Analiza pieţei internaţionale a metalelor preţioase, în perioada 2 – 8 iulie 2012

AUTOR: Dr. Dana Ghiţac

Optimismul generat de summitul de la Bruxelles a fost de scurtă durată, fiind înlocuit de scepticismul cu care continuă să fie privită capabilitatea liderilor europeni de a implementa rapid măsuri radicale de stimulare a economiei UE. „Suntem foarte departe de o viziune pe termen lung şi de stabilizare”[1], a declarat, pentru Bloomberg, reputatul economist Kenneth Rogoff, profesor la Universitatea Harvard, care consideră că ultima reuniune a Consiliului European nu a reuşit decât să amâne destrămarea Zonei euro.

Această conjunctură s‑a resimţit extrem de puternic şi pe pieţele din Londra,[2] unde doar paladiul nu a reuşit să înregistreze o nouă creştere de preţ, în termeni de medii săptămânale.

În ceea ce priveşte evoluţia viitoare a cotaţiilor, opinia generală este că acestea au devenit, în lipsa unor stimuli extrem de puternici pentru creşterea consumului, mult prea vulnerabile în faţa fluctuaţiilor valutare, cele care influenţează extrem de puternic „motorul” scumpirii metalelor preţioase din ultimii ani, respectiv cererea de investiţie (cu precădere, speculativă). Prin urmare, atâta timp cât economia mondială nu reuşeşte să readucă încrederea într‑o creştere durabilă a cererii industriale, iar dolarul SUA se apreciază, în special faţa de moneda unică, interesul investitorilor pentru metalele preţioase va continua să se menţină la cote atât de modeste încât va exercite presiuni de scădere a preţurilor.

Aur

Preţul de referinţă al aurului[3] a crescut, în termeni de medii săptămânale, cu 1,75%, până la 1.602,80 $/u.f.. Pe parcursul intervalului analizat, metalul galben a continuat să coteze în funcţie de evoluţia dolarului SUA, cu care se află, prin tradiţie, în corelaţie inversă. Prin urmare, creşterea preţului până la cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni şi jumătate (1.617,5 $/u.f., pe 3 iulie), intervenită pe fondul bruştei deprecieri a monedei americane după summitul UE din 28‑29 iunie, a fost urmată de trei zile consecutive de scădere, în urma cărora uncia fină s‑a ieftinit cu 2%.

În aceste condiţii, la închiderea fixingului londonez din 6 iulie, uncia fină de aur valora cu 1% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 1.587 $, comparativ cu 1.598,50 $ în 29 iunie.

În România, preţul de referinţă[4] al aurului a crescut cu 2,27%, faţă de săptămâna anterioară, până la 184,24 lei. Această situaţie s‑a datorat faptului că impactul fluctuaţiilor valorii unciei fine pe piaţa din Londra a fost atenuat de puternica depreciere a monedei naţionale în raport cu dolarul SUA. Prin urmare, pe 6 iulie, Banca Naţională a României anunţa un curs cu 5% mai mare decât cu o săptămână în urmă: 186,58 lei/gram, comparativ cu 178,53 lei/gram în 29 iunie.

Argint

În termeni de medii săptămânale, preţul de referinţă al argintului[5] a scăzut cu 0,76%, până la 28,72 $/u.f.. Pe parcursul intervalului analizat, metalul a continuat să coteze pe trendul aurului, cu precizarea că impactul negativ al ştirii privind diminuarea abruptă a importurilor Indiei a fost amplificat de datele privind scăderea gradată a vânzărilor de bijuterii din argint din această ţară. Cu toate acestea, la închiderea fixingului londonez din 6 iulie, uncia fină de argint valora cu 2% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 28,66 $, comparativ cu 28,17 $, în 29 iunie.

Platină

Preţul de referinţă al platinei[6] a sporit cu 3,01%, comparativ cu săptămâna anterioară, la 1.463,80 $/u.f.. Susţinută, în prima parte a intervalului analizat, de scumpirea aurului şi a celorlalte metale industriale, platina a reuşit să recupereze, integral, pierderile valorice din perioada 20‑28 iunie, preţul unciei fine crescând, în doar patru zile, cu 6%: de la 1.402 $, pe 28 iunie, la 1.485 $, pe 4 iulie. Ulterior, după ce aprecierea dolarului SUA a blocat tendinţa de redresare a preţurilor materiilor prime, metalul alb a reînceput să coteze în scădere. Totuşi, datorită ştirilor privind limitarea activităţilor miniere din Republica Africa de Sud (cel mai mare furnizor mondial de platină), la închiderea fixingului londonez din 6 iulie, uncia fină de platină valora cu 2,% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 1.450 $, comparativ cu 1.428 $ în 29 iunie.

Paladiu

Preţul de referinţă al paladiului a scăzut cu 0,12%, comparativ cu săptămâna anterioară, situându‑se la 587,40 $/u.f.. Pe parcursul intervalului analizat, metalul a continuat să coteze pe trendul platinei, cu precizarea că impactul problemelor cu care se confruntă producătorii sud‑africani a fost atenuat de faptul că ponderea acestora în oferta mondială este mult mai redusă (principalul furnizor de paladiu este Rusia). Prin urmare, la închiderea fixingului londonez din 6 iulie, uncia fină de paladiu valora cu 0,2% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 577 $, comparativ cu 578 $ în 29 iunie.

Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Preţioase

pretioase10iulie2012

SURSA: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de LBMA, LPPM, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com

NOTE:

*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu in coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)

**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:

ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBM)

ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Phyisical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Platinum and Palladium Market (LPPM).

1 http://www.bloomberg.com/news/2012-07-03/euro-area-bought-some-time-in-staving-off-breakup-rogoff-says.html

2 London Bullion Market (LBM) şi London Platinum and Palladium Market (LPPM) – pieţe londoneze angro de aur şi argint, respectiv platină şi paladiu, unde se stabilesc zilnic, în sistem over‑the-counter, preţurile de referinţă (în dolari SUA/uncie fină) pentru toate celelalte pieţe mondiale pe care se tranzacţionează cele patru metale preţioase.

3 Comunicat, în după‑amiaza fiecărei zile, de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).

4 Calculat zilnic de Banca Naţională, pe baza cotaţiei unciei fine de aur stabilite de London Bullion Market Association şi a raportului dintre dolarul SUA şi moneda naţională.

5 Comunicat, în după‑amiaza fiecărei zile, de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).

6 Stabilit, în după amiaza fiecărei zile, de Piaţa de Platină şi Paladiu din Londra (LPPM).