AUTOR: Dr. Dana Ghiţac
Discursul preşedintelui băncii centrale americane, (FED) Ben Bernanke, în care aprecia că situaţia economică a SUA este “departe de a fi satisfăcătoare”, punerea în discuţie, în Comisia pentru afaceri economice şi monetare (ECON) din cadrul Parlamentului European, a creării unei aşa numite “uniuni bancare a Zonei Euro”, precum şi anunţarea noului plan al Băncii Centrale Europene de salvare a statelor puternic îndatorate, care va permite BCE să achiziţioneze un număr nelimitat de obligaţiuni suverane cu maturitate de trei ani emise de guvernele acestor ţări pe pieţele secundare au reprezentat un sprijin extrem de solid, atât pentru aur, cât şi pentru celelalte metale preţioase.
Pe pieţele metalor preţioase din Londra[1], preţurile au crescut atât de puternic încât aurul a încheiat prima săptămână din septembrie la cel mai ridicat nivel înregistrat după 28 februarie. Argintul a cotat la maximul din ultimele şase luni şi jumătate, iar platina şi paladiul au reajuns la valori pe care nu le mai atinseseră după 10 aprilie, respectiv 4 mai.
Aur
Preţul de referinţă al aurului[2] a crescut, în termeni de medii săptămânale, cu 2,55%, până la 1.701,50 $/u.f.. Pe parcursul intervalului analizat, metalul galben a beneficiat de o puternică creştere a cererii atât din partea băncilor centrale, care continuă să‑l achiziţioneze pentru a spori rezervele naţionale, cât şi din partea investitorilor dezamăgiţi de deprecierea dolarului SUA, care au preferat să‑şi încaseze profiturile pe piaţa valutară pentru a le plasa într‑un activ pe care au reînceput să‑l considere mult mai profitabil, pe termen scurt şi mediu. Prin urmare, la închiderea fixingului londonez din 7 septembrie, uncia fină de aur valora cu 5% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 1.728 $ comparativ cu 1.648,5 $ în 31 august.
În România, creşterea preţului de referinţă[3] al gramului de aur cu 2,16%, faţă de săptămâna anterioară, până la 194,02 lei, a fost uşor mai slabă decât a unciei fine. Această situaţie s‑a datorat faptului că impactul scumpirii metalului galben pe piaţa din Londra a fost atenuat (în special vineri) de aprecierea monedei naţionale în raport cu dolarul SUA. În aceste condiţii, pe 7 septembrie, Banca Naţională a României anunţa un curs cu doar 2% mai mare decât cu o săptămână în urmă: 192,43 lei/gram, comparativ cu 189,12 lei/gram în 31 august.
Argint
În termeni de medii săptămânale, preţul de referinţă al argintului[4] a crescut cu 4,96%, până la 32,20 $/u.f.. Pe parcursul intervalului analizat, metalul a continuat să coteze pe trendul aurului, dar intervenţia marilor fonduri de investiţie a fost mult mai puternică, în ambele sensuri. Astfel, timp de patru zile, cererea a fost atât de puternică încât cotaţia argintului a crescut cu 8%, până la cel mai ridicat nivel înregistrat după 13 martie (32,87 $/u.f.). Această performanţă a fost, însă, privită ca o oportunitate pentru încasarea profitului şi a declanşat ample vânzări speculative în urma cărora, vineri, preţul a scăzut brusc, cu 2%. Cu toate acestea, la închiderea fixingului londonez din 7 septembrie, uncia fină de argint valora cu 6% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 32,22 $, comparativ cu 30,52 $ în 31 august.
Platină
Preţul de referinţă al platinei[5] a crescut cu 3,09% comparativ cu săptămâna anterioară, la 1.566,40 $/u.f.. Pe parcursul intervalului analizat, metalul alb a continuat să beneficieze de suportul oferit de îngrijorările, din ce în ce mai mari, generate de desele întreruperi ale activităţii miniere din Republica Africa de Sud şi de incertitudinile privind rezolvarea conflictelor de muncă cu care se confruntă companiile producătoare de platină din această ţară (cel mai mare furnizor mondial de metal). Prin urmare, după cinci zile consecutive de scumpire, la închiderea fixingului londonez din 7 septembrie, uncia fină de platină valora cu 5% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 1.593 $, comparativ cu 1.517 $ în 31 august.
Paladiu
Preţul de referinţă al paladiului a crescut cu 1,11% comparativ cu săptămâna anterioară, situându‑se la 639,80 $/u.f.. Susţinut de veştile bune venite dinspre industria auto din SUA (principalul consumator mondial de convertizori antipoluanţi pe bază de paladiu), unde vânzările de maşini noi au crescut cu 20% în august, până la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, metalul a cotat pe trend constant ascendent. Cu toate acestea, datorită faptului că piaţa sa este mai puţin dependentă de producţia din Republica Africa de Sud (principalul furnizor fiind Rusia), amplitudinea scumpirii a fost mai modestă decât în cazul platinei: la închiderea fixingului londonez din 7 septembrie, uncia fină de paladiu valora cu 4% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 647 $, comparativ cu 623 $ în 31 august.
Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Preţioase
SURSA: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de LBMA, LPPM, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com
NOTE:
*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu in coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)
**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:
ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBM)
ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Phyisical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Platinum and Palladium Market (LPPM)
1 London Bullion Market (LBM) şi London Platinum and Palladium Market (LPPM) – pieţe londoneze angro de aur şi argint, respectiv platină şi paladiu, unde se stabilesc zilnic, în sistem over‑the-counter, preţurile de referinţă (în dolari SUA/uncie fină) pentru toate celelalte pieţe mondiale pe care se tranzacţionează cele patru metale preţioase.
2 Comunicat, în după‑amiaza fiecărei zile, de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).
3 Calculat zilnic de Banca Naţională, pe baza cotaţiei unciei fine de aur stabilite de London Bullion Market Association şi a raportului dintre dolarul SUA şi moneda naţională.
4Calculat zilnic de Banca Naţională, pe baza cotaţiei unciei fine de aur stabilite de London Bullion Market Association şi a raportului dintre dolarul SUA şi moneda naţională.
5 Stabilit, în după amiaza fiecărei zile, de Piaţa de Platină şi Paladiu din Londra (LPPM).