Analiza pieţei internaţionale a produselor petroliere, în perioada 3 – 9 decembrie 2012

AUTOR: Mariana Papatulică

I. ŢIŢEI

În săptămâna 3 – 9 decembrie 2012, preţurile ţiţeiului pe piaţa spot din Rotterdam, exprimate în termeni de medii săptămânale, au scăzut cu 1,32% în cazul Brent-ului (Marea Britanie), la 108,97 $/baril, şi cu numai 0,23% în cazul WTI (SUA), la 87,08 $/baril.

Declinul preţurilor s-a datorat unui complex de factori:

1) Prognozele economice nefavorabile pentru Zona euro şi spaţiul UE, care au oferit investitorilor suficiente raţiuni de îngrijorare în legătură cu perspectivele creşterii economice viitoare şi, implicit, a cererii de ţiţei. În cursul săptămânii (joi, 6 decembrie) preţurile ţiţeiului, ca şi moneda euro, au scăzut la cel mai redus nivel din ultima lună, după ce Banca Centrală Europeană a declarat că ritmul de creştere economică în Zona euro este probabil să fie negativă şi anul viitor, ceea ce a alimentat speculaţiile în legătură cu o reducere a ratei dobânzii.

Producţia industrială a Germaniei a scăzut, în octombrie, într-un cuantum superior aşteptărilor specialiştilor, exacerbând temerile investitorilor cu privire la evoluţia economiei, după ce Banca Federală a revizuit în scădere prognozele de creştere în 2013.

2) Temerile în legătură cu apropiatele alegeri legislative din Italia, care au antrenat o scădere a monedei euro în raport cu dolarul SUA, adăugând o presiune suplimentară asupra preţului ţiţeiului exprimat în dolari.

3) Raportul preliminar al universităţii din Michigan, care a indicat un declin al indicelui Thomson Reuters, ce reflectă percepţia consumatorilor, de la 82,7 în noiembrie, la 74,5 în  decembrie.

4) Perspectiva ca, la reuniunea ministerială OPEC din data de 12 decembrie, miniştrii petrolului să decidă „îngheţarea” plafonului producţiei totale la 30 mil.barili/zi, ceea ce reprezintă o garanţie de ofertă suficientă pe piaţă.

Declinul preţului ţiţeiului american WTI a fost, însă, considerabil atenuat, de incidenţa unor factori precum: percepţia de către investitori a unor semnale pozitive  în atenuarea crizei fiscale din SUA, creşterea valorii acţiunilor la bursele de valori din SUA, un raport al Departamentului Muncii din care rezultă un declin al ratei şomajului, de la 7,9% în octombrie la 7,7% în noiembrie, cel mai scăzut nivel lunar din decembrie 2008.

II. GAZ NATURAL

Preţul gazului natural pe piaţa spot a SUA a înregistrat o scădere cu 13,52 $/1000 m.c., la o valoare medie săptămânală 125,01 $/1000 m.c., pe fondul unui declin general al consumului intern de gaz, determinat de o săptămână cu o vreme neuzual de caldă pentru acest sezon.

III. PRODUSE PETROLIERE

Benzină

Preţul benzinei  cu CO 95, Eurograde, pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri, a scăzut cu 1,45%, la o valoare medie săptămânală de 954,40 $/tonă . Declinul preţului benzinei a survenit pe fondul scăderii preţului ţiţeiului şi al cererii slabe din partea consumatorilor finali din Europa, deşi preţul mare al benzinei în SUA pare să indice oportunitatea unui export pe această piaţă. Preţurile ridicate ale benzinei în SUA se datorează deciziei companiei Sunoco de a menţine închisă o importantă rafinărie de pe Coasta de est, cu o capacitate de 175.000 barili/zi.

Motorină, diesel

Preţurile distilatelor medii pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri, au scăzut: cu 1,59%, în cazul motorinei cu 0,1%, la 933,40 $/tonă, şi cu 3,25% în cazul diesel-ului, la 960,30 $/tonă. Factorii care au influenţat evoluţia preţurilor distilatelor au fost declinul preţului ţiţeiului şi oferta confortabilă, în pofida perspectivei ca vremea rece să persiste în Europa. Un val de frig a lovit Europa şi Marea Britanie în mod special, determinând o creşterea preţului gazului natural pe piaţa spot,dar oferind un support redus motorinei.

Păcură

Preţurile păcurii cu 3,5% sulf, pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri, au înregistrat o scădere minimă de 0,44%, la o valoare medie de 571,60 $/tonă, reflectând  declinul preţului ţiţeiului, influenţă parţial contracarată de diminuarea ofertei din partea Rusiei.

Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere

 petroliere10dec2012

Sursa: Baza de date I.E.M.