiembrie.
Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Preţioase
SURSA: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de LBMA, LPPM, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com
NOTE:
*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu in coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)
**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:
ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBM)
ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Phyisical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Platinum and Palladium Market (LPPM)
[1] London Bullion Market (LBM) şi London Platinum and Palladium Market (LPPM) – pieţe londoneze angro de aur şi argint, respectiv platină şi paladiu, unde se stabilesc zilnic, în sistem over‑the-counter, preţurile de referinţă (în dolari SUA/uncie fină) pentru toate celelalte pieţe mondiale pe care se tranzacţionează cele patru metale preţioase.
[2] Comunicat, în după‑amiaza fiecărei zile, de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).
[3] Calculat zilnic de Banca Naţională, pe baza cotaţiei unciei fine de aur stabilite de London Bullion Market Association şi a raportului dintre dolarul SUA şi moneda naţională.
[4] Comunicat, în după‑amiaza fiecărei zile, de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).
[5] Stabilit, în după amiaza fiecărei zile, de Piaţa de Platină şi Paladiu din Londra (LPPM).
[6] Stabilit, în după amiaza fiecărei zile, de Piaţa de Platină şi Paladiu din Londra (LPPM).