Analiza pieţei internaţionale a produselor petroliere, în perioada 12 -18 noiembrie 2012

AUTOR: Mariana Papatulică

I. ŢIŢEI

În săptămâna 12 – 18 noiembrie 2012, preţurile celor două ţiţeiuri de referinţă, pe piaţa spot din Rotterdam, au înregistrat evoluţii uşor divergente, în termeni de medii săptămânale, respectiv, o creştere uşoară, de 0,32% în cazul Brent-ului (Anglia), la un nivel de 109,10 $/baril, şi un declin nesemnificativ, de 0,11%, în cazul WTI (SUA), la un nivel de 85,87 $/baril.

Preţurile ţiţeiului au fost susţinute de: riscurile sporite privind aprovizionarea cu ţiţei din Orientul Mijlociu, ca urmare a escaladării conflictului israeliano-palestinian în Fâşia Gaza; declinul cursului de schimb al dolarului în raport cu euro, pe fondul semnalelor crescânde conform cărora Banca Centrală  a SUA (FED) se pregăteşte să lanseze un program de ultra-relaxare fiscală în lunile următoare; informaţia referitoare la incendiul survenit la o exploatare petroliferă -Deepwater Horizon -din Golful Mexic.

Influentul vicepreşedinte al FED, Janet Yellen, a declarat marţi, 13 noiembrie, că SUA ar avea nevoie ca ratele dobânzilor să rămână aproape de zero până la începutul anului 2016, pentru a spori gradul de angajare a forţei de muncă.

Moneda euro a fost avantajată în faţa dolarului SUA şi de indiciile conform cărora Grecia îşi va asigura, de la creditorii internaţionali, finanţarea necesară pentru restul anului 2012, în timp ce costul împrumuturilor pentru Italia a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii 2 ani.

Pe de altă parte, temerile economice au avut un efect de frânare asupra  creşterii preţurilor.

Un val de greve în întreaga Europă pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli (bugetare) şi majorărilor de taxe a menţinut accentul pe criza datoriilor suverane din regiune.

Vânzările cu amănuntul din SUA au scăzut, în luna octombrie, pentru prima dată în ultimele trei luni, deoarece uraganul Sandy a redus achiziţiile de automobile.

Preţul ţiţeiului a fost, de asemenea, influenţat negativ, după ce Agenţia Internaţională pentru Energie a redus estimările privind cererea de ţiţei la nivel mondial în trimestrul IV, cu aproximativ 300.000 barili/zi.

Pieţele financiare şi petroliere au rămas sub presiune din cauza unui impas al politicii fiscale americane şi a incertitudinii asupra problemelor legate de soluţionarea datoriilor suverane din Zona euro.

În fine, stocurile de ţiţei ale SUA au crescut cu 2 mil.barili, în săptămâna trecută, deoarece marile rafinării de pe Coasta de Est, nu şi-au reluat, încă, operaţiunile normale, după întreruperile cauzate de uraganul Sandy.

II. GAZ NATURAL

Preţul gazului natural pe piaţa spot a SUA a crescut cu 5,30 $/1000 m.c., la 128,10 $/1000 m.c., ca urmare a declinului stocurilor, în contextul majorării consumului casnic cu 0,5%.

III. PRODUSE PETROLIERE

Benzina

Preţul benzinei cu CO 95, Eurograde, pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri, a înregistrat o creştere de 1,84%, la un nivel mediu săptămânal de 954,20 $/tonă. Preţul benzinei a crescut, sub influenţa uşoarei majorări a preţului ţiţeiului Brent, a prelungirii lucrărilor de revizii tehnice şi a stocurilor reduse.

Rafinăriile companiei “BP” de la Rotterdam şi cea de la Pernis-Olanda a lui “Shell” încă nu au ieşit din revizii, ca de altfel nici cea de la Ashold din Israel, în ultimul caz, ca urmare a recentului val de violenţe dintre Israel şi Palestina.

Motorină, diesel

Preţul motorinei cu 0,1% sulf pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri, a scăzut cu 2,39%, la 826,05 $/tonă, iar cel al diesel-ului cu 1,21%, la o medie săptămânală de 976,15 $/tonă. Factorii care au influenţat evoluţia preţurilor au fost cererea slabă din Europa şi perspectiva unui aflux de produs dinspre SUA spre Europa, deoarece oferta în SUA a revenit la normal. Piaţa se află în contango, care se referă la acea situaţie în care preţul spot este mai redus decât cel pentru livrări viitoare, sugerând faptul că cererea este foarte redusă, iar piaţa este abundentă. Agenţia Internaţională a Energiei a informat că stocurile de motorină ale ţărilor europene membre ale OCDE se situau la un nivel de 395 mil.barili la finele lui octombrie, cu 18 mil.barili peste media anului 2011.

Păcură

Preţul păcurii cu 3,5% sulf pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri, a marcat o creştere de 2,70 %, la un nivel de 586,20 $/tonă, în contextul unei cereri sporite din partea unor ţări din regiunea Mediteranei şi a diminuării exportului Rusiei.

Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere

 petroliere19noe2012

Sursa: Baza de date I.E.M.