AUTOR: Dr. Dana Ghiţac
În ciuda diminuării încrederii consumatorilor din Zona euro până la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, indicele activităţii de producţie[1] din noiembrie pare să arate o evoluţie mai bună decât se preconiza. Această situaţie, precum şi semnalele încurajatoare venite din China (indicatorul PMI[2] sugerează, pentru prima dată în ultimele 13 luni, perspectiva unei expansiuni economice) au creat un climat favorabil pentru achiziţiile speculative, stimulând „apetitul pentru risc” al investitorilor. Cu atât mai mult cu cât deprecierea treptată a dolarului SUA a determinat şi o uşoară ieftinire a materiilor prime care se tranzacţionează în monedă americană.
Impactul acestei conjuncturi s‑a resimţit şi pe pieţele metalelor preţioase din Londra[3], unde a provocat noi creşteri ale preţurilor medii săptămânale.
Aur
În termeni de medii săptămânale, preţul de referinţă al aurului[4] a crescut cu 0,48%, la 1.730,45 $/u.f.
Pe parcursul intervalului analizat, metalul galben a beneficiat de sporirea interesului pentru investiţiile în lingouri, fapt demonstrat de nivelurile record înregistrate de rezervele de aur deţinute de ETF-uri („Exchange Traded Funds”). Un exemplu relevant îl oferă SPDR Gold Shares (GLD), cel mai mare fond de investiţii în aur din lume, care a anunţat că volumul de metal fizic pe care îl deţine a ajuns la un nou maxim istoric, de 1.342,6 tone. Prin urmare, la închiderea fixingului londonez din 23 noiembrie, uncia fină de aur valora cu 1,2% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 1.734,5 $, comparativ cu 1.713,5 $ în 16 noiembrie.
În România, preţul de referinţă[5] al aurului a scăzut cu 0,42% faţă de săptămâna anterioară, până la 196,62 lei.
Impactul scumpirii unciei fine pe piaţa din Londra a fost brusc anulat, în ultima jumătate a intervalului analizat, de accentuarea tendinţei de apreciere a monedei naţionale în raport cu dolarul SUA. Cu toate acestea, cursul anunţat de Banca Naţională a României pe 23 noiembrie s‑a situat cu 0,2% peste cel stabilit în urmă cu o săptămână: 196,21 lei/gram, comparativ cu 195,89 lei/gram în 16 noiembrie.
Argint
În termeni de medii săptămânale, preţul de referinţă al argintului[6] a crescut cu 1,87%, la 33,11 $/u.f..
Pe parcursul intervalului analizat, metalul a evoluat în condiţii similare cu cele de pe piaţa aurului, beneficiind, însă, nu doar de brusca redresare a cererii de lingouri (din partea ETF‑urilor), ci şi de impactul pe care l‑a avut, pe piaţa fizică, sporirea interesului speculativ pentru materiile prime industriale. În aceste condiţii, la închiderea fixingului londonez din 23 noiembrie, uncia fină de argint valora 33,41 $ (cel mai ridicat nivel din ultimele cinci săptămâni), cu 4% mai mult decât în 16 noiembrie (32,27 $).
Platină
Preţul de referinţă al platinei[7] a crescut cu 0,25%, comparativ cu săptămâna anterioară, la 1.577,40 $/u.f..
Sporirea „interesul” investitorilor pentru activele cu grad ridicat de risc s‑a resimţit şi pe piaţa fizică a metalului alb. Totuşi, datorită ştirilor bune venite dinspre Republica Africa de Sud (Impala Platinum, al doilea mare producător mondial de platină, a anunţat creşterea cantităţii de metal rafinat în trimestrul III), impactul acestei conjuncturi a fost de mai mică amploare decât în cazul argintului şi paladiului. Prin urmare, la închiderea fixingului londonez din 23 noiembrie, uncia fină de platină valora cu doar 2% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 1.584 $, comparativ cu 1.554 $ în 16 noiembrie.
Paladiu
Preţul de referinţă al paladiului[8] a crescut cu 3,30%, comparativ cu săptămâna anterioară, la 647,30 $/u.f..
Mai puţin dependent de evoluţia producţiei de metal din Republica Africa de Sud (principalul furnizor mondial este Rusia), paladiul a continuat să beneficieze de impactul pe care l‑a avut, în mediul investitorilor speculativi, anunţarea deficitului de ofertă prognozat pentru piaţa mondială a paladiului în 2012. În acest context, la închiderea fixingului londonez din 23 noiembrie, uncia fină de paladiu valora 657,5 $ (cel mai ridicat nivel din ultimele şase săptămâni), cu 6% mai mult decât în 16 noiembrie (623 $).
Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Preţioase
SURSA: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de LBMA, LPPM, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com
NOTE:
*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu in coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)
**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:
ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBM)
ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Phyisical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Platinum and Palladium Market (LPPM)
[1] Index of manufacturing activity, raportat de Institute for Supply Management pe baza revizuirii datelor privind rezultatele sectoarelor de fabricaţie din luna precedentă.
[2] Purchasing Manager Index, raportat lunar de Markit Group, se bazează pe un sondaj în care directorii de vânzări sunt întrebaţi despre situaţia economică a factorilor relevanţi din domeniul lor de activitate (comenzi noi, producţie, timpul de aprovizionare, stocuri, inventare, preţuri, factorul uman, comenzi de export şi import). Indicatorul este important fiindcă se referă la date care vor fi publicate în viitor. O valoare mai mare de 50 indică expansiune economică.
[3] London Bullion Market (LBM) şi London Platinum and Palladium Market (LPPM) – pieţe londoneze angro de aur şi argint, respectiv platină şi paladiu, unde se stabilesc zilnic, în sistem over‑the-counter, preţurile de referinţă (în dolari SUA/uncie fină) pentru toate celelalte pieţe mondiale pe care se tranzacţionează cele patru metale preţioase.
[4] Comunicat, în după‑amiaza fiecărei zile, de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).
[5] Calculat zilnic de Banca Naţională, pe baza cotaţiei unciei fine de aur stabilite de London Bullion Market Association şi a raportului dintre dolarul SUA şi moneda naţională.
[6] Comunicat, în după‑amiaza fiecărei zile, de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).
[7] Stabilit, în după amiaza fiecărei zile, de Piaţa de Platină şi Paladiu din Londra (LPPM).
[8] Stabilit, în după amiaza fiecărei zile, de Piaţa de Platină şi Paladiu din Londra (LPPM).