AUTOR: Dr. Dana Ghiţac
Nivelul ridicat la care s‑au situat cotaţiile în prima săptămână din octombrie au creat un climat extrem de favorabil pentru marcarea profiturilor, ceea ce a determinat apariţia unei serii de vânzări speculative şi o tendinţă de ieftinire a tuturor materiilor prime industriale. Cu atât mai mult cu cât a intervenit pe fondul Raportului economic al FMI, publicat pe 10 octombrie a.c., care relevă o diminuare a ritmului de creştere a economiei mondiale în 2012 faţă de prognoza anterioară, în acest context, toate pieţele de metale preţioase s‑au confruntat cu o diminuare a „apetitului” pentru risc.
Impactul s‑a resimţit şi la Londra[1], unde a stopat tendinţa de scumpire în ritm alert, fapt ce a determinat scăderea preţurilor medii săptămânale. Trebuie, însă, menţionat că investitorii continuă să mizeze pe o evoluţie pozitivă pe termen lung, în special, pentru aur, fapt demonstrat de creşterea accentuată a rezervelor de metal galben deţinute de ETF-uri (Exchange Traded Funds). Un exemplu relevant îl oferă SPDR Gold Shares (GLD), cel mai mare fond de investiţii în aur din lume, care a anunţat că volumul de metal fizic pe care îl deţine a crescut, pe 10 octombrie, la cel mai ridicat nivel înregistrat de la înfiinţarea sa, respectiv 1.340,5 tone (o cantitate mai mare decât au multe dintre cele mai bogate state din lume).
O situaţie asemănătoare există şi pentru celelalte metale preţioase, deşi, în cazul lor, investitorii au devenit mai circumspecţi şi acţionează, cu precădere, pe termen scurt. Cu atât mai mult cu cât evoluţia cotaţiilor este mult mai volatilă decât a aurului, iar preţurile depind, în mai mare măsură, de climatul economic (şi cu precădere de raportul fundamental dintre cerere şi ofertă pe piaţa fizică), decât de cel financiar (de exemplu, rata dobânzii).
Aur
Preţul de referinţă al aurului a scăzut, în termeni de medii săptămânale, cu 0,77%, până la 1.768,90 $/u.f..
Stagnarea tendinţei de scumpire în ritm alert s‑a datorat bruştei aprecieri a dolarului SUA, care, a redirecţionat interesul speculativ către pieţele valutare. Prin urmare, în ciuda faptului că metalul galben continuă să beneficieze de un suport susţinut din partea celor care caută plasamente capabile să asigure atât protecţie financiară pe termen lung, cât şi un grad ridicat de lichiditate a investiţiilor, la închiderea fixingului londonez din 12 octombrie, uncia fină de aur valora cu 1% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 1.766,75 $, comparativ cu 1.784 $ în 5 octombrie.
În România, preţul de referinţă[2] al gramului de aur a crescut nesemnificativ, cu 0,05%, până la 200,79 lei.
Pe parcursul intervalului analizat, impactul ieftinirii metalului galben pe piaţa din Londra a fost atenuat de noi deprecieri ale monedei naţionale în raport cu dolarul SUA. Cu toate acestea, pe 12 octombrie, Banca Naţională a României anunţa un curs cu 1% mai mic decât cu o săptămână în urmă: 200,05 lei/gram, comparativ cu 200,35 lei/gram în 5 octombrie.
Argint
În termeni de medii săptămânale, preţul de referinţă al argintului[3] a scăzut cu 2,41%, până la 33,91 $/u.f..
Pe parcursul intervalului analizat, metalul a continuat să coteze sub influenţa preţului aurului, dar impactul vânzărilor speculative pentru încasarea rapidă a profitului a fost mult mai puternic. În aceste condiţii, la închiderea fixingului londonez din 12 octombrie, uncia fină de argint valora cu 3% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 33,79 $, comparativ cu 34,85 $ în 5 octombrie.
Platină
Preţul de referinţă al platinei[4] a scăzut cu 0,53%, comparativ cu săptămâna anterioară, la 1.681,40 $/u.f..
Pe parcursul intervalului analizat, situaţia aprovizionării pieţei mondiale cu metal produs în Republica Africa de Sud a rămas tensionată, după ce s‑a aflat că, în urma unei greve ilegale, Atlasta Resources a concediat peste 2.000 de angajaţi de la mina Bokoni, iar decizia companiei Anglo-American Platinum de a concedia 1.200 de mineri nu a deblocat activitatea.
Impactul incertitudinilor legate de capabilitatea producătorilor din această ţară (cel mai mare furnizor mondial de platină) de a‑şi onora contractele a fost, totuşi, diminuat de încetinirea ritmului de creştere a cererii. Prin urmare, la închiderea fixingului londonez din 12 octombrie, uncia fină de platină valora cu 2% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 1.678 $, faţă de 1.711 $ în 5 octombrie.
Paladiu
Preţul de referinţă al paladiului[5] a scăzut cu 0,49%, în termeni de medii săptămânale, la 652,20 $/u.f..
În ciuda faptului că SUA (unde activează unii dintre cei mai mari producători auto din lume) a anunţat că rata şomajului a coborât până la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani şi jumătate, interesul pentru acest metal (utilizat cu prioritate pentru producerea catalizatorilor antipoluanţi) a fost diminuat de temerile privind evoluţia climatului macroeconomic mondial în 2012. În acest context, la închiderea fixingului londonez din 12 octombrie, uncia fină de paladiu valora cu 3% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 650 $, comparativ cu 667 $ în 5 octombrie.
Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Preţioase
![pretioase16oct2012](http://clients.attshop.ro/iem/wp-content/uploads/2012/11/pretioase16oct2012.gif)
NOTE:
*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu in coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)
**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:
ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBM)
ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Phyisical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Platinum and Palladium Market (LPPM)
[1] London Bullion Market (LBM) şi London Platinum and Palladium Market (LPPM) – pieţe londoneze angro de aur şi argint, respectiv platină şi paladiu, unde se stabilesc zilnic, în sistem over‑the-counter, preţurile de referinţă (în dolari SUA/uncie fină) pentru toate celelalte pieţe mondiale pe care se tranzacţionează cele patru metale preţioase.
[2] Calculat zilnic de Banca Naţională, pe baza cotaţiei unciei fine de aur stabilite de London Bullion Market Association şi a raportului dintre dolarul SUA şi moneda naţională.
[3] London Bullion Market (LBM) şi London Platinum and Palladium Market (LPPM) – pieţe londoneze angro de aur şi argint, respectiv platină şi paladiu, unde se stabilesc zilnic, în sistem over‑the-counter, preţurile de referinţă (în dolari SUA/uncie fină) pentru toate celelalte pieţe mondiale pe care se tranzacţionează cele patru metale preţioase.
[4] Stabilit, în după amiaza fiecărei zile, de Piaţa de Platină şi Paladiu din Londra (LPPM).
[5] Stabilit, în după amiaza fiecărei zile, de Piaţa de Platină şi Paladiu din Londra (LPPM).