AUTOR: Dr. Dana Ghiţac
Declaraţia din 3 decembrie a cancelarului german, Angela Merkel, conform căreia Grecia ar putea beneficia, din 2014, de o nouă ştergere de datorii, a stimulat atât de puternic interesul speculativ pentru euro încât o mare parte dintre investitori s‑au grăbit să părăsească piaţa aurului, pentru a‑şi spori plasamentele pe piaţa valutară. Impactul a fost resimţit şi de restul metalelor preţioase, cel mai puternic fiind afectate argintul şi platina.
În aceste condiţii, cotaţiile au evoluat în scădere pe aproape toate pieţele metalelor preţioase din lume, inclusiv pe cele din Londra[1], unde doar paladiul a mai reuşit să înregistreze o nouă creştere de preţ în raport cu săptămâna anterioară.
Aur
În prima săptămână din decembrie, preţul de referinţă al aurului[2] a scăzut, în medie, cu 1,71%, la 1.701,50 $/u.f.
Migrarea interesului speculativ spre piaţa valutară, unde moneda euro se aprecia extrem de rapid şi puternic în raport cu dolarul SUA (pe 4 decembrie, paritatea dintre cele două valute înregistra cel mai ridicat nivel din ultimele şapte săptămâni), s‑a resimţit şi pe piaţa londoneză a aurului: pe 5 decembrie, valoarea unciei fine cobora, pentru prima dată în ultima lună şi jumătate, sub 1.700 $. Prin urmare, deşi tendinţa de ieftinire a fost rapid blocată de creşterea cererii fizice de lingouri[3], la închiderea fixingului londonez din 7 decembrie, uncia fină de aur valora cu 1% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 1.701,5 $, comparativ cu 1.726 $ în 30 noiembrie.
În România, preţul de referinţă[4] al aurului a scăzut cu 2,31% faţă de săptămâna anterioară, la 190,42 lei.
Impactul ieftinirii unciei fine pe piaţa din Londra a fost amplificat de aprecierea monedei naţionale în raport cu dolarul SUA. În aceste condiţii, deşi vineri atât cotaţia unciei fine cât şi paritatea $/leu s‑au redresat brusc, cursul anunţat de Banca Naţională a României pe 7 decembrie, de 191,37 lei/gram, s‑a situat cu 0,5% sub cel stabilit în 30 noiembrie: 192,32 lei/gram.
Argint
În termeni de medii săptămânale, preţul de referinţă al argintului[5] a scăzut cu 2,68%, la 33,09 $/u.f..
Pe parcursul intervalului analizat, metalul a fost „victima” puternicelor dezinvestiţii apărute în prima jumătate a săptămânii pe piaţa aurului. În acest context şi în lipsa unor stimuli semnificativi pentru creşterea cererii de plasamente în argint (în special, din partea ETF‑urilor), impactul vânzărilor speculative a fost atât de pregnant pe piaţa fizică încât, la închiderea fixingului londonez din 7 decembrie, uncia fină de argint valora cu 4% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 32,85 $ comparativ cu 34,28 $ în 30 noiembrie.
Platină
Preţul de referinţă al platinei[6] a scăzut cu 1,22%, comparativ cu săptămâna anterioară, la 1.591,00 $/u.f.. Pe parcursul intervalului analizat, metalul a cotat pe trendul aurului. Prin urmare, în ciuda veştilor bune venite dinspre sectoarele de fabricaţie din Germania (producătorii auto din această ţară utilizează, cu preponderenţă, catalizatori antipoluanţi pe bază de platină) şi a menţinerii tendinţei de creştere a preţurilor mărfurilor industriale, la închiderea fixingului londonez din 7 decembrie, uncia fină de platină valora cu 1% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 1.612 $, comparativ cu 1.584 $ în 30 noiembrie.
Paladiu
Preţul de referinţă al paladiului[7] a crescut cu 2,13%, comparativ cu săptămâna anterioară, la 685,40 $/u.f..
Mai puţin dependent de evoluţia preţului aurului, paladiul a fost un beneficiar major al speranţelor că, până la sfârşitul anului, Congresul SUA poate ajunge la un compromis în ceea ce priveşte bugetul din 2013. În acest context, paladiul a continuat să coteze pe trend ascendent şi, la închiderea fixingului londonez din 7 decembrie, uncia fină de paladiu valora cu 2% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 698 $ (cel mai ridicat nivel din ultimele nouă luni şi jumătate), comparativ cu 685 $ în 30 noiembrie.
Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Preţioase
SURSA: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de LBMA, LPPM, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com
NOTE:
*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu in coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)
**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:
ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBM)
ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Phyisical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Platinum and Palladium Market (LPPM)
[1] London Bullion Market (LBM) şi London Platinum and Palladium Market (LPPM) – pieţe londoneze angro de aur şi argint, respectiv platină şi paladiu, unde se stabilesc zilnic, în sistem over‑the-counter, preţurile de referinţă (în dolari SUA/uncie fină) pentru toate celelalte pieţe mondiale pe care se tranzacţionează cele patru metale preţioase.
[2] Comunicat, în după‑amiaza fiecărei zile, de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).
[3] Volumul de metal fizic pe care îl deţine SPDR Gold Shares a ajuns la un nou maxim istoric, de 1.351,2 tone (sporind, în doar o săptămână, cu peste trei tone), banca centrală a Coreei de Sud a anunţat achiziţia a 14 tone de aur, iar cererea sectorului bijutier din China înregistrează o puternică redresare.
[4] Calculat zilnic de Banca Naţională, pe baza cotaţiei unciei fine de aur stabilite de London Bullion Market Association şi a raportului dintre dolarul SUA şi moneda naţională.
[5] Comunicat, în după‑amiaza fiecărei zile, de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).
[6] Stabilit, în după amiaza fiecărei zile, de Piaţa de Platină şi Paladiu din Londra (LPPM).
[7] Stabilit, în după amiaza fiecărei zile, de Piaţa de Platină şi Paladiu din Londra (LPPM).