Analiza pieţei internaţionale a produselor petroliere, în perioada 9 – 15 ianuarie 2012

Mariana Papatulica

I. ŢIŢEI
În săptămâna 9-15 ianuarie 2012, preţul ţiţeiului Brent (Anglia) pe piaţa spot din Rotterdam şi-a atenuat creşterea în raport cu ultima săptămână  a anului 2011, la numai 0,64%, în timp ce preţul ţiţeiului WTI (SUA) a înregistrat un declin de 1,30%. Cele două ţiţeiuri de referinţă au înregistrat valori medii săptămânale de 112,20 $/baril pentru Brent şi de 100,36 $/baril pentru WTI (SUA).
Tendinţa, în continuare uşor ascendentă, a preţului Brent-ului s-a datorat persistenţei tensiunilor geopolitice dintre statele occidentale şi Iran, situaţiei tensionate din Nigeria, din cauza măsurii de suspendare a subvenţiilor la preţul combustibililor, şi aprecierii cursului $ faţă de euro.Tendinţa de creştere a preţului a fost, însă, atenuată de decizia agenţiei „Standard&Poor’s”de vineri, 13 ianuarie, de a coborî ratingul de ţară pentru 9 state membre UE.
Preţul ţiţeiului WTI (SUA) a fost descurajat de ştirile referitoare la: creşterea cu 10,4% a deficitului comercial al SUA (decembrie faţă de noiembrie); majorarea substanţială a stocurilor petroliere; intrarea sub presiune a sectorului financiar, după ce “JPMorgan” a anunţat nerealizarea prognozelor de profit.
Deşi SUA au o implicare mult mai directă decât statele europene, avertizând, în ultima zi a săptămânii trecute, că vor răspunde cu forţa în cazul în care Iranul ar încerca să blocheze strâmtoarea Hormuz, problema iraniană nu a făcut decât să atenueze declinul preţului.
*   *   *
De curând, „Goldman Sachs” şi-a revizuit în creştere, cu 8%, prognoza de preţ pentru WTI, la 113 $/baril, pe o bază trimestrială, mizând pe escaladarea conflictului dintre statele occidentale şi Iran. Dar, vineri, doi oficiali din cadrul UE au anunţat că impunerea embargoului asupra Iranului va fi amânată cu 6 luni, pentru a da posibilitatea găsirii unor surse alternative de aprovizionare.
Deşi conflictul dintre Iran şi Occident se află, deocamdată, într-un stadiu declarativ, Iranul continuând să producă 2,4 mil.barili/zi, China a reuşit, deja, să obţină beneficii majore de pe urma planurilor Statelor Unite şi ale UE de a restricţiona tranzacţiile cu ţiţei ale Iranului.
China şi-a impus condiţiile în negocierile cu Teheranul şi a obţinut preţuri mai reduse pentru petrolul iranian, în contextul în care cumpărătorii din alte state şi-au redus sau sistat tranzacţiile cu ţiţei iranian, pentru a evita eventuale penalizări din partea autorităţilor americane şi europene. În acelaşi timp, SUA suportă cea mai mare parte a cheltuielilor pentru supravegherea strâmtorii Hormuz, prin care tranzitează 20% din volumul de ţiţei tranzacţionat anual la nivel mondial. Potrivit unor surse comerciale americane, China, al doilea importator de ţiţei din lume (după SUA), beneficiază de protecţie pe rutele navigabile din strâmtoarea Hormuz, fără a plăti pentru tranzitarea acesteia.
II. GAZ NATURAL
Preţul gazului natural pe piaţa spot a SUA şi-a continuat cursa descendentă , către o valoare medie de 2,67 $/mil.BTU (93,50 $/1000 m.c.), cea mai scăzută din ultimii doi ani şi jumătate, în condiţiile în care volumul stocurilor se situează la un vârf istoric, depăşind cu 11,5 miliarde m.c. nivelul din perioada corespunzătoare a anului precedent – vremea caldă şi procesul lent de redresare economică au redus cererea cu cel puţin 8%, iar producţia internă de gaz a continuat să fie suplimentată cu un aport masiv de gaz din şisturi.
III. PRODUSE PETROLIERE
Benzina
Preţul benzinei cu CO 95, regular, fără plumb, pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri, a crescut cu aproape 1%, la o medie de 959,60 $/tonă, ca urmare a majorării cererii din partea unor ţări din Orientul Mijlociu şi Africa şi a faptului că două mari rafinării ale firmei “Petroplus” – din Anglia (Coryton) şi Germania (Ingolstadt) – lucrează în prezent la un grad de încărcare (cu ţiţei) de numai 45% şi, respectiv, 55%, în timp ce alte trei rafinării ale aceleiaşi companii au fost deja închise.
O grevă generală din Nigeria a redus cererea pentru benzina europeană, ca urmare a deciziei guvernului acestei ţări de a suprima subvenţia pentru carburanţi, de la 1 ianuarie 2012. Chiar dacă guvernul ar reintroduce o subvenţie mai mică, cererea de benzină se va restrânge cu min. 8% în anul 2012 şi implicit şi importul din Europa. Cererea locală în Europa de vest se menţine la un nivel relativ scăzut, din cauza creşterii economice lente, dar ar putea fi stimulată de o licitaţie care va fi organizată de compania saudită Aramco, care are drept obiectiv achiziţionarea a câte 2 cargouri de benzină pe lună, timp de 4 luni.
Nafta
În privinţa naftei, comercianţii au apreciat că vremea nefavorabilă din porturile mediteraneene a împiedicat încărcarea navelor cu destinaţia Asia, unde se înregistrează o cerere mare pentru acest produs, fapt care a determinat cumpărătorii să se orienteze spre alte porturi, neafectate de întârzieri din cauza vremii şi a menţinut o primă de circa 5 $/tonă pentru produsele din Mediterana în raport cu cele din Nord. Preţul naftei a înregistrat o medie de 949,20 $/tonă, cu 2,89% superioară celei din săptămâna precedentă
Motorina
Preţurile celor două sortimente de motorină pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri, au crescut în cuantumuri reduse, de 0,46% în cazul motorinei cu 0,1% sulf, la o valoare de 961,25 $/tonă, şi de 0,40% în cazul diesel-ului, la 988,95 $/tonă.
Preţurile motorinei au fost stimulate atât de deficitul actual, cât mai ales de cel preconizat ca efect al apropiatei închideri a mai multor rafinării din Europa, precum şi de declinul cu 5% al stocurilor la Rotterdam,; la finalul săptămânii, ele au fost afectate de reducerea ratingului pentru 9 ţări membre ale UE, de către agenţia Standard&Poor’s, fapt care a influenţat negativ moneda euro şi cursul acţiunilor pe pieţele de capital. Aceste elemente, combinate cu vremea încă blândă din Europa de nord-vest, au menţinut cererea de motorină la un nivel redus, neuzual pentru această perioadă a anului. Aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi în SUA, unde iarna este la fel de blândă, iar stocurile de distilate au crescut cu 4 mil.barili.
”Deutsche Bank” consideră că numai închiderea a 3 mari rafinării ale Petroplus, din Europa, ar putea genera importuri suplimentare apreciabile, pentru un produs care este structural deficitar pe această piaţă şi, implicit, creşteri importante de preţ, în lunile februarie-martie.
Păcura
Preţul păcurii cu 3,5% sulf, pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri, a crescut cu 3,26%, la o valoare medie de 667,90 $/tonă, fiind susţinut de majorarea preţului ţiţeiului Brent şi deficitul relativ de produs, care se va accentua pe măsură ce reducerile proiectate de capacităţi de rafinare vor fi transpuse în practică. Diferenţa de preţ dintre păcura cu 1% şi cea cu 3,5% sulf s-a îngustat foarte mult, la numai 12 $/tonă, deoarece ultima este susţinută de oferta redusă din Europa de nord-vest, în condiţiile în care exporturile ruseşti s-au orientat cu precădere spre Singapore, în detrimentul zonei Rotterdam.

Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere

petroliere17ian2012

Sursa: Baza de date IEM