Grâu
Emilia Bălan
Pentru a doua săptămână consecutiv media cotaţiilor grâului american roşu moale nr. 2, la Bursa Agricolă din Chicago, a înregistrat o scădere, cu 2,83% faţă de perioada anterioară, la 233,32 $/tonă. Diminuarea mediei săptămânale a cotaţiilor grâului american s-a datorat trendului descendent din prima parte a intervalului, când activitatea de tranzacţionare a fost influenţată de prognozele Departamentului American al Agriculturii (United States Department of Agriculture – USDA) privind majorarea stocurilor mondiale de la sfârşitul sezonului actual (2011/12) şi de încrederea comercianţilor că acestea vor acoperi eventuala reducere a livrărilor din partea statelor riverane Mării Negre, care s-au confruntat cu condiţii meteo deosebite.
În ultimele două zile ale intervalului 13 – 19 februarie, cotaţiile grâului american au marcat o tendinţă de creştere, ajungând vineri 17 februarie la maximul săptămânii analizate, de 236,63 $/tonă. Tendinţa de creştere a cotaţiilor grâului american de joi şi vineri a avut loc ca urmare a sporirii exporturilor SUA, pe fondul informaţiilor conform cărora Ucraina şi-ar putea întrerupe exporturile de grâu, pentru a-şi acoperi consumul, în condiţiile în care efectele temperaturilor extrem de scăzute din această iarnă asupra recoltelor de cereale pot fi negative.
Porumb
Emilia Bălan
Cotaţiile porumbului american galben la Bursa din Chicago au înregistrat o tendinţă asemănătoare cu cea a grâului. Media săptămânală a marcat o scădere de doar 0,62% comparativ cu intervalul precedent, la 250,22 $/tonă. Factorii care au acţionat asupra cotaţiilor în prima parte a perioadei analizate au fost lipsa cererii şi strategia comercianţilor de ieftinire a porumbului american pentru atragerea cumpărătorilor. După ce miercuri 15 februarie au atins minimul ultimelor 3 săptămâni, de 246,84 $/tonă, în a doua parte a săptămânii cotaţiile au început să crească, pe fondul majorării exportului SUA, în special către Coreea de Sud, în condiţiile în care livrările de grâu ale ţărilor din America de Sud şi riverane Mării Negre au avut de suferit din cauza vremii nefavorabile.
Ulei şi Boabe de Soia
Ecaterina Pațilea
În perioada analizată, cotaţiile medii la uleiul de soia şi la boabele de soia, la Bursa din Chicago, au înregistrat creşteri de 1,48%, la 1.172,49 $/tonă şi, respectiv, de 2,29%, la 462,50 $/tonă, în urma achiziţiilor făcute de China. Oficialităţi ale Statelor Unite şi Chinei au semnat pe 16 februarie a.c. un acord, pe cinci ani, de cooperare în producerea şi comercializarea unor produse agricole şi a securităţii alimentare. Astfel, în săptămâna analizată, China a semnat un acord, în statul Iowa, în vederea achiziţionării unei cantităţi de 8,62 milioane tone soia boabe. Exporturile SUA către China au înregistrat un volum record de vânzare pentru o singură zi, respectiv de 2,923 milioane tone soia boabe, ceea ce a dus la creşterea preţurilor până la cel mai înalt nivel din ultimele cinci luni.
Zahăr
Simona Zamșa
În săptămâna 13 – 19 februarie 2012, preţurile zahărului au înregistrat scăderi uşoare, reflectând diminuarea vânzărilor de la bursă, comparativ cu cele din săptămâna precedentă. La Bursa de la Londra, cotaţia medie a zahărului brut s–a redus cu 0,95%, la 545,90 $/tonă, iar cotaţia medie a zahărului rafinat s-a situat la 654,98 $/tonă, cu 0,84% mai puţin faţă de cotaţia săptămânii anterioare.
În sezonul actual, 2011/12, piaţa internaţională a zahărului este caracterizată de un nivel record al producţiei mondiale, respectiv de 168,25 milioane tone, cu 4% mai mult faţă de sezonul anterior, în condiţiile unui consum mondial în creştere cu numai 1%, la 159 milioane tone. În sezonul 2010/11, excedentul producţiei mondiale de zahăr raportat la consum a fost de 5 milioane tone, iar pentru sezonul actual se estimează un excedent de peste 9 milioane tone, cel mai ridicat din ultimele 5 sezoane.
Cafea
Dr. Anca Dragomirescu
Media cotaţiilor cafelei Arabica, la Bursa din New York, FOB, în săptămâna 13 – 19 februarie 2012, a fost de 4.481,66 $/tonă, cu 6,86% mai puţin comparativ cu intervalul precedent, când s-a înregistrat 4.811,75 $/tonă.
Consumul de cafea Arabica a scăzut la nivel mondial, principala cauză fiind preţul prea ridicat la care s-a ajuns. Această scădere a consumului a cauzat diminuarea preţurilor în ultima perioadă de timp.
La sortimentul de cafea Robusta, la Bursa din Londra, CIF, media cotaţiilor a fost de 2.117,60 $/tonă în săptămâna 13 – 19 februarie 2012, ceea ce înseamnă o majorare de 11,29% faţă de săptămâna anterioară, când s-a înregistrat 1.902,80 $/tonă.
Principala cauză a creşterii semnificative a preţurilor la acest sortiment este anunţul primului producător mondial, Vietnamul, că îşi va reduce exporturile de cafea începând cu luna martie a.c. cu circa 40%. Această decizie a fost luată pe fondul diminuării producţiei, conform Organizaţiei Internaţionale a Cafelei (ICO).
Cacao
Dr. Anca Dragomirescu
La produsul cacao nr. 7, care cotează la bursa londoneză, CIF, media cotaţiilor în perioada 13 – 19 februarie 2012 a fost de 2.361,54 $/tonă, cu 2,57% mai mult faţă de săptămâna 6 – 12 februarie a.c., când s-a înregistrat 2.302,30 $/tonă.
Majorarea cotaţiilor la cacao a fost determinată de creşterea consumului de ciocolată la nivel mondial cu prilejul zilei de Sf. Valentin.
Bumbac
Simona Zamșa
La Bursa din New York, cotaţia medie săptămânală a bumbacului american diverse sorturi s-a situat la 2.029,35 $/tonă, marcând o diminuare de 1,14% faţă de cotaţia săptămânii precedente. Vânzările de la bursa americană au scăzut cu 8% comparativ cu cele din săptămâna anterioară.
Potrivit estimărilor făcute, în luna februarie 2012, de Comitetul Internaţional Consultativ al Bumbacului (ICAC), în sezonul 2011/12 producţia mondială de bumbac totalizează 26,8 milioane tone, cu 7% mai mult faţă de nivelul sezonului precedent. Pentru sezonul 2012/13, se prognozează o reducere de 8% a producţiei mondiale de bumbac, la 24,9 milioane tone, datorită preţurilor mici obţinute pe recolta sezonului actual şi creşterii costurilor de producţie.
Evoluţia grafică a preţurilor Produselor Agroalimentare
Baza de date I.E.M.