Analiza pieţei internaţionale a metalelor preţioase, în perioada 30 aprilie – 6 mai 2012

Dr. Dana Ghiţac

Pe pieţele din Londra[1], metalele preţioase au continuat, şi în aprilie, să coteze sub presiunea indeciziei cu care investitorii speculativi privesc profitabilitatea pe termen lung a plasamentelor în astfel de active. În acest context, care a generat o volatilitate extrem de accentuată a preţurilor, aurul, argintul şi platina au încheiat luna pe trend descendent, în timp ce valoarea paladiului a crescut cu 4%. Cele mai puternice scăderi s‑au înregistrat pentru argint şi platină, în cazul cărora cotaţia din 30 aprilie s‑a situat cu 4% sub cea din 2 aprilie, iar aurul a înregistrat o diminuare de 1%.

Cu toate acestea, evoluţia preţurilor din primele patru luni evidenţiază o dinamică pozitivă: toate cele patru metale preţioase au fost cotate, pe 30 aprilie, peste nivelul din 3 ianuarie 2012.

O situaţie similară s‑a înregistrat şi în România, unde preţul de referinţă al aurului (calculat de BNR) a crescut cu 4% din 3 ianuarie şi până pe 30 aprilie.

Evoluţia preţurilor

Aur

Argint

Platină

Paladiu

Aur (BNR)

pe parcursul lunii aprilie

-2%

-4%

-4%

4%

1%

faţă de luna martie

-1%

-4%

-4%

-4%

-1%

în perioada 3 ian. – 30 apr. 2012

3%

8%

12%

2%

4%

Sursa: calculate de autor, pe baza datelor publicate zilnic de LBMA, LPPM şi BNR

Aur

În prima săptămână din mai, preţul de referinţă al aurului[2] a crescut nesemnificativ, cu doar 0,14%, situându‑se la 1.648,95 $/u.f.. Cu toate acestea, dinamica cotaţiilor ş­i‑a menţinut caracterul fluctuant, scumpirea din 1 mai, până la 1.664 $/u.f., fiind urmată de două zile consecutive de scădere, care au coborât valoarea unciei fine sub nivelul de 1.640 $.

Prin urmare, din cauza presiunilor negative pe care le‑a exercitat constanta apreciere a dolarului american în raport cu valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA, La închiderea fixingului londonez din 7 octombrie, uncia fină de aur valora cu 2% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 1.652 $, comparativ cu 1.620 $, în 30 septembrie.la închiderea fixingului londonez din 4 mai uncia fină de aur valora 1.643,75 $ – cu 1% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 1.663,50 $ în 27 aprilie.

În România, creşterea preţului aurului a fost mult mai accentuată, de 1,21% faţă de săptămâna anterioară, până la 177,29 lei. Această situaţie s‑a datorat faptului că impactul ieftinirii, din ultimele zile, a unciei fine pe piaţa din Londra a fost atenuat de deprecierea monedei naţionale în raport cu dolarul SUA (cotaţia aurului la LBM şi raportul $/leu fiind cei doi indicatori pe baza cărora calculează BNR preţul de referinţă al metalului galben).

Totuşi, pe 4 mai, Banca Naţională a României anunţa un curs cu 0,1% mai mic decât cu o săptămână în urmă: 175,62 lei/gram, comparativ cu 175,85 lei/gram în 27 aprilie.

Argint

În prima săptămână din mai, preţul de referinţă al argintului a scăzut cu 1,28%, până la 30,55 $/u.f.. Afectat de reducerea interesului investitorilor pentru metalele preţioase şi de cererea slabă a bijutierilor din India, metalul a cotat pe trend constant descendent şi a încheiat intervalul analizat la cel mai scăzut nivel înregistrat după 11 ianuarie.

La închiderea fixingului londonez din 4 mai, uncia fină de argint valora 29,90 $, cu 4% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 31,14 $ în 27 aprilie.

Platină

Preţul de referinţă al platinei[3] a rămas aproape nemodificat (-0,06%), comparativ cu săptămâna anterioară, situându‑se la 1.556 $/u.f.. Pe parcursul intervalului analizat, metalul a cotat sub directa influenţă a ştirilor negative venite dinspre piaţa de autovehicule diesel din Asia şi Europa, care a anulat impactul pozitiv pe care ar fi trebuit să‑l aibă creşterea activităţii de producţie raportată de China pentru luna aprilie şi sporirea achiziţiilor fizice din Extremul Orient.

Prin urmare, după cinci zile consecutive de scădere, la închiderea fixingului londonez din 4 mai, uncia fină de platină valora cu 3% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 1.530 $, comparativ cu 1.573 $ în 27 aprilie.

Paladiu

Spre deosebire de argint şi platină, care au înregistrat cinci scăderi consecutive, preţul de referinţă al paladiului a crescut, deşi modest (+0,6%), pentru a treia săptămână consecutiv, situându‑se la 672,20 $/u.f.. Această situaţie s‑a datorat rezultatelor din ce în ce mai bune ale industriei auto din SUA, care a raportat o nouă creştere a vânzărilor lunare (cu 2,3%, în aprilie).

Totuşi, din cauza migrării gradate a interesului investitorilor dinspre metalele preţioase spre piaţa valutară, la închiderea fixingului londonez din 4 mai, uncia fină de paladiu valora cu 2% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 663 $, comparativ cu 677 $ în 27 aprilie.

Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Preţioase

pretioase8mai2012

SURSA: Prelucrare autor a datelor publicate zilnic de LBMA, LPPM, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com

NOTE:

*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu in coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)

**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:

ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBM)

ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Phyisical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Platinum and Palladium Market (LPPM)

[1] London Bullion Market (LBM) şi London Platinum and Palladium Market (LPPM) – pieţe londoneze angro de aur şi argint, respectiv platină şi paladiu, unde se stabilesc zilnic, în sistem over‑the-counter, preţurile de referinţă (în dolari SUA/uncie fină) pentru toate celelalte pieţe mondiale pe care se tranzacţionează cele patru metale preţioase.

[2] Comunicat, în după‑amiaza fiecărei zile, de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).

[3] Stabilit, în după amiaza fiecărei zile, de Piaţa de Platină şi Paladiu din Londra (LPPM).