Analiza pieţei internaţionale a metalelor preţioase, în perioada 19 – 25 martie 2012

Dr. Dana Ghiţac

Metalele preţioase, ca de altfel toate materiile prime industriale, s‑au confruntat cu puternice presiuni de scădere, stimulate de ştirile nefavorabile privind climatul macroeconomic din Zona euro şi China.

Pe pieţele de metale preţioase din Londra, impactul acestei conjuncturi a fost amplificat şi de greva naţională declanşată de bijutierii din India, după ce guvernul acestei ţări a anunţat o nouă dublare a taxei de import pentru lingouri şi monede din aur (care ajunge la 4%), creşterea cu 100% a taxei pe minereu (la 2%) şi a accizei pe aurul rafinat (la 3%), la care se adaugă o acciză suplimentară, de 1%, pentru bijuteriile „non‑branded”.

Prognozele celor care activează pe pieţele de metale preţioase, precum dealerii de lingouri, băncile de investiţii, comercianţii de contracte futures, managerii de portofoliu (money managers) şi analiştii tehnici (chartists), continuă să fie rezervate şi să indice accentuarea caracterului fluctuant al cotaţiilor.

dana27martie2012

Legat de evoluţia preţului aurului, se aşteaptă publicarea rapoartelor care monitorizează datele economice din SUA şi pot oferi indicii despre ceea ce se poate aştepta în legătură cu politica monetară a băncii centrale (Fed): încrederea consumatorilor (apare marţi), comenzile pentru bunuri de lungă folosinţă (miercuri), cererile noi de şomaj şi PIB (joi), nivelul veniturilor şi cheltuielilor persoanelor fizice şi opinia managerilor de achiziţii americani privind activitatea financiară din domeniul bunurilor şi serviciilor, reflectată de indicatorul „Chicago Purchasing Managers Index” (vineri).

În ceea ce priveşte celelalte metale preţioase, preţurile vor continua să depindă de interesul investitorilor, care, în cazul în care redresarea din 23 martie a cotaţiilor aurului se va extinde şi în zilele următoare, ar putea fi „tentaţi” să speculeze, prin noi plasamente în argint, platină şi paladiu, puternicele ieftiniri din ultima săptămână.

Aur

În termeni de valori medii săptămânale, preţul de referinţă al aurului[1] a scăzut cu doar 0,85%, situându‑se la 1.653,40 $/u.f.. Temperarea ritmului de diminuare săptămânală a preţului metalului galben s‑a datorat, însă, exclusiv redresării bruşte din 23 martie, când valoarea unciei fine a crescut cu 2% – recuperând, în totalitate, pierderile din zilele anterioare.

Prin urmare, după ce a cotat la cel mai scăzut nivel înregistrat după 13 ianuarie (1635,5 $, pe 22 martie), La închiderea fixingului londonez din 7 octombrie, uncia fină de aur valora cu 2% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 1.652 $, comparativ cu 1.620 $, în 30 septembrie.la închiderea fixingului londonez din 23 martie, uncia fină de aur valora 1.664 $ – cu 0,4% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 1.658 $ în 16 martie.

În România, preţul gramului de aur fin (99,99 % Au) a scăzut mult mai accentuat, cu 2,02% faţă de săptămâna anterioară, până la 175,64 lei. Această situaţie s‑a datorat faptului că impactul tendinţei de ieftinire a unciei fine pe piaţa din Londra a fost amplificat de deprecierea dolarului SUA în raport cu moneda naţională (cotaţia aurului la LBM şi raportul $/leu fiind cei doi indicatori pe baza cărora calculează BNR preţul de referinţă al metalului galben).

În aceste condiţii, pe 23 martie, Banca Naţională a României anunţa un curs cu 2% mai mic decât cu o săptămână în urmă: 175,11 lei/gram, comparativ cu 177,79 lei/gram în 16 martie.

Argint

În termeni de medii săptămânale, preţul de referinţă al argintului[2] a scăzut cu 2,95%, până la 31,99 $/u.f.. Sub presiunea negativă exercitată de ieftinirea aurului şi a celorlalte metale industriale, interesul investitorilor pentru argint s‑a diminuat în ritm atât de alert, încât, în ultima zi din intervalul analizat, metalul cota la cel mai scăzut nivel din ultimele două luni.

La închiderea fixingului londonez din 23 martie, uncia fină de argint valora cu 2% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 31,54 $, comparativ cu 32,27 $ în 16 martie.

Platină

În termeni de medii săptămânale, preţul de referinţă al platinei[3] a scăzut cu 2,58%, la 1.638,60 $/u.f.. Diminuarea temerilor legate de exacerbarea problemelor cu care se confruntă producătorii de metale platinice din Zimbabwe şi veştile despre evoluţia dezamăgitoare a pieţei auto din UE şi China au redus atât de puternic interesul investitorilor pentru platină, încât metalul alb a reînceput să coteze mai slab decât aurul.

Guvernul din Zimbabwe a anunţat că Impala Platinum şi Aquarius Platinum (două companii cu capital străin care exploatează zăcămintele de metale platinice din această ţară, unde există cele mai mari depozite de platină din lume, după cele din Africa de Sud) au acceptat să transfere 16% din acţiunile pe care le deţin la mina Mimosa către angajaţi şi comunităţile locale şi alte 25% către un fond de stat („National Indigenisation and Economic Empowerment Fund”). Acest anunţ vine la scurt timp după ce, pentru a se conforma planului naţional de „corectare a greşelilor din trecut, prin redistribuirea dreptului de proprietate asupra terenurilor către populaţia de culoare” (adoptat de Zimbabwe în 2010[4]), Impala a predat investitorilor locali de culoare un pachet de 51% din acţiunile pe care le deţinea, prin divizia Zimplats Holdings, la cea dea doua mare mină de platină din lume, Great Dyke din Zimbabwe.

În aceste condiţii, la închiderea fixingului londonez din 23 martie, uncia fină de platină valora cu 4% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 1.617 $, comparativ cu 1.677 $ în 16 martie.

Paladiu

Comparativ cu săptămâna anterioară, preţul de referinţă al paladiului a scăzut cu 2,68%, situându‑se la 681,40 $/u.f.. Pe parcursul intervalului analizat, metalul s‑a confruntat cu puternice vânzări pentru încasarea profitului, determinate de dezamăgirea cu care investitorii speculativi au primit veştile despre nivelul slab la care s‑a situat în februarie cererea industrială, în special din China.

Prin urmare, la închiderea fixingului londonez din 23 martie, uncia fină de paladiu valora cu 6% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 658 $, comparativ cu 703 $ în 16 martie.

Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Preţioase

pretioase27martie2012


SURSA: Prelucrare autor a datelor publicate zilnic de LBMA, LPPM, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com

NOTE:

*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu in coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)

**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:

ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBM)

ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Phyisical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Platinum and Palladium Market (LPPM)

[1] Comunicat, în după‑amiaza fiecărei zile, de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).

[2] Comunicat, în după‑amiaza fiecărei zile, de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).

[3] Stabilit, în după amiaza fiecărei zile, de Piaţa de Platină şi Paladiu din Londra (LPPM).

[4]Indigenisation and Economic Empowerment Act (IEEA).