Analiza pieţei internaţionale a metalelor preţioase, în perioada 24 – 30 septembrie 2012

AUTOR: Dr. Dana Ghiţac

În ciuda puternicei redresări din ultimele două luni, pe parcursul cărora, pe pieţele din Londra[1], toate metalele preţioase au cotat pe trend puternic ascendent, doar aurul şi argintul au reuşit să se scumpească şi în termeni de medii trimestriale. Această situaţie s‑a datorat faptului că preţurile din iulie s‑au situat la niveluri atât de scăzute, încât nu au mai putut fi compensate de creşterile din august şi septembrie.

Evoluţia preţurilor

Aur* (LBMA)

Argint* (LBMA)

Platină* (LPPM)

Paladiu* (LPPM)

Aur** (BNR)

medie august

1.626,03

28,70

1.449,45

600,11

190,58

faţă de luna iulie

2%

5%

2%

4%

1%

pe parcursul lunii august

3%

10%

9%

6%

-2%

medie septembrie

1.744,45

33,61

1.623,65

657,85

196,10

faţă de luna august

7%

17%

12%

10%

3%

pe parcursul lunii septembrie

5%

9%

8%

2%

3%

medie trimestrială

1.652,00

29,80

1.495,77

611,09

191,92

fata de trimestrul II

3%

1%

-0,2%

-3%

8%

pe parcursul trimestrului III

12%

27%

16%

11%

11%

Notă: *) preţurile sunt în $/u.f.; **) preţul este în lei/gram.

Sursa: Prelucrare autor, pe baza cotaţiilor publicate zilnic de London Bullion Market Association (LBMA), London Platinum and Palladium Market (LPPM) şi Banca Naţională a României (BNR).

În România, preţul oficial al aurului (comunicat de Banca Naţională) este legat nu doar de cotaţiile unciei fine, ci şi de paritatea dolar SUA/leu. Prin urmare, ieftinirea metalului galben din luna iulie, pe piaţa din Londra, a fost compensată prin deprecierea accentuată a monedei naţionale. În aceste condiţii, valoarea gramului de aur a fluctuat pe trend constant ascendent şi a înregistrat o serie de maxime istorice, care au culminat, în ultima săptămână din septembrie, cu depăşirea nivelului de 200 lei.

Aur

Valoarea unciei fine de aur a crescut, pe parcursul trimestrului III, cu 12%. Totuşi, în ultima săptămână din septembrie, preţul de referinţă al aurului[2] a scăzut cu 0,36%, până la 1.763,55 $/u.f..

Stagnarea tendinţei de scumpire în ritm alert s‑a datorat bruştei întăriri a dolarului SUA, care, în primele trei zile din intervalul analizat, a redirecţionat interesul speculativ către pieţele valutare. Prin urmare, în ciuda faptului că metalul galben continuă să beneficieze de un suport susţinut din partea celor care caută plasamente capabile să asigure atât protecţie financiară pe termen lung, cât şi un grad ridicat de lichiditate a investiţiilor, la închiderea fixingului londonez din 28 septembrie, uncia fină de aur valora cu 0,5% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 1.776 $, comparativ cu 1.784,5 $ în 21 septembrie.

În România, preţul de referinţă[3] al gramului de aur a crescut cu 1,26%, până la 198,79 lei.

Pe parcursul intervalului analizat, ieftinirea metalului galben pe piaţa din Londra a fost compensată prin menţinerea tendinţei de depreciere a monedei naţionale în raport cu dolarul SUA. În aceste condiţii, pe 28 septembrie, Banca Naţională a României anunţa un nou maxim istoric, de 200,35 lei/gram, cu 1% mai mare decât cu o săptămână în urmă: 197,50 lei/gram în 21 septembrie.

Argint

Valoarea unciei fine de argint a crescut extrem de puternic, în intervalul iulie‑septembrie (+24%), în ciuda faptului că preţul de referinţă al argintului[4] a scăzut, în ultima săptămână, cu 1,14%, până la 34,04 $/u.f..

Pe parcursul perioadei analizate, metalul a continuat să coteze sub influenţa preţului aurului, dar la închiderea fixingului londonez din 28 septembrie uncia fină de argint valora cu doar 0,1% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 34,65 $, comparativ cu 34,69 $, în 21 septembrie.

Platină

Deşi preţul de referinţă al platinei[5] a scăzut cu 0,94%, comparativ cu săptămâna anterioară, la 1.636,40 $/u.f., valoarea unciei fine de platină a crescut, pe parcursul trimestrului III, cu 20%.

Pe parcursul intervalului analizat, metalul alb a reînceput să atragă atenţia investitorilor speculativi, după ce s‑a aflat că producătorii de platină din Republica Africa de Sud (principalul furnizor mondial) continuă să se confrunte cu grave probleme în ceea ce priveşte capabilitatea de a‑şi onora contractele de aprovizionare a pieţei globale. Un exemplu în acest sens îl oferă situaţia în care se află compania Anglo, care, în ciuda repetatelor încercări de a încuraja personalul de la exploatarea minieră Rustenburg să se întoarcă la muncă, a anunţat că doar 20% dintre angajaţi au acceptat să-şi reia activitatea. Prin urmare, în ciuda presiunii de scădere cu care s‑a confruntat în primele trei zile, la închiderea fixingului londonez din 28 septembrie, uncia fină de platină valora cu 2% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 1.668 $, comparativ cu 1.642 $ în 21 septembrie.

Paladiu

Preţul de referinţă al paladiului[6] a scăzut cu 6,03%, în ultima săptămână din septembrie, la 635,40 $/u.f.. Din această cauză, valoarea unciei fine de paladiu a înregistrat, pe parcursul trimestrului III, cea mai modestă creştere din grupa metalelor preţioase (+10%).

Pe parcursul perioadei analizate, metalul a continuat să coteze pe trendul platinei, dar, fiind mult mai puţin dependent de producţia din Republica Africa de Sud (principalul furnizor mondial de paladiu este Rusia), s‑a confruntat cu ieftiniri atât de accentuate (-7%, în primele trei zile), încât nu au mai putut fi compensate de redresarea ulterioară. În aceste condiţii, la închiderea fixingului londonez din 28 septembrie, uncia fină de paladiu valora cu 4% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 642 $, comparativ cu 672 $ în 21 septembrie.

Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Preţioase

pretioase1oct2012

SURSA: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de LBMA, LPPM, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com

NOTE:

*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu in coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)

**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:

ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBM)

ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Phyisical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Platinum and Palladium Market (LPPM)

[1] London Bullion Market (LBM) şi London Platinum and Palladium Market (LPPM) – pieţe londoneze angro de aur şi argint, respectiv platină şi paladiu, unde se stabilesc zilnic, în sistem over‑the-counter, preţurile de referinţă (în dolari SUA/uncie fină) pentru toate celelalte pieţe mondiale pe care se tranzacţionează cele patru metale preţioase.

[2] Comunicat, în după‑amiaza fiecărei zile, de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).

[3] Calculat zilnic de Banca Naţională, pe baza cotaţiei unciei fine de aur stabilite de London Bullion Market Association şi a raportului dintre dolarul SUA şi moneda naţională.

[4] Calculat zilnic de Banca Naţională, pe baza cotaţiei unciei fine de aur stabilite de London Bullion Market Association şi a raportului dintre dolarul SUA şi moneda naţională.

[5] Stabilit, în după amiaza fiecărei zile, de Piaţa de Platină şi Paladiu din Londra (LPPM).

[6] Stabilit, în după amiaza fiecărei zile, de Piaţa de Platină şi Paladiu din Londra (LPPM).