Analiza pieţei internaţionale a produselor petroliere, în perioada 19 – 25 noiembrie 2012

AUTOR: Mariana Papatulică

I. ŢIŢEI

În săptămâna 19 – 25 noiembrie 2012, preţurile ţiţeiului pe piaţa spot din Rotterdam au marcat creşteri de 1,58%, în cazul ţiţeiului Brent (Anglia), la 110,83 $/baril şi de 1,81%, în cazul WTI (SUA), la 87,42 $/baril.

Preţurile ţiţeiului au fost stimulate, în esenţă, de ceea ce analiştii au numit o rază de speranţă pe plan economic şi de temerile sporite privind acutizarea tensiunilor geopolitice în Orientul Mijlociu.

Starea de spirit pe pieţele financiare mondiale s-a îmbunătăţit, în urma unor indicii conform cărora liderii Congresului SUA fac progrese în realizarea unui acord pentru a evita „vârful” fiscal, a cărui aplicare (peste 2 luni) ar însemna creşteri de taxe şi tăieri bugetare în valoare de 700 de miliarde de dolari (circa 5% din PIB-ul anual). Atâta austeritate aplicată într-un timp scurt poate sufoca şansele de revenire a economiei. Michael Fitzpatrick, redactor-şef al Raportului Kilduff, a informat, de asemenea, că preşedintele SUA, B.Obama, se află într-un turneu în Asia, pentru a oferi asigurări că „vârful fiscal” va fi evitat.

Pe de altă parte, factorii de decizie politică din Uniunea Europeană fac „eforturi pentru a ajunge la un alt acord temporar pentru atenuarea crizei datoriilor suverane din Zona euro. Acest aspect, la care s-a adăugat o informaţie a institutului IFO din Germania, conform căreia indicele care reflectă climatul de afaceri în această ţară a crescut la 101,4 în noiembrie, faţă de 100 în octombrie, au contribuit la o întărire a cursului euro în raport cu dolarul. Or, după cum se ştie, un dolar mai slab stimulează interesul pentru achiziţii pe pieţele de mărfuri spot şi la termen.

Preţul ţiţeiului a fost susţinut şi de raportul preliminar asupra acivităţii industriale în China, care a pus în evidenţă, în noiembrie,cea mai importantă creştere din ultimul an. Conform HSCB Bank (Anglia),  indicele care monitorizează percepţia managerilor din industria prelucrătoare a Chinei a crescut la 50,4 în noiembrie, aceasta în condiţiile în care un nivel peste 50 indică dezvoltare.

Dacă, la începutul săptămânii, tensiunile geo-politice au contribuit, în mod cert, la stimularea preturilor ţiţeiului în a doua parte a intervalului, încheierea armistiţiului între Israel şi gruparea Hamas, a risipit parţial temerile legate de siguranţa ofertei provenită din Orientul Mijlociu şi a avut ca efect atenuarea tendinţei de creştere a preţurilor pe ansamblul săptămânii. În acelaşi sens a acţionat şi decizia a 6 dintre cele mai puternice state dezvoltate de a relua, cât mai rapid posibil, negocierile cu Iranul în problema nucleară, pentru a preveni riscul unui război.

II. GAZ NATURAL

Preţul gazului natural pe piaţa spot a SUA a continuat să înregistreze o creştere moderată, cu 8,43 $/1000 m.c, la o valoare medie săptămânală de 136,53 $/1000 m.c., evoluţie atribuită majorării preţului ţiţeiului şi declinului volumului stocurilor, cu 18 miliarde pic.cub. (0,5 miliarde m.c.) a, prima retragere importantă din stocuri din acest sezon.

III. PRODUSE PETROLIERE

Benzina

Preţul benzinei  cu CO 95, Eurograde, pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri, a înregistrat o creştere neuzual de amplă pentru acest sezon, de 4,70%, la aproape 1000 $/tonă (999 $/tonă). Factorii care au indus această creştere au fost: majorarea preţului ţiţeiului; “deblocarea” accesului pe pieţele din Africa de vest, regiune care este în măsură să absoarbă o parte din excedentul de benzină de pe pieţele vest-europene; declinul cu 8,6 %, la 531.000 tone (cu puţin peste nivelul de la  sfârşitul lunii octombrie, considerat a fi cel mai redus din acest an), al stocurilor pe axa Amsterdam-Rotterdam-Anvers; declinul, cu 6,2% în octombrie a.c. a producţiei de benzină a rafinăriilor europene.

Motorină

Preţurile distilatelor medii, pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri, au înregistrat creşteri de 2,42% în cazul motorinei cu 0,1% sulf, la un nivel mediu de 948,50 $/tonă, şi de 2,59 % în cazul diesel-ului, la 1001,40 $/tonă. Majorarea preţurilor distilatelor medii s-a datorat influenţei preţului ţiţeiului, dar mai ales deficitului de pe piaţă, datorat mai multor cauze:închiderea neplanificată, până la 19 decembrie, a unei rafinării din Olanda aparţinând companiilor Total şi Lukoil; prelungirea reviziilor tehnice la două din cele mai mari rafinării europene, aparţinând companiilor Shell şi British Petroleum; reducerea producţiei unor rafinării, din cauza profiturilor extrem de scăzute pentru păcură; declinul producţiei de distilate cu 6,2%, pe o bază lunară, şi cu 1,45% de la începutul anului.

Păcură

În contrast cu restul produselor petroliere, preţul păcurii cu 3,5% sulf, pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri, a scăzut cu 1,72%, la o medie săptămânală de 576,10 $/tonă. Comercianţii au afirmat că preţul păcurii a fost descurajat de oferta sporită din Rusia şi de cererea slabă atât în Europa cât şi în Asia. Incertitudinile în legătură cu situaţia  din Orientul Mijlociu, din cauza violenţelor dintre Israel si Hamas-ul Palestinian, au accentuat  declinul cererii.

Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere

 petroliere26noe2012

Sursa: Baza de date I.E.M.