Mariana Papatulica
I. ŢIŢEI
Deşi, pe parcursul intervalului 23-29 ianuarie 2012, cotaţiile zilnice ale ţiţeiului pe piaţa spot din Rotterdam au avut o evoluţie uşor ascendentă, valorile medii săptămânale au înregistrat scăderi minore în raport cu cele din săptămâna precedentă, de 0,30%, la 110,68 $/baril, în cazul Brent-ului (Anglia) şi de 0,74%, la 99,21 $/baril, în cazul WTI (SUA).
Principalii factori de stimulare a preţurilor au fost următorii: informaţiile favorabile referitoare la economia SUA; decizia Băncii centrale a SUA de a menţine rata dobânzii de politică monetară aproape de zero, până în 2014; acutizarea tensiunilor dintre Iran şi ţările occidentale, după ce, pe de-o parte, Parlamentul Iranian a iniţiat o dezbatere privind o întrerupere preventivă a exporturilor de ţiţei către Europa, iar pe de alta, Uniunea Europeană a anunţat că va impune un embargo gradual asupra importurilor de ţiţei din Iran; declinul cursului de schimb al dolarului în raport cu euro.
Evoluţia predominant ascendentă a preţurilor a fost atenuată, însă, de reactivarea temerilor referitoare la problema datoriilor Zonei euro şi a potenţialului acestora de a încetini mersul economiei globale, precum şi de creşterea, cu mult peste aşteptările comercianţilor, a stocurilor petroliere ale SUA, ceea ce a făcut ca mediile preţurilor, pe ansamblul săptămânii, să rămână inferioare valorilor din săptămâna precedentă.
Conform UE, embargoul asupra Iranului va fi implementat în etape şi va presupune impunerea sa imediată asupra contractelor noi de achiziţii de ţiţei şi produse petroliere iraniene, concomitent cu menţinerea în vigoare, până în iulie, a contractelor existente.
Participanţii la reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor de externe din UE, care au decis embargoul, urmează să găsească surse alternative de aprovizionare cu petrol pentru Grecia şi alte state din sudul UE, având în vedere faptul că unele ţări mediteraneene, precum Grecia, Spania şi Italia, pe lângă gravele dificultăţi financiare cu care se confruntă, sunt şi puternic dependente de importurile de ţiţei din Iran.
Iranul a minimalizat impactul deciziei Uniunii Europene asupra propriei economii, atenţionând, în schimb, că orice gen de sancţiuni împotriva exporturilor sale de petrol va conduce la o adâncire a crizei în Europa, mai ales în contextul crizei economice din zona euro. Mai mult, Iranul a avertizat Arabia Saudită şi alţi membri ai OPEC să nu-şi majoreze producţia de ţiţei în cazul unei eventuale crize creată în urma sancţiunilor împotriva Teheranului. Avertismentul a venit după ce oficiali din întreaga lume au cerut Arabiei Saudite, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, să garanteze că-şi va majora producţia, pentru a atenua impactul deficitului care ar fi provocat de impunerea sancţiunilor SUA şi UE împotriva Iranului.
Escaladarea tensiunilor dintre Iran şi statele occidentale a determinat Fondul Monetar Internaţional (FMI) să estimeze că preţul petrolului ar putea creşte cu 20%-30%, dacă Iranul va opri exporturile de petrol, ca urmare a sancţiunilor impuse de Statele Unite şi Uniunea Europeană, în absenţa unei majorări compensatorii a producţiei altor ţări OPEC. Potrivit FMI, sancţiunile financiare împotriva autorităţilor de la Teheran “ar putea fi echivalente cu un embargou petrolier” şi ar implica un declin al livrărilor cu circa 1,5 milioane de barili/zi de petrol, din partea celui de-al cincilea mare producător de ţiţei la nivel mondial. Volumul deficitului de ţiţei care ar apărea pe piaţă ar fi comparabil cu pierderile de producţie înregistrate de Libia anul trecut, din cauza războiului civil, care a dus la creşterea preţului ţiţeiului la peste 100 de dolari pe baril.
II. GAZ NATURAL
Preţul gazului natural, pe piaţa spot a SUA, a marcat o creştere de 7 $/1000 m.c., la o medie săptămânală de 91 $/1000 m.c, pe fondul unui declin accentuat al stocurilor, cu 5,84%, sau 192 miliarde pic.cub.(5,5 miliarde m.c) în echivalent fizic.
În pofida uşoarei redresări, preţurile gazului american se menţin la niveluri extrem de scăzute, care au determinat, deja, “Chesapeake Energy Corp”. (CHK), al doilea mare producător de gaz din SUA, să anunţe reducerea cu 40% a producţiei sale de gaz în anul 2012 şi, implicit, a investiţiilor alocate în acest sector.
Pe de altă parte, preşedintele american Obama a anunţat, de curând, deschiderea spre exploatare a unui nou şi foarte important perimetru petrolifer şi gazeifer, situat în Golful Mexic, care ar putea majora “durata de viaţă” a rezervelor certe de gaz ale SUA la circa 100 de ani, la rata actuală a consumului. Ĩn suprafaţă de 38 mil.acri (1 acru= circa 4000 m2), zona adăposteşte rezerve deosebit de importante, care vor putea fi exploatate în condiţii de eficienţă economică, graţie unor noi tehnologii de extracţie.
III. PRODUSE PETROLIERE
Benzina
Preţul benzinei regular, cu cifra octanică 95, fără plumb, pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri, a înregistrat o uşoară creştere, în medie cu 0,88%, la 994,60 $/tonă. Aceasta s-a datorat, în principal, deficitului relativ de marfă de pe piaţă, ca efect al reducerilor sau închiderilor de capacităţi de rafinare din Europa şi SUA, din ultimele săptămâni, precum şi al oportunităţilor de export pe piaţa SUA.
Nigeria va influenţa, mai târziu,spre sfârşitul lunii februarie, preţurile benzinei pe pieţele spot din Europa, deoarece, deşi grevele au încetat, iar guvernul a reintrodus anumite subvenţii la preţul benzinei, piaţa nigeriană va trebui mai întâi să absoarbă excedentul de circa 1 mil.tone, aflat în aşteptare în tancuri petroliere pe Coasta de vest a Africii, înainte de a recurge la importuri noi din Europa de vest.
Orientul Mijlociu continuă să achiziţioneze benzină de pe piaţa spot a Italiei, ceea ce a asigurat o primă de preţ de 13 $/tonă produsului comercializat pe această piaţă, în raport cu piaţa din nord-vestul Europei.
Nafta
Preţul naftei, pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri, a beneficiat de pe urma cererii în uşoară creştere din partea sectorului petrochimic, ca urmare a îmbunătăţirii raportului de competitivitate faţă de propan, materia primă alternativă naftei. Preţul propanului a crescut destul de mult, în ultima vreme, astfel încât diferenţa fată de nafta s-a redus la 20 $/tonă, faţă de 57 $/tonă în luna decembrie. Preţul naftei pe piaţa spot din Europa de nord-vest a crescut cu 0,62%, la 953,10 $/tonă.
Motorina
Preţul motorinei, pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri, a scăzut nesemnificativ, în medie cu 0,11% în cazul sortimentului cu 0,1% sulf, la 944,10 $/tonă, şi cu 0,84% în cazul diesel-ului, la 964,25 $/tonă.
Preţul motorinei de încălzire (cu 0,1% sulf) a fost influenţat de preţul ţiţeiului şi de cererea, în continuare scăzută, în pofida prognozelor care indică o răcire a vremii. Pe de altă parte, oferta este diminuată din cauza închiderilor de capacităţi pentru revizii sau din raţiuni ce ţin de lipsa de rentabilitate. În prezent, ratele de utilizare a capacităţilor de rafinare din Europa şi SUA se situează, în ambele cazuri, în jurul unei medii de 82%, faţă de un grad de încărcare optim de 86% în Europa şi spre 90% în cazul SUA. Ĩn aceste condiţii, o înviorare bruscă a cererii poate duce la creşterea importurilor.
Păcură
Preţurile păcurii cu 3,5% sulf, pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri, au înregistrat o creştere medie săptămânală nesemnificativă, de 1,2 $/tonă, sau 0,18%, la 660,70 $/tonă. Preţul păcurii cu 1% sulf a fost cu numai 7 $/tonă superior, la 676,70 $/tonă. Păcura cu 3,5% sulf este uşor deficitară pe piaţa spot din nordul Europei, atât din cauza închiderii unor rafinării cât şi a diminuarii exporturilor Rusiei.
Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere
Sursa: Baza de date IEM