Analiza pieţei internaţionale a metalelor preţioase, în perioada 2 – 8 aprilie 2012

Dr. Dana Ghiţac

Speranţele privind posibilitatea ca Banca Centrală a SUA (F.E.D.) să intervină pentru susţinerea creşterii economiei americane au fost drastic temperate, pe 3 aprilie, când FED a publicat concluziile ultimei şedinţe de politică monetară, din care reieşea că ideea reluării programului de achiziţii de obligaţiuni de pe piaţa secundară este tot mai puţin probabilă. În acest context, care a determinat brusca apreciere a dolarului SUA în raport cu moneda unică, aurul, argintul, platina şi paladiul s‑au confruntat (ca şi celelalte materii prime industriale, de altfel) cu o puternică migrare a interesului investitorilor spre pieţele valutare.

Pe pieţele de metale preţioase din Londra, impactul dezinvestiţiilor a fost atât de accentuat încât cotaţiile au coborât până la cele mai reduse niveluri din ultimele trei luni, fapt ce a determinat scăderi de preţ şi în termeni de medii săptămânale.

dana10aprilie2012

Prognozele dealerilor de lingouri, băncilor de investiţii, comercianţilor de contracte futures, managerilor de portofoliu (money managers) şi ale analiştilor tehnici (chartists) care au participat la sondajul realizat de compania de consultanţă KITCO cu privire la evoluţia cotaţiilor aurului pe parcursul acestei săptămâni relevă instaurarea unei note de pesimism.

Trebuie totuşi menţionat că recenta ieftinire a metalului galben a fost mult prea puternică pentru a nu stimula achiziţii speculative din partea celor care „vânează” oportunităţile. Cu atât mai mult cu cât efectul datelor privind evoluţia pieţei forţei de muncă din SUA în luna martie nu s‑a putut încă resimţi, deoarece piaţa lingourilor a fost închisă pentru sărbătorile dedicate Paştelui catolic şi protestant. O situaţie similară s‑ar putea înregistra şi în cazul celorlalte metale preţioase, ale căror preţuri tind să evolueze în acelaşi sens cu preţul aurului.

Aur

În termeni de valori medii săptămânale, preţul de referinţă al aurului[1] a scăzut cu 1,33%, la 1.651,44 $/u.f.. Această situaţie a fost determinată de brusca apreciere a dolarului SUA, în special în raport cu moneda euro, care a provocat o puternică migrare a interesului speculativ spre pieţele valutare. Impactul ordinelor de vânzare plasate pe piaţa la termen a aurului, după ce s‑a aflat că F.E.D. nu consideră încă oportună reluarea programului de relaxare monetară din SUA, s‑a resimţit extrem de negativ pe piaţa de lingouri din Londra, unde uncia fină de aur a fost cotată la cel mai scăzut nivel înregistrat după 9 ianuarie: 1.621 $, pe 4 aprilie.

Deşi această ieftinire accentuată a stimulat achiziţiile de metal, tendinţa de redresare a preţului a fost stopată de intrarea burselor occidentale în minivacanţa de Paşti. Prin urmare, La închiderea fixingului londonez din 7 octombrie, uncia fină de aur valora cu 2% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 1.652 $, comparativ cu 1.620 $, în 30 septembrie.la închiderea fixingului londonez din 5 aprilie, uncia fină de aur valora doar 1.631 $ – cu 2% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 1.662 $ în 30 martie.

În România, scăderea preţului aurului a fost mult mai puţin accentuată, de doar 0,77% faţă de săptămâna anterioară, până la 174,93 lei. Această situaţie s‑a datorat faptului că impactul ieftinirii, din ultimele zile, a unciei fine pe piaţa din Londra a fost diminuat de tendinţa de apreciere a dolarului SUA în raport cu moneda naţională (cotaţia aurului la LBM şi raportul $/leu fiind cei doi indicatori pe baza cărora calculează BNR preţul de referinţă al metalului galben).

Totuşi, pe 5 aprilie, Banca Naţională a României anunţa un curs cu doar 0,1% mai mare decât cu o săptămână în urmă: 175,43 lei/gram, comparativ cu 175,33 lei/gram în 30 martie.

Argint

În termeni de medii săptămânale, preţul de referinţă al argintului[2] a scăzut cu 0,67%, la 32,16 $/u.f.. Ca urmare a publicării sondajului realizat de compania Markit în rândul directorilor de companii din întreaga lume, care arată că indicele pentru industria prelucrătoare (Purchasing Managers Index) din China s‑a situat în martie la cel mai ridicat nivel din ultimele 12 luni, metalul a început intervalul analizat în creştere. Această tendinţă de redresare, în urma căreia valoarea unciei fine de argint s‑a apropiat de 33 $ (+2% în doar două zile), a fost însă blocată de ieftinirea abruptă a aurului şi a celorlalte metale industriale (preţioase şi neferoase).

Prin urmare, ca rezultat al puternicelor vânzări speculative de pe piaţa la termen, cotaţia unciei fine de argint cobora până la cel mai scăzut nivel înregistrat pe piaţa de lingouri după 25 ianuarie: la închiderea fixingului londonez din 5 aprilie, uncia fină de argint valora doar 31,27 $, cu 4% mai puţin decât cu o săptămână în urmă (32,43 $ în 30 martie).

Platină

În termeni de medii săptămânale, preţul de referinţă al platinei[3] a scăzut cu 1,08%, la 1.627 $/u.f.. Pe parcursul intervalului analizat, metalul alb a cotat într‑un climat asemănător cu cel de pe piaţa argintului: după două zile consecutive de creştere, valoarea unciei fine s‑a diminuat brusc cu 4%, coborând, pentru prima dată după 25 ianuarie, sub nivelul de 1.600 $.

În aceste condiţii, la închiderea fixingului londonez din 5 aprilie, uncia fină de platină valora cu 3% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 1.592 $, comparativ cu 1.640 $ în 30 martie.

Paladiu

Comparativ cu săptămâna anterioară, preţul de referinţă al paladiului a scăzut cu 1,17%, la 649,50 $/u.f.. Deşi stimulat de îmbunătăţirea datelor privind nivelul vânzărilor de autovehicule noi pe benzină produse în SUA (utilate cu catalizatori antipoluanţi din paladiu), metalul a început intervalul analizat în creştere (fiind cotat la 660 $/u.f., pe 3 aprilie), evoluţia ulterioară a relevat faptul că preţul paladiului continuă să depindă mai mult de interesul speculativ decât de evoluţia cererii fizice.

Prin urmare, la închiderea fixingului londonez din 5 aprilie, uncia fină de paladiu valora (pentru prima dată după 6 ianuarie) doar 635 $, adică cu 2% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 651 $ în 30 martie.

Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Preţioase

pretioase10aprilie2012

 

SURSA: Prelucrare autor a datelor publicate zilnic de LBMA, LPPM, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com

NOTE:

*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu in coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)

**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:

ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBM)

ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Phyisical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Platinum and Palladium Market (LPPM).

[1] Comunicat, în după‑amiaza fiecărei zile, de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).

[2] Comunicat, în după‑amiaza fiecărei zile, de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).

[3] Stabilit, în după amiaza fiecărei zile, de Piaţa de Platină şi Paladiu din Londra (LPPM).