AUTOR: Dr. Dana Ghiţac
Problemele cu care se confruntă Zona euro, unde „activitatea sectorului privat a ajuns, în octombrie, la cel mai scăzut nivel înregistrat din iunie 2009” (Markit Economic Research[1]), continuă să sporească incertitudinile cu privire la redresarea economiei ţărilor Zonei euro. Cu atât mai mult cu cât criza datoriilor suverane din sudul Europei afectează, din ce în ce mai puternic, industria celorlalte ţări, inclusiv cea a Germaniei, considerată „motorul de creştere al Europei”.
Această situaţie, evidenţiată şi de erodarea constantă a încrederii mediului de afaceri din Zona euro[2], a avut un impact atât de negativ pe pieţele materilori prime industriale din întreaga lume, încât s‑a resimţit şi la Londra[3], unde toate metalele preţioase au înregistrat noi diminuări ale preţurilor medii săptămânale.
Cu toate acestea, analiştii din domeniul financiar‑bancar şi comercianţii menţin prognozele optimiste pentru aur, ceea ce (ţinând cont de tradiţionala „legătură psihologică” dintre evoluţia preţului metalului galben şi cotaţiile celorlalte metale preţioase) ar trebui să asigure un suport suficient de puternic şi pentru scumpirea argintului, platinei şi paladiului.
Aur
Preţul de referinţă al aurului a scăzut, în termeni de medii săptămânale, cu 1,56%, la 1.715,15 $/u.f..
Menţinerea tendinţei de ieftinire s‑a datorat, exclusiv, impactului negativ pe care l‑au avut vânzările speculative efectuate de marile fonduri financiare de investiţie ca urmare a aprecierii dolarului american, în special faţă de euro. Trebuie, însă, remarcat faptul că sporirea vânzărilor de bijuterii din India (unde încep pregătirile pentru festivalul Diwali şi aprecierea monedei naţionale în raport cu dolarul SUA continuă să ieftinească metalul galben) a asigurat un suport suficient de susţinut pentru cererea fizică globală încât să determine, începând din 25 octombrie, o uşoară redresare a cotaţiilor. Prin urmare, la închiderea fixingului londonez din 26 octombrie, uncia fină de aur valora cu doar 1% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 1.716 $, comparativ cu 1.737 $ în 19 octombrie.
În România, preţul de referinţă[4] al gramului de aur a scăzut cu 1,37%, până la 193,72 lei.
Deşi impactul fluctuaţiilor valorii unciei fine de aur a fost atenuat de evoluţia raportului valutar dintre moneda naţională şi dolarul SUA, cursul gramului de aur anunţat de Banca Naţională a României pe 26 octombrie a fost, ca şi pe piaţa din Londra, cu 1% mai mic decât cu o săptămână în urmă: 192,74 lei, comparativ cu 195,48 lei în 19 octombrie.
Argint
În termeni de medii săptămânale, preţul de referinţă al argintului a scăzut cu 2,91%, până la 31,92 $/u.f..
Pe parcursul intervalului analizat, metalul a continuat să coteze sub influenţa preţului aurului, dar, ca de obicei, impactul vânzărilor speculative pentru încasarea rapidă a profitului a fost mult mai puternic. În aceste condiţii, la închiderea fixingului londonez din 26 octombrie, uncia fină de argint valora cu 2% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 31,67 $, comparativ cu 32,33 $, în 19 octombrie.
Platină
Preţul de referinţă al platinei[5] a scăzut cu 3,93%, comparativ cu săptămâna anterioară, la 1.578,80 $/u.f..
În ciuda constantei diminuări a producţiei realizate de companiile care exploatează minereurile platinice din Republica Africa de Sud (cea mai mare sursă de aprovizionare pentru piaţa mondială), metalul alb a continuat să coteze sub presiunea negativă pe care o exercită temerile privind evoluţia macroeconomică, la care s‑a adăugat şi scăderea interesului investiţional, erodat de întărirea dolarului american şi ieftinirea aurului. În aceste condiţii, la închiderea fixingului londonez din 26 octombrie, uncia fină de platină valora cu 4% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 1.561 $, faţă de 1.633 $ în 19 octombrie.
Paladiu
Preţul de referinţă al paladiului[6] a scăzut cu 5,34%, în termeni de medii săptămânale, la 606,60 $/u.f..
Pe parcursul intervalului analizat, paladiul a fost puternic afectat de reducerea interesului speculativ pentru metalele industriale. Această situaţie s‑a datorat faptului că impactul ştirilor, din ce în ce mai proaste, venite dinspre industria auto europeană nu a putut fi atenuat, ca în cazul platinei, de creşterea îngrijorărilor legate de ofertă (principalul furnizor mondial fiind Rusia, nu Republica Africa de Sud). Prin urmare, la închiderea fixingului londonez din 26 octombrie, uncia fină de paladiu valora cu 5% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 604 $, comparativ cu 638 $ în 19 octombrie.
Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Preţioase
SURSA: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de LBMA, LPPM, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com
NOTE:
*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu in coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)
**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:
ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBM)
ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Phyisical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Platinum and Palladium Market (LPPM)
[1] Flash PMI surveys, 24/10/2012.
[2] Indicele de activitate al firmelor private, realizat lunar de compania germană IFO prin consultarea a 7.000 de companii, a scăzut, în octombrie, până la cel mai slab nivel înregistrat din iunie 2009 (48,1, de la 49,2 în septembrie).
[3] London Bullion Market (LBM) şi London Platinum and Palladium Market (LPPM) – pieţe londoneze angro de aur şi argint, respectiv platină şi paladiu, unde se stabilesc zilnic, în sistem over‑the-counter, preţurile de referinţă (în dolari SUA/uncie fină) pentru toate celelalte pieţe mondiale pe care se tranzacţionează cele patru metale preţioase.
[4] Calculat zilnic de Banca Naţională, pe baza cotaţiei unciei fine de aur stabilite de London Bullion Market Association şi a raportului dintre dolarul SUA şi moneda naţională.
[5] Stabilit, în după amiaza fiecărei zile, de Piaţa de Platină şi Paladiu din Londra (LPPM).
[6] Stabilit, în după amiaza fiecărei zile, de Piaţa de Platină şi Paladiu din Londra (LPPM).