Analiza pieţei internaţionale a metalelor preţioase, în perioada 16 – 22 ianuarie 2012

Dr. Dana Ghițac

Cererea puternică de pe pieţele fizice din Asia, ritmul scăzut al creşterii care menţine ţările din Zona euro şi SUA şi îngrijorările provocate atât de perspectiva sporirii inflaţiei, au accentuat tendinţa de redresare a preţurilor metalelor preţioase pe pieţele din Londra in săptămâna 16 – 22 ianuarie 2012.

În ciuda drasticelor corecţii de preţ din ultima jumătate de an, cea mai mare parte dintre prognoze indică menţinerea trendului ascendent pe care cotează aurul, de 11 ani. Conform ultimului raport realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC), cea mai mare companie mondială de servicii profesionale, consultanţă şi audit, pentru a putea face faţă volatilităţii pieţelor financiare globale şi pentru a insufla încredere investitorilor în pieţele lor, ţările din întreaga lume vor continua să se reorienteze către aur, al cărui preţ va depăşi pragul de 2.000 $/u.f.. „Aceasta este o tendinţă vizibilă nu doar la nivelul economiilor dezvoltate, ci şi al statelor emergente, care şi-au manifestat interesul pentru sporirea deţinerilor de aur. Suntem de părere că statele intră acum într‑o lungă perioadă de acumulare de aur. Având în vedere cantitatea redusă disponibilă pe piaţă, ţările care dispun de rezerve valutare considerabile şi care vor dori să-şi reducă expunerea pe dolarul american, vor trebui să achiziţioneze aur treptat, pentru a nu destabiliza pieţele”, a declarat Alexandru Lupea, liderul grupului de servicii pentru industria energetică, minieră şi de utilităţi al PwC România[1] .

Deşi scumpirea aurului este de aşteptat să „tragă” după ea şi preţurile celorlalte metale preţioase, pentru platină prognozele sunt mult mai prudente, analiştii considerând că cererea fizică este extrem de vulnerabilă, deoarece depinde în mare măsură de consumul din industria auto europeană.

Aur

În termeni de valori medii săptămânale, preţul de referinţă al aurului[2] a crescut cu 0,84%, situându‑se la 1.650,4 $/u.f..

Susţinut de îmbunătăţirea interesului speculativ, intervenită pe fondul tendinţei de depreciere a dolarului SUA în raport cu principalele valute, metalul galben a continuat să coteze pe trend ascendent. Trebuie, totuşi, menţionat faptul că ritmul de redresare valorică a fost temperat de diminuarea cererii în China şi alte ţări unde încep sărbătorile dedicate Anului Nou Lunar (Lunar New Year), precum şi a achiziţiilor din India (cel mai mare consumator mondial de aur), unde deprecierea monedei naţionale a făcut aurul prea scump pentru cumpărătorii locali.

În acest context, la închiderea fixingului londonez din 20 ianuarie, uncia fină de aur valora cu 1% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 1.653 $, comparativ cu 1.635,5 $ în 13 ianuarie.

În România, preţul gramului de aur fin (99,99 % Au) a crescut cu 0,56% în raport cu săptămâna anterioară, până la 180,12 lei. Trebuie totuşi menţionat că, pe parcursul intervalului analizat, impactul scumpirii unciei fine pe piaţa din Londra a fost treptat anulat de tendinţa de depreciere a dolarului SUA în raport cu moneda naţională (cotaţia aurului la LBM şi raportul $/leu fiind cei doi indicatori pe baza cărora calculează BNR preţul de referinţă al metalului galben)

Prin urmare, pe 20 ianuarie, Banca Naţională a României anunţa un curs de 178,11 lei/gram, cu 0,2% mai mic decât cu o săptămână în urmă (178,52 lei/gram în 13 ianuarie).

Argint

În termeni de medii săptămânale, preţul de referinţă al argintului[3] a crescut cu 2,05%, până la 30,32 $/u.f..

Pe parcursul săptămânii analizate, metalul a cotat sub influenţa aceloraşi factori ca şi în cazul aurului, dar, fiind mult mai ieftin decât acesta, nu a fost afectat într‑o măsură la fel de mare de deprecierea rupiei în raport cu dolarul SUA. În acest context, valoarea unciei fine a reuşit să revină (pentru prima dată, după 13 decembrie 2011) şi să se menţină peste nivelul de 30 $.

La închiderea fixingului londonez din 20 ianuarie, uncia fină de argint valora cu 2% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 30,36 $, comparativ cu 29,64 $ în 13 ianuarie.

Platină

În termeni de medii săptămânale, preţul de referinţă al platinei[3]  a crescut cu 3,29%, până la 1.514,4 $/u.f..

Metalul a continuat să coteze pe trend ascendent, uncia fină reuşind să depăşească, pentru prima dată după 8 decembrie 2011, nivelul de 1.500 $. Cu toate acestea, ritmul de redresare valorică a fost încetinit de ştirile venite de la cei mai mari producători mondiali: demisia surprinzătoare a preşedintelui consiliului de administraţie de la compania Impala Platinum şi avertizările emise de compania Anglo American Platinum către acţionari, cu privire la scăderea cu 1/3 a câştigurilor din 2011.

În aceste condiţii, la închiderea fixingului londonez din 20 ianuarie, uncia fină de platină valora, totuşi, cu 3% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 1.517 $, comparativ cu 1.479 $ pe 20 ianuarie.

Paladiu

Comparativ cu săptămâna anterioară, preţul de referinţă al paladiului a crescut cu 3,79%, situându‑se la 657,8 $/u.f..

Pe parcursul intervalului analizat, metalul a cotat pe trend mult mai puternic ascendent decât platina şi a recuperat, în întregime, pierderile din ultimele patru luni. Această situaţie s‑a datorat, însă, în cea mai mare parte, îngrijorărilor pe care le‑a stârnit anunţul făcut de preşedintele consiliului de administraţie al companiei Norilsk Nickel, care a declarat că se aşteaptă la o reducere a producţiei pe care o va realiza în 2012 la mina sa de paladiu (cea mai mare din lume).

Prin urmare, după ce a cotat la cele mai ridicate niveluri înregistrate după 21 septembrie 2011, la închiderea fixingului londonez din 20 ianuarie, uncia fină de paladiu valora cu 7% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 669 $, comparativ cu 627 $ pe 20 ianuarie.

Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Preţioase

pretioase24ian2012

Baza de date I.E.M.

*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu in coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)

**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:

iShares Silver Trust (simbol SLV) sunt emise de iShares şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBM)

ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Phyisical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Platinum and Palladium Market (LPPM)

 


1.http://www.businesscover.ro/19-01-2012-raportul-pricewaterhousecoopers-aurul-va-ajunge-la-2-000-de-dolari-pe-uncie

2.Comunicat,în după‑amiaza fiecărei zile, de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).

 3.Stabilit, în după amiaza fiecărei zile, de Piaţa de Platină şi Paladiu din Londra (LPPM.

4.London Bullion Market (LBM) şi London Platinum and Palladium Market (LPPM) – pieţe londoneze angro de aur şi argint, respectiv platină şi paladiu, unde se stabilesc zilnic, în sistem over‑the-counter, preţurile de referinţă (în dolari SUA/uncie fină) pentru toate celelalte pieţe mondiale pe care se tranzacţionează cele patru metale preţioase.