AUTOR: Dr. Dana Ghiţac
În aşteptarea summitului UE (19 octombrie), investitorii au continuat să‑şi marcheze profiturile pe toate pieţele de metale industriale. Impactul s‑a resimţit şi la Londra[1], unde toate metalele preţioase au continuat să coteze pe trend descendent, înregistrând noi diminuări ale preţurilor medii săptămânale.
Ţinând cont de semnalele pozitive venite din India (cea mai mare piaţă mondială de desfacere pentru aur), unde, datorită recentei tendinţe de apreciere a monedei naţionale şi a începerii festivalurilor de iarnă şi a sezonului tradiţional dedicat căsătoriilor, se preconizează ca, în ultimele trei luni din 2012, să se înregistreze, pentru prima dată după şase trimestre consecutive de scădere, o creştere a volumului importurilor.
O evoluţie bună este de aşteptat şi pentru cererea de argint a Chinei (cel mai mare consumator mondial), ţară unde, în ciuda celor şapte trimestre consecutive de diminuare a ritmului PIB, creşterea economică se menţine la un nivel încă ridicat (7,4%, în perioada iulie‑septembrie 2012).
În ceea ce priveşte metalele platinice, menţinerea climatului tensionat din Republica Africa de Sud, unde puternicele proteste sindicale continuă să provoace concedieri masive şi diminuări ale producţiei companiilor care exploatează zăcămintele de platină şi paladiu, ar putea să afecteze extrem de grav, la nivel mondial, raportul dintre cerere şi ofertă, mai ales dacă piaţa auto din SUA va continua să crească în ritm rapid.
Prin urmare, se poate estima că ieftinirea metalelor preţioase nu va fi de durată şi prognozele privind evoluţia preţurilor rămân optimiste, atât pe termen scurt (până la sfârşitul anului 2012), cât şi pe termen mediu (pentru 2013).
Aur
Preţul de referinţă al aurului a scăzut, în termeni de medii săptămânale, cu 1,5%, până la 1.742,30 $/u.f..
Menţinerea tendinţei de ieftinire s‑a datorat impactului negativ pe care l‑au avut frecventele vânzări speculative efectuate de marile fonduri financiare de investiţie. Prin urmare, în ciuda faptului că metalul galben continuă să beneficieze de o cerere fizică extrem de bine susţinută de importurile Asiei, la închiderea fixingului londonez din 19 octombrie, uncia fină de aur valora cu 2% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 1.737 $, comparativ cu 1.766,75 $ în 12 octombrie.
În România, preţul de referinţă[2] al gramului de aur a scăzut mult mai accentuat decât al unciei fine: cu 2,18%, până la 196,42 lei. Această situaţie s‑a datorat faptului că impactul ieftinirii metalului galben pe piaţa din Londra a fost accentuat de brusca apreciere a monedei naţionale în raport cu dolarul SUA.
Pe 19 octombrie, Banca Naţională a României anunţa un curs cu 2% mai mic decât cu o săptămână în urmă: 195,48 lei/gram, comparativ cu 200,05 lei/gram în 12 octombrie.
Argint
În termeni de medii săptămânale, preţul de referinţă al argintului[3] a scăzut cu 3,06%, la 32,87 $/u.f..
Pe parcursul intervalului analizat, metalul a continuat să coteze sub influenţa preţului aurului, dar, ca de obicei, impactul vânzărilor speculative pentru încasarea rapidă a profitului a fost mult mai puternic. În aceste condiţii, la închiderea fixingului londonez din 19 octombrie, uncia fină de argint valora cu 4% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 32,33 $, comparativ cu 33,79 $, în 12 octombrie.
Platină
Preţul de referinţă al platinei[4] a scăzut cu 2,26%, comparativ cu săptămâna anterioară, la 1.643,40 $/u.f..
Impactul incertitudinilor legate de capabilitatea producătorilor din Republica Africa de Sud (cel mai mare furnizor mondial de platină) de a‑şi onora contractele de aprovizionare a pieţei mondiale cu metal, a fost anulat de ştirile negative raportate de Asociaţia producătorilor europeni de automobile, care a anunţat că, în septembrie, în UE au fost înmatriculate cu 7% mai puţine autoturisme decât în august, iar scăderea anuală a fost de 11%. În aceste condiţii, la închiderea fixingului londonez din 19 octombrie, uncia fină de platină valora cu 3% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 1.633 $, faţă de 1.678 $ în 12 octombrie.
Paladiu
Preţul de referinţă al paladiului[5] a scăzut cu 1,75%, în termeni de medii săptămânale, la 640,80 $/u.f..
Deşi a cotat pe trendul platinei, metalul (utilizat, cu prioritate, pentru producerea catalizatorilor antipoluanţi din industria auto) a beneficiat de cererea susţinută din partea Chinei şi a fost afectat într‑o măsură mult mai mică de vânzările speculative. Prin urmare, la închiderea fixingului londonez din 19 octombrie, uncia fină de paladiu valora cu doar 2% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 638 $, comparativ cu 650 $ în 12 octombrie.
Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Preţioase
SURSA: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de LBMA, LPPM, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com
NOTE:
*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu in coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)
**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:
ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBM)
ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Phyisical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Platinum and Palladium Market (LPPM).
[1] London Bullion Market (LBM) şi London Platinum and Palladium Market (LPPM) – pieţe londoneze angro de aur şi argint, respectiv platină şi paladiu, unde se stabilesc zilnic, în sistem over‑the-counter, preţurile de referinţă (în dolari SUA/uncie fină) pentru toate celelalte pieţe mondiale pe care se tranzacţionează cele patru metale preţioase.
[2] Calculat zilnic de Banca Naţională, pe baza cotaţiei unciei fine de aur stabilite de London Bullion Market Association şi a raportului dintre dolarul SUA şi moneda naţională.
[3] London Bullion Market (LBM) şi London Platinum and Palladium Market (LPPM) – pieţe londoneze angro de aur şi argint, respectiv platină şi paladiu, unde se stabilesc zilnic, în sistem over‑the-counter, preţurile de referinţă (în dolari SUA/uncie fină) pentru toate celelalte pieţe mondiale pe care se tranzacţionează cele patru metale preţioase.
[4] Stabilit, în după amiaza fiecărei zile, de Piaţa de Platină şi Paladiu din Londra (LPPM).
[5] Stabilit, în după amiaza fiecărei zile, de Piaţa de Platină şi Paladiu din Londra (LPPM).