Analiza pieţei internaţionale a produselor petroliere, în perioada 15 – 21 octombrie 2012

AUTOR: Mariana Papatulică

I. ŢIŢEI

În săptămâna 15 – 21 octombrie 2012, preţurile ţiţeiului pe piaţa spot din Rotterdam au evoluat uşor divergent: preţul Brent-ului (Anglia) a scăzut cu 0,90% la o valoare medie de 113,37 $/baril, iar cel al WTI, a marcat o creştere minoră, de 0,18%, la 91,59 $/baril.

Declinul preţului ţiţeiului Brent a fost favorizat de: informaţiile referitoare la lipsa unui progres real în lansarea unui plan de salvare pentru Spania, care au alimentat  temerile investitorilor în legătură cu o posibilă înrăutăţire a crizei datoriilor suverane în Zona euro şi au determinat diminuarea apetitului pentru achiziţionarea de active cu grad ridicat de risc, între care ţiţeiul; interesul redus pentru achiziţii de ţiţei din Marea Nordului.

În fapt, cererea de ţitei în Europa trenează, iar până de curând, Brentul a beneficiat în mare parte, de pe urma deficitului de pe piaţă, cauzat de lucrările de întreţinere la o serie de zăcăminte din Marea Nordului şi de întârzierile înregistrate la încărcarea ţiţeiului în principalele porturi din zonă.

De remarcat faptul că, aplicarea de noi sancţiuni Iranului de către U E a generat unele temeri referitoare la restrângerea ofertei de ţiţei,dar impactul acestora de stimulare a preţului a fost nesemnificativ.

Preţul ţiţeiului de referinţă din SUA, WTI a crescut uşor sub influenţa datelor referitoare la o sporire a vânzărilor de locuinţe în SUA, la un record al ultimilor 4 ani, şi majorarea timp de 3 zile consecutiv a cotaţiilor acţiunilor pe piaţa de capital din SUA, pusă în evidenţă de evoluţia indicelui S&P 500.

Perspective

În data de 18 octombrie a.c, “Goldman Sachs”, una din cele mai mari bănci implicate în tranzacţiile cu materii prime, a publicat o prognoză, revizuită în scădere, privind evoluţia preţului ţiţeiului, după mai mulţi ani de scenarii optimiste.

Goldman care, până acum, a prognozat cele mai mari preţuri ale tiţeiului, şi-a revizuit estimările privind preţul ţiţeiului Brent în 2013 până la 110 $/baril, de la 130 $/baril, sub influenţa majorării producţiei de ţiţei în SUA şi Canada. În plus, banca estimează că, pe termen lung, preţul ţiţeiului Brent se va stabiliza la 90 $/baril.

În ultimii trei ani, preţurile ţiţeiului Brent pentru contractele pe termen lung au dat semne de stabilizare în jurul valorii de 90 $/baril, fapt care sugerează o tendinţă de revenire la regimul de preţ care a caracterizat piaţa petrolului în anii ’90.

Creşterea producţiei de ţiţei de şist în SUA şi Canada şi forajele submarine i-au luat prin suprindere pe mulţi analişti şi au condus, în ultimii ani, la o reorientare a fluxurilor de schimb cu ţiţei. În prezent, SUA importă mai puţin ţiţei din Africa de Vest şi Orientul Mijlociu, cantităţile astfel disponibilizate putând fi redirijate pentru a acoperi cererea sporită venită din Asia.

Goldman Sachs a făcut unele din cele mai corecte prognoze în perioada boom-ului preţului petrolului din 2003-2008, când cererea neaşteptată provenită din Asia a depăşit oferta mondială, iar preţurile au scăzut pe fondul temerilor că OPEC nu va dispune de capacităţile necesare pentru a acoperi cererea. În schimb, Goldman nu şi-a revizuit rapid prognozele optimiste din 2008, când criza financiară a afectat economia mondială, iar preţul petrolului a scăzut sub 40 $/baril, de la vârful de 147 $/baril în luna iulie 2008, prilej cu care a fost suspectat de manipularea pieţei petroliere.

II. GAZ NATURAL

Preţul gazului natural pe piaţa spot din SUA a înregistrat un declin de peste 9 $/1000 m.c., în raport cu săptămâna precedentă, la o medie săptămânală de 116,80 $/1000 m.c., în condiţiile persistenţei unui uşor excedent al ofertei. Evoluţia preţurilor în diferite zone ale ţării a fost diferenţiată, cea mai semnificativă fiind creşterea preţului la un nivel record al ultimelor 10 luni, pe piaţa spot din New York, pe seama speculaţiilor potrivit cărora o majorare a cererii, peste limitele normale pentru acest sezon, din partea sectorului producător de electricitate ar putea reduce surplusul de gaz de pe piaţă.

În luna septembrie a.c, preţul mediu de import al gazului în contractele de export-import ale UE a fost de 11,08 $/mil BTU (circa 390 $/1000m.c.), cu 0,89% mai redus în raport cu luna precedentă, iar preţul mediu de import al gazului din Rusia, de asemenea, în UE, a fost de 409,68 $/1000 m.c. (- 0,18% faţă de luna precedentă).

III. PRODUSE PETROLIERE

Benzina

Preţul benzinei regular cu CO 95, Eurograde, pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri, a scăzut cu 3,34%, la o valoare medie săptămânală de 1.093,40 $/tonă.

Preţurile benzinei şi profiturile la producerea benzinei au scăzut din cauza: cererii slabe, creşterii stocurilor şi majorării ofertei, ca urmare a reluării treptate a producţiei rafinăriilor după lucrări prelungite de revizii tehnice. Diminuarea cererii din partea SUA s-a datorat majorării producţiei rafinăriilor locale, revenite în activitate după revizii. În Europa, consumul a scăzut cu 10% în septembrie, şi cu 18% pe ansamblul anului. Consumul de benzină a suferit din cauza preţurilor ridicate ale ţiţeiului, transferate de rafinori în costuri majorate la pompă, care i-au determinat pe consumatorii direcţi să-şi restrângă achiziţiile.

În Italia, în mod special, cererea din partea sectorului de transport rutier va rămâne scăzută până la sfârşitul anului, reflectând activitatea economică mai slabă.Seth Kleinman, specialist în energie la Citigroup (SUA), consideră că cererea slabă pentru fracţii uşoare, înregistrată în prezent în Europa, reprezintă doar începutul unui sezon defavorabil vânzătorilor, în care, în mod tradiţional, consumul acestui produs înregistrează un minim.

Profiturile rafinorilor s-au redus la jumătate, respectiv la 7,50$ /baril, în condiţiile unei scăderi sensibil mai accentuate a preţurilor benzinei în raport cu cele ale ţiţeiului. Acestea se situează la cel mai scăzut nivel din ultimele 7 luni.

Motorina

Preţul motorinei cu 0,1% sulf, pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri, a înregistrat o scădere uşoară, de 0,48%, la o medie săptămânală de 1.005,25 $/tonă, în timp ce preţul la diesel, utilizat de regulă ca şi carburant auto, s-a redus cu 1,95%, atingând o valoare medie de 1.038,15 $/tonă.

Între explicaţiile pentru declinul preţurilor menţionăm: scăderea preţului ţiţeiului Brent, majorarea producţiei rafinăriilor în luna septembrie, ca reacţie la ameliorarea profiturilor, şi cererea încă redusă, din cauza menţinerii unor preţuri mari la ambele sortimente, de peste 1000 $/tonă.

Producţia de distilate a crescut, în septembrie, cu 0,8%, faţă de luna precedentă şi cu 5,1% pe ansamblul primelor 9 luni ale anului.

Perspectivele pentru distilate, în iarnă, sunt mai favorabile, deoarece cel puțin o rafinărie din Europa a raportat prelungirea operaţiilor de întreținere. Potrivit unor comercianţi, o întrerupere planificată a producţiei la rafinăria aparţinând firmelor „Ineos & Apos” de la Grangemouth-Anglia va fi extinsă până la mijlocul lunii noiembrie, factor ce va favoriza, de asemenea perspectivele unei oferte deficitare de distilate în Europa, care reflectă în special reducerea exporturilor Rusiei.

Păcura

Preţul păcurii cu 3,5% sulf, pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri, a scăzut în medie cu 1,02%, la o valoare de 608,40 $/tonă, sub presiunea declinului preţului ţiţeiului şi a majorării producţiei în septembrie a.c. Preţul sortimentului cu 1% sulf îşi menţine un avantaj de 30 $/tonă faţă de sortimentul greu, graţie cererii din partea Asiei.

Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere

 petroliere23oct2012

Baza de date I.E.M.