Analiza pieţei internaţionale a metalelor preţioase, în perioada 7 – 13 mai 2012

Dr. Dana Ghiţac

Alegerea unui guvern socialist în Franţa şi dificultăţile Greciei de a forma un nou guvern de coaliţie au mărit probabilitatea ca măsurile de austeritate şi angajamentele anterioare de diminuare a deficitelor suverane să fie anulate. Temerile privind declanşarea unei crize politico‑economice în Zona euro au creat panică pe toate pieţele şi au determinat „prăbuşirea” preţurilor materiilor prime.

În acest context, şi metalele preţioase s‑au confruntat cu puternice dezinvestiţii, în urma cărora cotaţiile au coborât până la cele mai reduse niveluri din acest an. Pe pieţele din Londra[1], cea mai drastică scădere de preţ, în termeni de medii săptămânale, s‑a înregistrat pentru paladiu (-8%).

În ceea ce priveşte perspectivele pe termen scurt, se poate estima că nivelul la care vor cota metalele preţioase în lunile următoare va continua să depindă de evoluţia crizei din Zona euro şi de cea a monedei unice, de ritmul de redresare a economiei nord‑americane şi de cererea din China, India şi alte ţări emergente din Asia.

dana15mai2012

Prognozele celor care activează pe pieţele de metale preţioase, precum dealerii de lingouri, băncile de investiţii, comercianţii de contracte futures, managerii de portofoliu (money managers) şi analiştii tehnici (chartists), sunt extrem de divergente, în legătura cu evoluţia preţului aurului.

Cei care prevăd o redresare, consideră că nivelul la care a ajuns să coteze metalul galben, după două săptămâni consecutive de scădere, va stimula atât interesul speculativ, cât şi cererea de fabricaţie (inclusiv a sectorului bijutier). Pesimiştii avertizează, însă, că atâta timp cât investiţiile în dolarul SUA asigură un grad ridicat de profit şi comentariile despre viitorul monedei unice rămân negative, aurul va continua să se confrunte cu noi scăderi de preţ.

În ceea ce priveşte celelalte trei metale preţioase, totul va depinde de modul în care va evolua preţul aurului şi de ştirile despre cererea de consum din SUA şi Asia (în special din China şi India).

Aur

În termeni de medii săptămânale, preţul de referinţă al aurului[2] a scăzut cu 3,48%, situându‑se la 1.591,63 $/u.f.. Temerile declanşate de evenimentele politice din Zona euro şi puternica apreciere a dolarului american în raport cu moneda unică au exercitat presiuni atât de negative, încât metalul galben a ajuns să coteze, pentru prima dată din decembrie 2011, sub nivelul de 1.590 $/u.f..

Prin urmare, la închiderea fixingului londonez din 11 mai, uncia fină de aur valora cu 4% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 1.583 $, comparativ cu 1.643,75 $ în 4 mai.

În România, scăderea preţului aurului a fost mult mai puţin pronunţată, de 1,35% faţă de săptămâna anterioară, până la 174,90 lei. Această situaţie s‑a datorat faptului că impactul ieftinirii, din ultimele zile, a unciei fine pe piaţa din Londra a fost atenuat de puternica depreciere din 7‑8 mai a monedei naţionale în raport cu dolarul SUA (cotaţia aurului la LBM şi raportul $/leu fiind cei doi indicatori pe baza cărora calculează BNR preţul de referinţă al metalului galben).

În aceste condiţii, pe 11 mai, Banca Naţională a României anunţa un curs cu 1% mai mic decât cu o săptămână în urmă: 173,87 lei/gram, comparativ cu 175,62 lei/gram în 4 mai.

Argint

În prima săptămână din mai, preţul de referinţă al argintului a scăzut cu 4,91%, până la 29,05 $/u.f.. Afectat de panica cu care investitorii speculativi s‑au grăbit să‑şi diminueze expunerea pe pieţele de mărfuri şi de datele slabe despre evoluţia cererii din China, metalul a cotat pe trend puternic descendent, până la cel mai scăzut nivel înregistrat în acest an.

La închiderea fixingului londonez din 11 mai, uncia fină de argint valora 28,58 $, cu 4% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 29,90 $, în 4 mai.

Platină

Preţul de referinţă al platinei[3] a scăzut cu 4,1% comparativ cu săptămâna anterioară, situându‑se la 1.492,25 $/u.f.. Pe parcursul intervalului analizat, tendinţa de ieftinire, cu care se confruntă metalul alb încă de la începutul lunii aprilie, a fost accentuată de trendul descendent pe care l-a înregistrat cotaţia aurului.

Prin urmare, în ciuda nivelului ridicat la care au continuat să se situeze achiziţiile fizice din Extremul Orient, la închiderea fixingului londonez din 11 mai, uncia fină de platină valora cu 4% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 1.466 $, comparativ cu 1.530 $ în 4 mai.

Paladiu

Preţul de referinţă al paladiului a scăzut cu 8,03% comparativ cu săptămâna anterioară, situându‑se la 618,25 $/u.f.. Extrem de puternica ieftinire s‑a datorat faptului că impactul tendinţei generale de retragere a investitorilor de pe pieţele de materii prime industriale a fost amplificat, mult mai mult decât în cazul celorlalte trei metale preţioase, de nivelul la care ajunsese preţul paladiului după trei săptămâni consecutive de creştere – extrem de stimulativ pentru încasarea rapidă a profitului.

În aceste condiţii, la închiderea fixingului londonez din 11 mai, uncia fină de paladiu valora cu 9% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 605 $, comparativ cu 663 $ în 4 mai.

Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Preţioase

pretioase15mai2012

SURSA: Prelucrare autor a datelor publicate zilnic de LBMA, LPPM, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com

NOTE:

*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu in coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)

**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:

ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBM)

ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Phyisical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Platinum and Palladium Market (LPPM)

[1] London Bullion Market (LBM) şi London Platinum and Palladium Market (LPPM) – pieţe londoneze angro de aur şi argint, respectiv platină şi paladiu, unde se stabilesc zilnic, în sistem over‑the-counter, preţurile de referinţă (în dolari SUA/uncie fină) pentru toate celelalte pieţe mondiale pe care se tranzacţionează cele patru metale preţioase.

[2] Comunicat, în după‑amiaza fiecărei zile, de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de Lingouri (LBMA).

[3] Stabilit, în după amiaza fiecărei zile, de Piaţa de Platină şi Paladiu din Londra (LPPM).