AUTOR: Mariana Papatulică
I. ŢIŢEI
În săptămâna 10 – 16 decembrie 2012, preţurile ţiţeiului pe piaţa spot din Rotterdam au înregistrat scăderi uşoare, în termeni de medii săptămânale, de 0,15% în cazul Brent-ului (Marea Britanie), la 108,81 $/baril, şi de 1,56%, în cazul WTI (SUA), la 85,81 $/baril.
În pofida declinului mediilor săptămânale, trendul cotaţiilor zilnice ale ţiţeiului pe piaţa din Rotterdam a fost uşor ascendent, dar insuficient pentru a surclasa valorile medii din săptămâna precedentă. Pe fondul unei activităţi tranzacţionale considerabil restrânsă, din cauza sărbătorilor de iarnă, analiştii au identificat, totuşi, unii factori de susţinere a preţurilor, pe termen scurt:
1) Publicarea unor estimări mai optimiste ale Agenţiei Internaţionale a Energiei (AIE) privind cererea mondială de ţiţei, în ultimul trimestru din 2012. Conform acestora, consumul mondial de ţiţei va fi, în medie, de 90,5 milioane barili/zi, cu aproape 435.000 barili/zi sau 0,5% mai mult decât într-o prognoză anterioară. Pentru 2013, AIE a prognozat o creştere cu 865.000 de barili/zi, la 90,5 milioane de barili/zi, a cererii mondiale de ţiţei. Estimarea precedentă a AIE privind creşterea cererii în 2013 era cu 110.000 barili/zi mai redusă. Modificarea previziunilor AIE se bazează pe redresarea cererii de ţiţei a Chinei – al doilea consumator mondial.
2) Speranţele care au însoţit reuniunea Băncii Centrale a SUA (Fed), în aşteptarea unor măsuri de susţinere a economiei americane.
3) Instabilitatea politică din Siria, factor de natură să sporească tensiunile de pe piaţa ţiţeiului. Rapoartele conform cărora SUA şi-ar putea spori implicarea în Siria ar putea adăuga o nouă primă de risc geopolitic preţului ţiţeiului.
4) Decizia OPEC de a menţine nemodificate cotele de producţie, ceea ce indică satisfacţia cartelului în legătură cu nivelul actual al preţurilor ţiţeiului şi refuzul acestuia de a întreprinde măsuri care ar slăbi şi mai mult economia mondială.
În cadrul reuniunii de la Viena, de săptămâna trecută,Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis, pentru a doua oară în acest an, să menţină neschimbate cotele de producţie. OPEC, care asigură 40% din oferta mondială de ţiţei, a păstrat plafonul oficial de 30 milioane barili/ zi, în timp ce producţia efectivă depăşeşte cu 0,78 mil.barili/zi cota oficială şi cu aproape 1,03 milioane barili/zi cererea medie pentru ţiţeiul OPEC estimată pentru 2013.
Indicele PMI, care reflectă dinamica sectorului manufacturier, a pus în evidenţă o atenuare a tendinţei de declin al economiei în Zona euro, deşi datele statistice au indicat continuarea procesului de contracţie a producţiei industriale.
Cu toate că, după uraganul Sandy, producţia industrială a SUA s-a redresat temporar, reuşind să inverseze tendinţa de declin a preţului ţiţeiului WTI, o serie de analişti americani consideră că „economia încă anemică a SUA şi creşterea ofertei locale de ţiţei (din şisturi) vor exercita, în curând, presiuni negative asupra preţurilor ţiţeiului WTI, pe care le vor împinge sub pragul de 80 $/baril, în trimestrul I 2013.”
Potrivit OPEC, în anul 2013, principalii factori de risc în calea creşterii economice şi, implicit, a cererii de ţiţei rămân criza datoriilor suverane din Zona euro, economia slabă a Japoniei şi acordul asupra bugetului SUA, fără de care economia SUA nu ar putea evita „vârful fiscal” şi ar fi supusă obligaţiei de a plăti taxe fiscale majorate, în valoare de sute de miliarde de dolari.
II. GAZ NATURAL
Preţul gazului natural pe piaţa spot a SUA a continuat să scadă, cu 7 $/1000 m.c., la un nivel mediu de 118 $/1000 m.c. Tendinţa de scădere s-a instalat de la sfârşitul lunii noiembrie şi este atribuită vremii relativ blânde pentru această perioadă a anului, care nu reclamă cantităţi suplimentare de gaz pentru încălzire, şi stocurilor ample.
III. PRODUSE PETROLIERE
Benzină
Preţul benzinei cu CO 95, Eurograde, pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri, a scăzut cu 1,51%, la un nivel mediu de 940,00 $/tonă. Preţurile benzinei în nord-vestul Europei au fost pentru scurt timp stimulate de un incendiu la o rafinărie de 325.000 barili/zi din Statele Unite ale Americii (de la Port Arthur, Texas), pe fondul ofertei ample în Europa şi SUA şi al cererii sezoniere scăzute în sezonul de iarnă. Stocurile de benzină la Rotterdam au crescut în mod neaşteptat, în săptămâna analizată, cu 30%.
Motorină
Preţurile distilatelor medii, pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri, au înregistrat scăderi chiar mai importante decât cele înregistrate de benzină, de 1,94% în cazul motorinei cu 0,1% sulf, la o valoare medie de 915,25 $/tonă, şi de 2,27% în cel al diesel-ului, la un nivel mediu de 938,50 $/tonă.
Preţurile au scăzut reflectând oferta încă abundentă, datorită aportului sporit al rafinăriilor care au revenit din revizii tehnice, în noiembrie, iar unele domenii consumatoare (în special industria) îşi încetinesc activitatea înainte de sărbătorile de iarnă.
Cererea, în schimb, nu a crescut semnificativ, în pofida declinului preţurilor şi a temperaturilor scăzute, deoarece menţinerea produsului în stoc este costisitoare. Situaţia de contango nu este suficient de bine conturată pentru a justifica stocarea, iar cererea mai mare din partea sectorului de încălzire rezidenţială este compensată de cererea mai redusă din partea industriei.
Analiştii consideră că actuala „slăbiciune” a preţurilor pe piaţa spot din Europa de nord-vest nu va fi de durată şi că factorii meteo asociaţi cu importurile reduse din SUA vor antrena un trend ascendent al acestora, la începutul anului 2013.
Păcură
Preţul păcurii cu 3,5% sulf, pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri, a scăzut cu 1,29%, la un nivel mediu de 564,25 $/tonă. Cauza principală a declinului preţurilor a constituit-o, ca şi în cazul motorinei, reducerea cererii din partea sectorului industrial (unde păcura este principalul combustibil de ardere) în perioada sărbătorilor de iarnă.
Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere
Sursa: Baza de date I.E.M.