AUTOR: Mariana Papatulică
I. ŢIŢEI
În intervalul 3-9 septembrie 2012, preţurile ţiţeiului pe piaţa spot din Rotterdam au continuat să înregistreze uşoare creşteri, în termeni de medii săptămânale, de 1,04 %, în cazul Brent-ului (Anglia), la o valoare de 114,19 $/baril, şi de 0,22%, în cazul WTI (SUA), la 95,89 $/baril.
Principalii factori care au alimentat evoluţia uşor ascendentă a preţurilor au fost,: declinul accentuat al stocurilor petroliere ale SUA; speranţa investitorilor în adoptarea de către Banca centrală a SUA a unor măsuri de relaxare monetară cantitativă, care să stimuleze economia şi implicit cererea de ţiţei; datele încurajatoare privind evoluţia pieţei forţei de muncă în SUA, dar, mai ales, aşteptările legate de reuniunea Băncii Centrale Europene (BCE), în privinţa adoptării unor măsuri de sprijinire a Zonei euro.
Potrivit raportului săptămânal al Departamentului de Energie al SUA, stocurile de ţiţei ale acestei ţări au scăzut accentuat în săptămâna anterioară celei analizate, fapt care exercită, întotdeauna, o anumită presiune ascendentă asupra preţurilor. Volumul stocurilor de ţiţei s-a diminuat cu 7,4 milioane de barili în săptămâna care s-a încheiat la 2 septembrie, ajungând la un nivel total de 357,1 mil. barili.
Declinul stocurilor s-a datorat, pe de-o parte, uraganului Isaac, care a determinat companiile petroliere să închidă circa 90% din capacitatea de producţie a SUA din regiunea Golfului Mexic şi 9 rafinării, iar pe de alta, reducerii volumului importului de ţiţei. Odată cu trecerea pericolului, producţia a fost treptat reluată în zona ameninţată, astfel că, în data de 6 septembrie, doar 43 % din capacitatea de extracţie mai era închisă.
Speculaţiile referitoare la anunţul BCE în ceea ce priveşte achiziţia de active de pe piaţa obligaţiunilor pentru a reduce creşterea ratei dobânzilor în ţările aflate în dificultate din Zona euro s-au amplificat pe piaţă, în ultimele zile.
Practic, preşedintele BCE, Mario Draghi, a dat un impuls pieţelor spot din întreaga lume, după ce a dezvăluit existenţa unui amplu plan de abordare a crizei datoriilor suverane din Zona euro. Draghi a precizat că BCE va cumpăra obligaţiuni suverane, pentru a reduce costul împrumuturilor pentru ţările devastate de criza datoriilor suverane, cu condiţia ca acestea să aplice pentru un plan de salvare şi să accepte obiectivele specifice de reformă.
„Practic, piaţa este ceva mai optimistă cu privire la revenirea economiei europene, ceea ce a avut un efect de uşoară înviorare a preţurilor” a afirmat J.Williams, redactorul şef al WTRG Economics -SUA.
O serie de analişti americani de la firma de consultanţă “Summit Energy” din Kentucky, consideră că, în pofida creşterii uşoare din ultima vreme, este improbabil ca preţul ţiţeiului WTI să revină la o valoare cu trei cifre (100 $/baril), întrucât cererea este insuficient de puternică, iar oferta este destul de amplă.
II. GAZ NATURAL
Preţul gazelor naturale pe piaţa spot din Rotterdam a înregistrat un declin nesemnificativ în săptămâna 3-9 septembrie, cu circa 1 $/1000 m.c., la aproape 97 $/1000 m.c. Evoluţia recentă a preţurilor gazului în SUA a fost stimulată de închiderea a circa 73% din producţia realizată în Golful Mexic, ceea ce reprezintă 4,7% din producţia medie zilnică a ţării. Deşi multe din exploatările de gaz închise din cauza uraganului au fost redeschise, în cursul săptămânii analizate au fost afectate, mai multe regiuni din SUA, între care Texas şi cele din sud-est ,de temperaturi foarte ridicate, fapt care a anulat influenţa redresării producţiei în Golf, din cauza cererii suplimentare de gaz pentru producerea de energie electrică necesară alimentării instalaţiilor de aer condiţionat.
* * *
Industria europeană a gazului se află în centrul unui important conflict declanşat de Comisia Europeană la adresa Gazprom- monopolul rusesc al gazelor. Concret, Comisia Europeană a deschis o anchetă prin care încearcă să determine dacă grupul rusesc obstrucţionează concurenţa pe pieţele de gaze naturale din Europa Centrală şi de Est.
Gazprom a ripostat, acuzând că presiunile UE sunt de natură politică şi aducând ca argument principal, în favoarea sa, faptul că principalul producător de gaze naturale din lume este condus de stat şi se află în afara jurisdicţiei executivului european. Comisia se prevalează însă de faptul că Gazprom caută să se implice cât mai mult în reţelele de furnizare şi distribuţie a gazului din UE, ceea ce ar obliga-o la respectarea legislaţiei pieţei unice europene. Pentru Gazprom şi UE, mizele conflictului sunt foarte mari deoarece UE este cel mai mare importator de gaze ruseşti, iar pledoaria în favoarea Europei Centrale şi de Est pare a fi mai degrabă un pretext, decât o cauză reală. CE a anunţat că ancheta priveşte comportamentul pe care Gazprom îl are faţă de opt state, fără a le identifica. Se ştie însă că Rusia este unicul furnizor pentru Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Slovacia, livrează 82% din gazele consumate de Polonia, 83% din cele furnizate Ungariei şi 69% din importul Cehiei.
III. PRODUSE PETROLIERE
Benzina
Preţul benzinei regular, cu CO 95, fără plumb, pe piaţa spot din nord-vestul Europei, livrare CIF cargouri, a înregistrat o creştere surprinzător de mare (4,21%) pentru acest sezon, la o valoare medie săptămănală de 1158,90 $/tonă. În cursul săptămânii analizate, benzina s-a tranzacţionat la cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii iunie, din cauza ofertei diminuate ca urmare a numeroaselor închideri de rafinării din SUA şi Europa, pentru revizii tehnice de toamnă. Oportunităţile de export pe piaţa SUA au fost funcţionale pentru anumite sortimente de benzină, fapt care a drenat rapid surplusul de pe piaţa vest-europeană. Apropiata trecere de la benzina de vară la cea de iarnă a sporit presiunea asupra ofertei de benzină şi va constitui un factor de susţinere a preţurilor în următoarele câteva săptămâni. În fine, un alt factor de stimulare a pretului benzinei l-a constituit licitaţia organizată de Algeria pentru achiziţii de benzină cu livrare în septembrie.
Nafta
Preţul naftei, pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri, a crescut cu 2,70%, la o valoare medie săptămănală de 991,10$/tonă. Nafta a fost susţinută de achiziţiile companiilor petrochimice, care au înlocuit propanul ca materie primă alternativă, deoarece preţul acestuia îl depăşeşte în prezent pe cel al naftei cu 10-20 $/tonă. Propanul a fost intens căutat de către cumpărători din Asia, atunci când livrările din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord au scăzut.
Motorina
Preţul motorinei cu 0,1% sulf, pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri, a înregistrat o evoluţie cvasistaţionară în raport cu săptămâna precedentă (+0,09%), înregistrând o medie săptămânală de 991,45 $/tonă, în timp ce preţul diesel-ului, a crescut cu numai 0,58%, la 1032,10 $/tonă.
Cererea sezonieră pentru motorina de încălzire, cu 0,1 % sulf, este încă limitată, fapt care explică parţial dinamica lentă a preţurilor, ca de altfel şi cea pentru diesel, odată cu închiderea sezonului automobilistic; în schimb, preţul a fost influenţat de oferta tot mai limitată de diesel, din cauza importurilor diminuate din Asia, Rusia şi SUA şi a reducerii producţiei rafinăriilor din Europa, care se închid treptat pentru revizii tehnice Piaţa spot a Italiei va beneficia de pe urma reluării producţiei rafinăriei de la Ras-Lanuf a Libiei, în schimb, piaţa spot din nord-vestul Europei va suferi de pe urma reducerii exportului Rusiei, unde cel puţin 6 rafinării sunt supuse unor lucrări de întreţinere, la acesta se vor adăuga unele probleme de logistică, în sensul că există cantităţi mari de produs in tancuri petroliere de tip LR2(long range 2 product), care nu pot ancora în porturi mai mici.
Comercianţii sunt de părere că deşi rafinorii şi-au marit producţia de diesel, încă din august, când profiturile au atins 20$/baril, aceştia nu sunt capabili să satisfacă necesarul de consum al Europei, ceea ce va favoriza o creştere a preţurilor pe termen scurt.
Păcura
Preţul păcurii cu 3,5% sulf, pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri, a înregistrat o creştere de 1,53%, la un nivel mediu săptămânal de 649,40 $/tonă, întrucât a beneficiat de o cerere sporită din partea Asiei. Explozia de la rafinăria de la Amuay, din Venezuela, un furnizor important de păcură pentru Asia, reprezintă motivul pentru care importatorii din Asia s-au reorientat spre Europa.
Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere
Sursa: Baza de date I.E.M.