Dr. Dana Ghiţac
Tendinţa de redresare a preţurilor a continuat pe toate pieţele de metale preţioase din Londra, cu excepţia paladiului – care nu a reuşit să înregistreze o nouă creştere a mediei săptămânale.
Aur
În termeni de valori medii săptămânale, preţul de referinţă al aurului [1] a crescut cu 1,87%, situându‑se la 1.636,6 $/u.f.. Metalul galben a continuat să beneficieze de o foarte bună susţinere din partea cererii fizice, stimulată de creşterea achiziţiilor sectorului bijutier pentru festivităţile dedicate Anului Nou chinezesc şi de ritmul rapid în care sporesc importurile de lingouri ale Indiei. În acest context, pe 12 ianuarie, uncia fină de aur cota la cel mai ridicat nivel din ultima lună: 1.661 $.
Prin urmare, în ciuda frecventelor marcări de profit, La închiderea fixingului londonez din 7 octombrie, uncia fină de aur valora cu 2% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 1.652 $, comparativ cu 1.620 $, în 30 septembrie.la închiderea fixingului londonez din 13 ianuarie uncia fină de aur valora cu 1% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 1.635,5 $, comparativ cu 1.616,5 $ în 6 ianuarie.
În România, preţul gramului de aur fin (99,99 % Au) a crescut cu 2,75% în raport cu săptămâna anterioară, până la 179,12 lei. Menţinerea tendinţei de apreciere a dolarului SUA în raport cu moneda naţională a amplificat impactul scumpirii unciei fine pe piaţa din Londra (raportul $/leu şi preţul aurului la LBM fiind cei doi indicatori pe baza cărora calculează BNR preţul de referinţă al metalului galben). În aceste condiţii, pe 13 ianuarie, Banca Naţională a României anunţa un curs de 178,52 lei/gram, cu 1% mai are decât cu o săptămână în urmă (176,76 lei/gram în 6 ianuarie).
Argint
În termeni de medii săptămânale, preţul de referinţă al argintului[2] a crescut cu 2,22%, până la 29,71 $/u.f.. Pe parcursul intervalului analizat, metalul a cotat sub influenţa aceloraşi factori ca şi aurul: pe de o parte, creşterea cererii fabricanţilor de bijuterii şi a sectorului bancar din India, pe de altă parte, vânzările pentru încasarea profitului, după fiecare zi de scumpire.
În acest context, după creşterea cu 5% din primele patru zile, în urma căreia joi cota la cel mai ridicat nivel din ultima lună (30,58 $), la închiderea fixingului londonez din 13 ianuarie uncia fină de argint valora cu 1% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 29,64 $, comparativ cu 29,40 $ în 6 ianuarie.
Platină
În termeni de medii săptămânale, preţul de referinţă al platinei [3] a crescut cu 3,88%, până la 1.466,2 $/u.f.. Cel mai puternic suport pentru accentuarea tendinţei de redresare a cotaţiilor l‑a oferit declaraţia apărută pe site‑ul companiei Eskom, principalul furnizor de energie electrică din Africa de Sud (unde se realizează cea mai mare parte din producţia mondială de platină), prin care aceasta avertiza că reţeaua funcţionează sub o presiune severă şi cerea clienţilor să oprească toate aparatele neesenţiale.
Posibilitatea apariţiei unor dificultăţi de aprovizionare a pieţei pe termen scurt şi cererea fizică bună din Orientul Mijlociu şi Europa au stimulat achiziţiile speculative şi tehnice de aşa manieră, încât la închiderea fixingului londonez din 13 ianuarie uncia fină de platină valora cu 5% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 1.479 $, comparativ cu 1.410 $ pe 13 ianuarie.
Paladiu
Comparativ cu săptămâna anterioară, preţul de referinţă al paladiului[4] a scăzut cu 2,38%, situându‑se la 633,8 $/u.f.. Scumpirea platinei a reuşit să stopeze trendul puternic descendent pe care a cotat paladiul în intervalul 3‑9 ianuarie, dar tendinţa de redresare în ritm rapid a preţului paladiului (+5% în primele patru zile din intervalul analizat) a fost calmată de ştirile dezamăgitoare despre evoluţia economiei SUA.
Prin urmare, la închiderea fixingului londonez din 13 ianuarie uncia fină de paladiu valora cu 1% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 627 $, comparativ cu 632 $ pe 13 ianuarie.
Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Preţioase
Sursa: Baza de date IEM
Notă:*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu in coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)
**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:
- iShares Silver Trust (simbol SLV) sunt emise de iShares şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBM)
- ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Phyisical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Platinum and Palladium Market (LPPM).
[1] Comunicat, în după‑amiaza fiecărei zile, de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).
[2] Comunicat, în după‑amiaza fiecărei zile, de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).
[3] Stabilit, în după amiaza fiecărei zile, de Piaţa de Platină şi Paladiu din Londra (LPPM).
[4] Stabilit, în după amiaza fiecărei zile, de Piaţa de Platină şi Paladiu din Londra (LPPM).