Dr. Dana Ghiţac

Prognozele celor care activează pe pieţele de metale preţioase, precum dealerii de lingouri, băncile de investiţii, comercianţii de contracte futures, managerii de portofoliu (money managers) şi analiştii tehnici (chartists), continuă să evidenţieze părerea că preţui aurului va creşte uşor, pe termen scurt, până peste nivelul de 1.600 $/u.f..
Optimismul este generat de faptul că metalul galben a reuşit să reziste extrem de bine puternicelor presiunl de scădere cu care s‑a confruntat pe parcursul ultimelor două săptămâni, dar se bazează şi pe impactul pozitiv ce îl va avea infuzia de lichidităţi pe care va trebui să o facă Banca Centrală Europeană pe piaţa monetară din UE, indiferent de modul în care va evolua criza datoriilor din Zona euro. Însă, extrem de important este că au reînceput să apară prognoze extrem de favorabile cu privire la evoluţia preţului aurului pe termen lung, în ciuda continuei diminuări a cererii de lingouri din China şi India. Un exemplu relevant îl oferă echipa de analiză tehnică de la Bank of America (BofA), care, într‑o notă întocmită de Mary Ann Bartels şi Stephen Suttmeier pentru administratorii fondului de investiţie Merrill Lynch, afirmă că ”declinul din ultimele luni se apropie de sfârşit” şi “uncia fină are încă potenţial pentru a cota între 2.000‑2.300 $ şi un maxim de 3.000 $, în următorii ani”.
În ceea ce priveşte celelalte trei metale preţioase, se poate estima că vor continua să coteze, ca de obicei, pe trendul aurului, cu precizarea că intervenţiile speculative pot genera fluctuaţii de preţ mult mai ample decât pentru metalul galben.
Aur
Preţul de referinţă al aurului[2] a crescut, în termeni de medii săptămânale, cu 0,7%, situându‑se la 1.572,40 $/u.f.. Foarte important este, însă, faptul că această creştere a intervenit în ciuda aprecierii semnificative a dolarului SUA faţă de marea majoritate a celorlalte valute, care a determinat puternice vânzări speculative, pe tot parcursul intervalului analizat. Prin urmare, după ce a scăzut cu 2%, din 21 până în 23 mai, aurul a reînceput să coteze în creştere. Totuşi, amplitudinea redresării din ultimele două zile nu a fost suficient de puternică pentru a compensa pierderile anterioare şi, la închiderea fixingului londonez din 25 mai, uncia fină de aur valora cu 1% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 1.569,50 $, comparativ cu 1.589,5 $ în 18 mai.
În România, creşterea preţului aurului a fost mult mai puternică, de 1,67%, faţă de săptămâna anterioară, până la 177,28 lei. Această situaţie s‑a datorat faptului că impactul fluctuaţiei cotaţiilor unciei fine pe piaţa din Londra a fost compensat, parţial, prin deprecierea monedei naţionale în raport cu dolarul SUA (cotaţia aurului la LBM şi raportul $/leu fiind cei doi indicatori pe baza cărora calculează BNR preţul de referinţă al metalului galben). În aceste condiţii, pe 25 mai, Banca Naţională a României anunţa un curs cu doar 0,3% mai mic decât cu o săptămână în urmă: 178,08 lei/gram, comparativ cu 178,68 lei/gram în 18 mai.
Argint
În termeni de medii săptămânale, preţul de referinţă al argintului[3] a crescut cu 0,51%, până la 28,11 $/u.f.. Pe parcursul intervalului analizat, metalul a continuat să coteze pe trendul aurului. Prin urmare, în ciuda tendinţei de scădere cu care s‑au confruntat toate pieţele de materii prime industriale, ieftinirea din primele trei zile a fost urmată de o redresare cu 2%. Datorită acestei situaţii, la închiderea fixingului londonez din 25 mai, uncia fină de argint valora cu doar 1% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 28,24 $, comparativ cu 28,48 $, în 18 mai.
Platină
Preţul de referinţă al platinei[4] a scăzut cu 0,4%, comparativ cu săptămâna anterioară, situându‑se la 1.440 $/u.f.. Datorită declanşării unei noi greve la exploatarea minieră din Africa de Sud a companiei Impala, metalul alb a început intervalul analizat în creştere. Situaţia s‑a modificat, însă, după încheierea bruscă a conflictului de muncă. Prin urmare, la închiderea fixingului londonez din 25 mai, uncia fină de platină valora cu 2% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 1.423 $, comparativ cu 1.456 $ în 18 mai.
Paladiu
Preţul de referinţă al paladiului a crescut cu 0,63%, comparativ cu săptămâna anterioară, situându‑se la 604 $/u.f.. Pe parcursul intervalului analizat, metalul a continuat să coteze pe trendul platinei. Astfel, după două zile de scumpire, în urma cărora valoarea metalului a sporit cu 1%, preţul s‑a diminuat, până vineri, cu 3%. În aceste condiţii, după o creştere de 3% în doar două zile, la închiderea fixingului londonez din 25 mai, uncia fină de paladiu valora cu 2% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 590 $, comparativ cu 605 $ în 18 mai.
Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Preţioase
SURSA: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de LBMA, LPPM, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com
NOTE:
*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu in coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)
**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:
ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBM)
ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Phyisical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Platinum and Palladium Market (LPPM).
[1] London Bullion Market (LBM) şi London Platinum and Palladium Market (LPPM) – pieţe londoneze angro de aur şi argint, respectiv platină şi paladiu, unde se stabilesc zilnic, în sistem over‑the-counter, preţurile de referinţă (în dolari SUA/uncie fină) pentru toate celelalte pieţe mondiale pe care se tranzacţionează cele patru metale preţioase.
[2] Comunicat, în după‑amiaza fiecărei zile, de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).
[3] Comunicat, în după‑amiaza fiecărei zile, de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).
[4] Stabilit, în după amiaza fiecărei zile, de Piaţa de Platină şi Paladiu din Londra (LPPM).