Analiza pieţei internaţionale a metalelor preţioase, în perioada 14 – 20 mai 2012

Dr. Dana Ghiţac

Declinul burselor din Europa Occidentală şi SUA, sentimentul că Grecia este din ce în ce mai aproape de a renunţa la moneda unică, declaraţia noului Prim Ministru francez, Pierre Moscovici, care anunţa că preşedintele Françoise Hollande nu va ratifica actualul Pact Fiscal al Uniunii Europene, problemele cu care se confruntă pieţele financiare din Zona euro (datorită retragerilor masive de bani din băncile care funcţionează în ţările “problemă” şi a declasărilor operate de agenţiile de rating Moody şi Fitch), precum şi veştile despre puternicele achiziţii de aur efectuate în primul trimestru din 2012 de Soros Fund Management [1] au reînceput să stimuleze interesul investitorilor speculativi pentru metalele preţioase.

Acest context a stopat tendinţa de scădere a preţurilor pe pieţele din Londra[2], unde cotaţiile au început să evolueze în uşoară creştere. Totuşi, amplitudinea redresărilor din perioada 17‑18 mai nu a fost suficient de puternică pentru a putea compensa pierderile anterioare şi metalele preţioase au înregistrat noi ieftiniri, în termeni de medii săptămânale

dana22mai2012

Prognozele celor care activează pe pieţele de metale preţioase, precum dealerii de lingouri, băncile de investiţii, comercianţii de contracte futures, managerii de portofoliu (money managers) şi analiştii tehnici (chartists), au devenit însă extrem de optimiste  în legătură cu evoluţia preţului aurului pe termen scurt.

În ceea ce priveşte celelalte trei metale preţioase, se menţine opinia că totul va depinde de modul în care va evolua preţul aurului şi de ştirile despre cererea de consum din SUA şi Asia (în special din China şi India).

 

 

Aur

Preţul de referinţă al aurului[3] a scăzut, în termeni de medii săptămânale, cu 1,9%, situându‑se la 1.561,40 $/u.f.. Cu toate acestea, metalul galben pare să fi redevenit atractiv pentru investitorii speculativi, ale căror achiziţii au reuşit să anuleze impactul negativ pe care l‑a avut contracţia cererii din Asia. Prin urmare, după ce a coborât până la cel mai scăzut nivel din ultimele şase luni (1.548 $/u.f., pe 16 mai), preţul aurului a început să crească. Trebuie totuşi menţionat faptul că amplitudinea scumpirii (+3% în doar două zile) s‑a datorat şi uşoarei deprecieri a dolarului SUA, intervenită în ultima zi din intervalul analizat.

În ciuda acestei redresări, la închiderea fixingului londonez din 18 mai, uncia fină de aur valora cu doar 0,4% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 1.589,50 $, comparativ cu 1.583 $ în 11 mai.

În România, scăderea preţului aurului a fost de doar 0,3% faţă de săptămâna anterioară, până la 174,37 lei. Această situaţie s‑a datorat faptului că impactul pozitiv al tendinţei de redresare a unciei fine pe piaţa din Londra a fost susţinut şi de puternica deprecierea a monedei naţionale în raport cu dolarul SUA (cotaţia aurului la LBM şi raportul $/leu fiind cei doi indicatori pe baza cărora calculează BNR preţul de referinţă al metalului galben).

În aceste condiţii, pe 18 mai, Banca Naţională a României anunţa un curs cu 3% mai mare decât cu o săptămână în urmă: 178,68 lei/gram, comparativ cu 173,87 lei/gram în 11 mai.

Argint

În termeni de medii săptămânale, preţul de referinţă al argintului a scăzut cu 3,72%, până la 27,96 $/u.f.. Este, însă, demn de menţionat faptul că, în ciuda evoluţiei slabe a cererii asiatice, brusca scumpire a aurului a reuşit să stopeze trendul descendent pe care a cotat argintul în ultimele şapte săptămâni. În aceste condiţii, după patru ieftiniri consecutive, în urma cărora valoarea unciei fine de argint s‑a diminuat cu 7%, până la 27,25 $ (pe 16 mai), preţul acestui metal preţios a crescut, în doar două zile, cu 5%.

Cu toate acestea, la închiderea fixingului londonez din 18 mai, uncia fină de argint valora cu 0,3% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 28,48 $, comparativ cu 29,90 $, în 11 mai.

Platină

Preţul de referinţă al platinei[4] a scăzut cu 3,11% comparativ cu săptămâna anterioară, la 1.445,8 $/u.f.. Pe parcursul intervalului analizat, metalul alb a continuat să fie afectat de menţinerea tendinţei de retragere a investitorilor speculativi de pe pieţele de materii prime industriale şi de publicarea ultimului raport întocmit de compania Johnson Matthey, Platinum 2012, care estimează că piaţa mondială a platinei se va confrunta, şi în acest an, cu un excedent de ofertă. Cu toate acestea, datorită redresării preţului aurului, începând din 17 mai, situaţia a început să se îmbunătăţească.

Totuşi, în ciuda scumpirii cu 2% în doar două zile, la închiderea fixingului londonez din 18 mai, uncia fină de platină valora cu 1% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 1.456 $, comparativ cu 1.466 $ în 11 mai.

Paladiu

Preţul de referinţă al paladiului a scăzut cu 2,92% comparativ cu săptămâna anterioară, situându‑se la 600,20 $/u.f.. Deşi metalul a cotat pe trendul platinei, tendinţa de redresare valorică din ultima parte a intervalului analizat a fost mult mai bine susţinută de către cererea de fabricaţie. Această situaţie s‑a datorat atât faptului că ajunsese să coteze la cel mai scăzut nivel înregistrat după 29 noiembrie 2011 (590 $/u.f., pe 16 mai), cât şi raportului Platinum 2012, care preconizează că piaţa mondială a paladiului se va confrunta cu un deficit de ofertă în acest an.

În aceste condiţii, după o creştere de 3% în doar două zile, la închiderea fixingului londonez din 18 mai, uncia fină de paladiu valora la fel ca săptămâna precedentă (în 11 mai): 605 $.

Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Preţioase

pretioase22mai2012

SURSA: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de LBMA, LPPM, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com

NOTE:

*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu in coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)

**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:

ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBM)

ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Phyisical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Platinum and Palladium Market (LPPM).

[1]Soros Fund Management LLC – fond privat de hedging, fondat în 1969 de George Soros.Soros Fund Management LLC – fond privat de hedging, fondat în 1969 de George Soros.

[2]London Bullion Market (LBM) şi London Platinum and Palladium Market (LPPM) – pieţe londoneze angro de aur şi argint, respectiv platină şi paladiu, unde se stabilesc zilnic, în sistem over‑the-counter, preţurile de referinţă (în dolari SUA/uncie fină) pentru toate celelalte pieţe mondiale pe care se tranzacţionează cele patru metale preţioase.

[3]Comunicat, în după‑amiaza fiecărei zile, de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).Comunicat, în după‑amiaza fiecărei zile, de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).

[4]Stabilit, în după amiaza fiecărei zile, de Piaţa de Platină şi Paladiu din Londra (LPPM).