Analiza pieţei internaţionale a metalelor preţioase, în perioada 18 – 24 iunie 2012

Dr. Dana Ghiţac

Optimismul generat de rezultatul alegerilor parlamentare din Grecia a fost erodat rapid de temerile pe care le‑a declanşat ştirea că dobânda pe care este nevoită să o acorde Spania pentru vânzarea obligaţiunilor cu scadenţă la zece ani a depăşit nivelul critic de 7%. În această conjunctură, îngrijorarea investitorilor că ajutorul de 100 miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor spaniole nu va fi suficient pentru a contracara efectele deficitului bugetar al ţării a avut un impact atât de puternic pe pieţele valutare, de acţiuni şi de mărfuri, încât s‑a resimţit şi pe pieţele de metale preţioase din Londra[1], unde cotaţiile au reînceput să evolueze pe trend descendent. Totuşi, în termeni de medii săptămânale, doar argintul a înregistrat o scădere de preţ mai accentuată, pentru aur, platină şi paladiu diminuările fiind subunitare.

Pe termen scurt, prognozele sunt extrem de rezervate, deoarece pieţele par să traverseze o perioadă de expectativă, iar apetitul pentru investiţiile riscante este din ce în ce mai scăzut. Mai ales după raportul pe care l‑a prezentat doamna Cristine Lagarde în faţa miniştrilor de finanţe din Zona euro, prin care directorul FMI avertiza că „Este necesară o mişcare rapidă şi puternică pentru o uniune monetară solidă, pentru a readuce încrederea în sistem. După cum vedem în acest moment, viabilitatea uniunii monetare europene este pusă sub semnul întrebării”. Prin urmare, până la Consiliul European din 28-29 iunie (de la care se aşteaptă asumarea în comun a riscului şi soluţii rapide pentru crearea unei uniuni bancare, care să permită garanţii comune pentru instituţiile financiare din Zona euro), totul va depinde de modul în care va evolua dolarul SUA.

Aur

Preţul de referinţă al aurului[2] a scăzut, în termeni de medii săptămânale, cu 0,72%, până la 1.597,90 $/u.f.. Diminuarea modestă a preţului aurului s‑a datorat nivelului relativ ridicat la care a fost cotat metalul galben în primele două zile. În restul perioadei analizate, piaţa de lingouri a fost influenţată extrem de negativ de migrarea bruscă a interesului speculativ spre dolarul SUA, care a reînceput să se aprecieze, în special faţă de euro. Prin urmare, după trei şedinţe consecutive de scădere, la închiderea fixingului londonez din 22 iunie, uncia fină de aur valora cu 4% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 1.565,50 $, comparativ cu 1.627,25 $ în 15 iunie.

În România, preţul de referinţă[3] al aurului a scăzut cu doar 0,40% faţă de săptămâna anterioară, până la 182,67 lei. Această situaţie s‑a datorat faptului că impactul ieftinirii unciei fine pe piaţa din Londra a fost atenuat de deprecierea monedei naţionale în raport cu dolarul SUA. Totuşi, pe 22 iunie, Banca Naţională a României anunţa un curs cu 2% mai mic decât cu o săptămână în urmă: 179,72 lei/gram, comparativ cu 184,08 lei/gram în 15 iunie.

Argint

În termeni de medii săptămânale, preţul de referinţă al argintului[4] a scăzut cu 2,33%, până la 28,05 $/u.f.. Pe parcursul intervalului analizat, metalul a continuat să coteze pe trendul aurului, dar impactul vânzărilor speculative a fost amplificat de evoluţia slabă a cererii din India. În acest context, la închiderea fixingului londonez din 22 iunie, uncia fină de argint valora cu 6% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 26,81 $, comparativ cu 28,66 $, în 15 iunie.

Platină

Preţul de referinţă al platinei[5] a scăzut cu doar 0,16% comparativ cu săptămâna anterioară, la 1.464,20 $/u.f.. Trebuie însă menţionat că, pe parcursul intervalului analizat, metalul alb a fost cotat pe trend puternic descendent. Această situaţie s‑a datorat atât ieftinirii aurului, cât şi ştirilor privind criza de supraproducţie cu care se confruntă industria auto din Europa, unde toate companiile au anunţat reduceri de activitate. Prin urmare, în ciuda diminuării producţiei de platină a companiei Aquarius Platinum din Africa de Sud, care a anunţat punerea în conservare a minelor Marikana şi Everest (în aşteptarea unor preţuri mai mari), la închiderea fixingului londonez din 22 iunie, uncia fină de platină valora cu 4% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 1.435 $, comparativ cu 1.493 $ în 15 iunie.

Paladiu

Preţul de referinţă al paladiului a scăzut cu 0,56% comparativ cu săptămâna anterioară, situându‑se la 622,20 $/u.f.. Sub presiunea negativă a ştirii că economia Chinei se confruntă cu o încetinire a ritmului creşterii economice, la care s‑a adăugat şi un puternic dezinteres speculativ pentru marea majoritate a materiilor prime industriale, paladiul a cotat pe trend puternic descendent. În acest context, la închiderea fixingului londonez din 22 iunie, uncia fină de paladiu valora cu 4% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 608 $, comparativ cu 632 $ în 15 iunie.

Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Preţioase

pretioase25iunie2012

SURSA: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de LBMA, LPPM, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com

NOTE:

*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu in coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)

**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:

ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBM)

ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Phyisical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Platinum and Palladium Market (LPPM)

1 London Bullion Market (LBM) şi London Platinum and Palladium Market (LPPM) – pieţe londoneze angro de aur şi argint, respectiv platină şi paladiu, unde se stabilesc zilnic, în sistem over‑the-counter, preţurile de referinţă (în dolari SUA/uncie fină) pentru toate celelalte pieţe mondiale pe care se tranzacţionează cele patru metale preţioase.

2 Comunicat, în după‑amiaza fiecărei zile, de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de Lingouri (LBMA).

3 Calculat zilnic de Banca Naţională, pe baza cotaţiei unciei fine de aur stabilite de London Bullion Market Association şi a raportului dintre dolarul SUA şi moneda naţională.

4 Comunicat, în după‑amiaza fiecărei zile, de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de Lingouri (LBMA).

5 Stabilit, în după amiaza fiecărei zile, de Piaţa de Platină şi Paladiu din Londra (LPPM).