AUTOR: Dr. Dana Ghiţac
Pe fondul calmării pieţelor financiare, puternicele creşteri de preţ din ultimele două săptămâni au creat un climat extrem de favorabil pentru marcarea profiturilor, ceea ce a determinat apariţia unei serii de vânzări speculative şi o tendinţă de ieftinire a tuturor materiilor prime. Demn de remarcat este, însă, faptul că acest climat nu a erodat interesul investitorilor pentru metalele preţioase ci, dimpotrivă, câştigurile au fost folosite pentru a face noi plasamente, care au provocat, vineri, o bruscă redresare a cotaţiilor.
La Londra[1], această situaţie a făcut ca, în ciuda corecţiilor de preţ din intervalul 17‑20 septembrie, aurul, argintul şi platina să înregistreze noi creşteri în termeni de medii săptămânale, iar ieftinirea paladiului, în raport cu intervalul anterior, să fie relativ neglijabilă.
Aur
Preţul de referinţă al aurului[2] a crescut, în termeni de medii săptămânale, cu 1,55%, până la 1.769,85 $/u.f..
În ciuda tendinţei investitorilor de a încasa profiturile generate de scumpirile anterioare, preţul metalului galben s‑a diminuat cu doar 1%, în primele patru zile. Prin urmare, după încheierea vânzărilor speculative, acesta s‑a redresat brusc şi, la închiderea fixingului londonez din 21 septembrie, uncia fină de aur valora cu 1% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 1.775,5 $, comparativ cu 1.728 $ în 14 septembrie.
În România, preţul de referinţă[3] al gramului de aur a crescut cu 0,54%, până la 196,31 lei.
Pe parcursul intervalului analizat, impactul ieftinirii metalului galben pe piaţa din Londra a fost uşor atenuat de brusca depreciere a monedei naţionale în raport cu dolarul SUA. În aceste condiţii, după trei zile consecutive de scumpire, Banca Naţională a României anunţa, pe 21 septembrie, un nou maxim istoric, de 197,50 lei/gram, cu 0,3% mai mare decât cu o săptămână în urmă: 196,90 lei/gram în 14 septembrie.
Argint
În termeni de medii săptămânale, preţul de referinţă al argintului[4] a crescut cu 2,03%, până la 33,44 $/u.f..
Pe parcursul intervalului analizat, metalul a continuat să coteze sub influenţa preţului aurului, dar intervenţia marilor fonduri de investiţie a fost mult mai prudentă, atât în cazul vânzărilor speculative pentru încasarea rapidă a profitului, cât şi al unor noi achiziţii. În aceste condiţii, la închiderea fixingului londonez din 21 septembrie, uncia fină de argint valora cu 0,1% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 34,69 $, comparativ cu 34,71 $, în 14 septembrie.
Platină
Preţul de referinţă al platinei[5] a crescut cu 0,74%, comparativ cu săptămâna anterioară, la 1.652,00 $/u.f..
După şase săptămâni de grevă, companiile miniere din Republica Africa de Sud au reînceput activităţile de exploatare şi prelucrare a minereurilor platinice. Această situaţie, intervenită într‑un moment extrem de favorabil pentru marcarea profiturilor pe toate pieţele, a erodat atât de puternic cererea de platină încât valoarea metalului alb s‑a diminuat, în doar patru zile, cu 5%. Prin urmare, în ciuda redresării de vineri (datorată influenţei pozitive pe care a avut‑o scumpirea aurului), la închiderea fixingului londonez din 21 septembrie, uncia fină de platină valora cu 3% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 1.642 $, comparativ cu 1.697 $ în 14 septembrie.
Paladiu
Preţul de referinţă al paladiului[6] a scăzut cu 0,56%, în termeni de medii săptămânale, la 676,20 $/u.f..
Vânzările speculative pentru încasarea profitului şi ştirile dezamăgitoare despre evoluţia necesarului de materii prime industriale în China şi Zona euro au avut un impact extrem de negativ asupra cererii de paladiu. În aceste condiţii, valoarea metalului s‑a diminuat constant şi abrupt (-6%) până vineri şi, în ciuda redresării de vineri (înregistrată pe toate pieţele de metale preţioase), la închiderea fixingului londonez din 21 septembrie, uncia fină de paladiu valora cu 4% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 672 $, comparativ cu 702 $ în 14 septembrie.
Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Preţioase
SURSA: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de LBMA, LPPM, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com
NOTE:
*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu in coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)
**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:
ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBM)
ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Phyisical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Platinum and Palladium Market (LPPM)