Mariana Papatulică
I. ŢIŢEI
În săptămâna 30 ianuarie – 5 februarie 2012, preţurile ţiţeiului pe piaţa spot din Rotterdam au înregistrat evoluţii mixte: în timp ce preţul Brent-ului (Anglia), ţiţei de referinţă în comerţul european, a crescut cu 0,94%, la 111,72 $, cel al WTI (SUA) a scăzut cu 1,55%, la 97,67 $/baril.
Creşterea preţului ţiţeiului Brent s-a datorat următorilor factori: informaţiile potrivit cărora liderii europeni au ajuns la un acord privind o nouă disciplină bugetară; publicarea unor date economice mai favorabile referitoare la SUA, Japonia, China, Germania; temerile investitorilor legate de criza iraniană şi de suspendarea livrărilor de ţiţei din Sudan.
Piaţa petrolului a fost influenţată şi de evoluţia pozitivă a pieţelor de capital şi de aprecierea dolarului în raport cu moneda europeană.
Reamintim că, săptămâna trecută, Uniunea Europeană a decis să impună un embargo gradual asupra ţiteiului iranian, începând din luna iulie, pentru a da răgaz ţărilor membre să găsească surse alternative de aprovizionare. Pe de altă parte, Parlamentul iranian studiază posibilitatea rezilierii imediate a exporturilor de ţiţei către UE. În plus, Sudanul de Sud[1]a informat că a suspendat producţia de ţiţei (de 350.000 de barili/zi) din cauza unei dispute cu Sudanul, pe care îl acuză de furt de ţiţei (din zăcământ).
Problemele Zonei euro au continuat să genereze oarecare neîncredere în rândul investitorilor, deoarece, deşi producţia industrială a crescut în Germania, în luna ianuarie, pentru prima dată după patru luni de declin, această majorare nu a reuşit să compenseze o contracţie prelungită, de circa 6 luni, în alte state din Zona euro. În ceea ce priveşte China, în pofida majorării producţiei industriale, comenzile de export au scăzut în ianuarie 2012.
Preţul ţiţeiului WTI a crescut în ultima zi a săptămânii, mai ales sub influenţa publicării raportului Departamentului Muncii din SUA – care a pus în evidenţă o sporire notabilă a numărului de locuri de muncă în SUA în luna ianuarie şi implicit o scădere a ratei şomajului, la 8,3%, precum şi unele date macroeconomice mai favorabile – dar pe ansamblul intervalului a scăzut, sub presiunea majorării peste aşteptări a volumului stocurilor de ţiţei, precum şi a informaţiei privind stagnarea cheltuielilor de consum în SUA în decembrie anul trecut.
Un alt element care a contribuit la detensionarea pieţei şi la slăbirea preţurilor ţiţeiului american WTI l-a constituit declaraţia Arabiei Saudite potrivit căreia aceasta va fi în măsură să compenseze un eventual deficit viitor al pieţei (în cazul unei sistări a exportului de ţiţei al Iranului), datorită nivelului ridicat al investiţiilor efectuate pentru menţinerea capacităţii de producţie. Ministrul petrolului din Arabia Saudită a declarat că această ţară şi-ar putea majora producţia[2], aproape imediat, cu 2 mil.barili/zi, iar în alte 90 de zile ar putea adăuga încă 700.000 barili/zi, pentru a atinge capacitatea maximă de 12,5 mil.barili/zi. Declaraţia Arabiei Saudite are relevanţă în contextul în care această ţară este un partener comercial privilegiat al SUA, care, la rândul său, reprezintă principalul debuşeu al exporturilor de petrol saudit.
Pe termen scurt, o serie de factori vor continua să exercite presiuni negative asupra preţurilor ţiţeiului WTI (SUA), care ar putea coborî până la 95 $/baril:
1) Adâncirea situaţiei de contango, care favorizează formarea şi menţinerea de stocuri[3].
2) Stocurile ample de ţiţei – net superioare mediei ultimilor 5 ani.
3) Recentele date referitoare la creşterea numărului de locuri de muncă în SUA, insuficiente pentru a contracara efectul depresiv al factorilor anteriori. Vice-preşedintele “PFG Best”, Phil Flynn, a comparat aceste date cu o sabie cu 2 tăişuri, care “pe de-o parte indică o cerere în creştere, dar, pe de altă parte, reduce şansele unei relaxări cantitative rapide.
II. GAZ NATURAL
Preţul gazului natural pe piaţa spot a SUA a scăzut cu 3,5 $/1000 m.c., la o medie săptămânală de 87,50 $/1000 m.c ., în contextul menţinerii unor temperaturi superioare mediei normale pentru această perioadă a anului şi, implicit, a unei rate relativ redusă de deblocare a stocurilor. Volumul stocurilor de gaze naturale ale SUA se menţine la un nivel superior mediei pe ultimii 5 ani.
Spre deosebire de SUA, Europa se află sub influenţa unui puternic val de frig, care a determinat majorarea preţurilor energiei electrice şi gazului natural, ca urmare a creşterii cererii pentru produse de încălzire.
Pe piaţa spot a Marii Britanii, preţul gazului natural a atins, în săptămâna analizată, un nivel record pentru ultimele 10 luni, apropiat de valoarea înregistrată după accidentul nuclear de la Fukushima, din martie 2011, în contextul în care vremea rece a determinat o creştere cu 20% a cererii faţă de norma sezonieră, la circa 400 mil. m.c./zi. Preţul gazului a înregistrat o valoare de 64 pence/therm, în data de 2 februarie a.c., respectiv 364 $/1000 m.c. (la un curs de 1 Lira st= 1,5829 $), comparativ cu 290 $/1000 m.c. la data de 10 ianuarie a.c.
III. PRODUSE PETROLIERE
Benzina
Preţul benzinei regular, cu CO 95, fară plumb, tip Euro 5, pe piaţa spot din Europa de nord-vest, CIF cargouri, a înregistrat o creştere minoră, de 0,62%, la o valoare medie săptămânală de 1000,80 $/tonă.
Creşterea preţului ţiţeiului Brent, închiderile de rafinării din SUA şi Europa de nord-vest, care au restrâns oferta, şi oportunităţile de export dinspre Europa spre SUA şi America Latină sunt factorii care s-au aflat la originea uşoarei înviorări a preţurilor benzinei. Cu toate acestea, preţurile cu amănuntul mari ale benzinei în SUA continuă să descurajeze consumatorii americani, dar favorizează importul din Europa.
Marjele de profit la rafinare au continuat să scadă, deoarece preţul ţiţeiului Brent a depăşit valoarea medie ponderată (net-back) a produselor petroliere.
Nafta
Preţul naftei pe piaţa spot din Europa de nord-vest, CIF cargouri, a înregistrat o creştere neaşteptată pentru acest sezon, de circa 3,79%, la o valoare medie săptămânală de 989,20 $/tonă.
Factorii care au favorizat evoluţia menţionată au fost, în primul rând, restrângerea rapidă a ofertei, spre finalul lunii ianuarie, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, care au împiedicat livrările de la rafinăria de la Skikda-Algeria, aparţinând companiei Sonatrach, unul dintre principalii furnizori externi ai Europei.
Nafta a beneficiat şi de pe urma creşterii preţului benzinei şi al propanului, mai ales după instalarea frigului în Europa, dar cererea provine în mod covârşitor din partea sectorului petrochimic şi nu al celui de rafinare, pentru care nafta rămâne o materie primă foarte scumpă în raport cu preţul benzinei. Diferenţa de preţ dintre nafta şi propan s-a redus la numai 11,10 $/tonă, faţă de 20 $/tonă în urmă cu o săptămână şi de 57 $/tonă în decembrie 2011.
Situaţia de deficit va avea, însă, un caracter temporar, deoarece, în februarie, se aşteaptă o creştere a exporturilor de nafta din Rusia către Europa de nord-vest, ca urmare a unei uşoare reduceri a taxei de export, la 354,30 $/tonă, faţă de 357,70 $/tonă în ianuarie.
Motorina
Preţul motorinei pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri, a înregistrat creşteri modeste, de 0,78% în cazul sortimentului cu 0,1% sulf, la 951,55 $/tonă, şi de 1,28% în cazul diesel-ului, la 979,55 $/tonă.
Preţurile au fost stimulate de tendinţa uşor ascendentă a preţului ţiteiului şi de valul de frig care s-a abătut asupra anumitor zone din Europa (care a majorat cererea pentru produse de încălzire). Deşi comercianţii de pe pieţele spot mizau pe o creştere mai mare a cererii din partea consumatorilor germani, ca urmare a răcirii vremii, acest fapt nu s-a întâmplat, din cauza ofertei abundente a rafinăriilor locale şi a stocurilor încă satisfăcătoare.
Creşterea preţurilor distilatelor medii pe pieţele spot din nord-vestul Europei a fost atenuată şi de exporturile ample ale Rusiei de motorină cu 0,1% sulf şi de diesel ale SUA, în contextul unei cereri locale limitată de preţurile mari.
Închiderea unor rafinării în SUA a produs un deficit de benzină şi a disponibilizat, în schimb, diesel, care nu şi-a găsit debuşeu în SUA, fiind exportat în Europa. Cererea de diesel în SUA a scăzut cu 1,7% în luna ianuarie, pe o bază anuală .
Cererea pentru motorină de încălzire va creşte pe termen scurt, în ţările din sudul Europei, unde cumpărătorii sunt constant prezenţi pe pieţele spot, pentru a-şi asigura necesarul current. Compania “Tupras” din Turcia a anunţat, deja, o licitaţie pentru achiziţionarea a câte unui cargou cu motorină pentru încălzire şi diesel, cu livrare în februarie.
Analiştii de la “Deutsche Bank” anticipează creşteri sporadice ale cererii şi pentru diesel, în pofida unor perspective economice globale destul de incerte în lunile care urmează. Deşi prognoza specialiştilor de la “Deutsche Bank” privind producţia industrială în 2012 mizează pe o creştere moderată a cererii de diesel, nu sunt excluse nici creşteri-surpriză, dacă vor apărea deficite de curent electric, de altfel uzuale în fiecare an.
Păcura
Preţul păcurii cu 3,5% sulf, pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri a crescut cu 0,54%, la o medie de 664,30 $/tonă, fiind susţinut de preţul ţiţeiului, cererea majorată din partea Asiei şi oferta uşor deficitară. Ecartul de preţ faţă de sortimentul cu 1% sulf s-a redus la numai 8 $/tonă, acest sortiment fiind tranzacţionat la un preţ mediu de 675 $/tonă.
Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere

1. Stat independent începând cu data de 9 iulie 2011.
2. Producţia actuală se situează cu puţin sub 10 mil.barili/zi.