Grâu
Emilia Bălan
În perioada 16 – 22 aprilie 2012, media cotaţiilor grâului american roşu moale nr. 2, la Bursa din Chicago, s-a diminuat cu 2,42% comparativ cu intervalul precedent, la 226,56 $/tonă. Reducerea cotaţiilor grâului american a avut loc pe fondul condiţiilor meteo prielnice din Europa şi SUA. Precipitaţiile din anumite zone ale continentului european, în special din regiunile care s-au confruntat cu secetă în ultimele luni, au contribuit la îmbunătăţirea etapei actuale de vegetaţie a plantelor şi au creat premisele unor prognoze optimiste privind recolta din acest sezon. De asemenea, de condiţii favorabile au avut parte şi culturile de grâu din câmpiile întinse de prerie (Great Plains) din centrul Statelor Unite. Potrivit Departamentului American al Agriculturii al SUA (United States Department of Agriculture – USDA), producţia de grâu a Europei (UE-27, Rusia, Ucraina, Turcia, alte ţări europene) are o pondere de 35% în producţia mondială, în timp ce Statele Unite deţin circa 8% din producţia mondială de grâu.
Porumb
Emilia Bălan
În a treia săptămână a lunii aprilie 2012, la Bursa din Chicago, media cotaţiilor porumbului american galben a fost de 242,13 $/tonă, în scădere cu 3,49% faţă de cea înregistrată cu o săptămână în urmă. De remarcat că, pe 18 aprilie, cotaţia porumbului american a înregistrat cea mai mică valoare de tranzacţionare din ultimele 3 luni. Ieftinirea porumbului s-a datorat livrărilor masive ale Ucrainei, principalele destinaţii fiind Japonia, Egipt, Israel şi Iran. Cu toate că beneficiarii porumbului ucrainean nu sunt satisfăcuţi de calitatea produsului achiziţionat, cantităţile de porumb exportate de Ucraina sunt apreciabile. Astfel, numai pe 18 aprilie a.c., Ucraina a exportat 553 mii tone de porumb către Japonia, dintr-un total de 618 mii tone exportate de această ţară către statele importatoare în prima jumătate a lunii aprilie. Un alt factor de reducere a cotaţiilor porumbului american l-a constituit şi informaţia conform căreia, în perioada următoare, se preconizează o sporire a importurilor de porumb ale Chinei. Analiştii bursieri apreciază că preţurile mari ale porumbului de pe piaţa internă a Chinei, precum şi stocurile reduse, vor forţa guvernul de la Beijing să importe mai mult porumb din Statele Unite.
Ulei şi Boabe de Soia
Ecaterina Pațilea
Cotaţiile medii la uleiul de soia şi la boabele de soia, la Bursa din Chicago, au înregistrat, în săptămâna analizată, scăderi – de 2,21%, la 1.224,26 $/tonă, şi, respectiv, de 0,57%, la 522,93 $/tonă. Dar, de la mijlocul lunii ianuarie, preţurile la soia boabe au crescut cu 90 $/tonă (21%), ceea ce a făcut ca ţările importatoare să-şi reducă achiziţiile, determinând o încetinire a cererii. Pe de altă parte, consumul de ulei de soia s-a redus pe piaţa americană, ducând însă la creşterea utilizării lui ca bio-combustibil.
Zahăr
Simona Zamșa
În săptămâna 16 – 22 aprilie 2012, preţurile zahărului au înregistrat reduceri, pe fondul scăderii vânzărilor de la bursă. Având în vedere existenţa unor disponibilităţi mondiale de zahăr ridicate, investitorii aşteaptă scăderea preţurilor în scopul achiziţionării unor cantităţi mai mari de zahăr. Începând cu sfârşitul lunii martie a.c., preţurile zahărului s-au aflat sub presiunea existenţei unor stocuri mondiale ridicate, a intensificării exportului american şi a majorării cantităţii exportabile cu 1 milion de tone din partea Indiei.
La Bursa de la Londra, cotaţia medie a zahărului brut a marcat o scădere de 6,53%, la 511,56 $/tonă, iar cotaţia medie a zahărului rafinat s-a situat la 606,26 $/tonă, cu 5,56% mai puţin faţă de cotaţia săptămânii anterioare.
Cafea
Dr. Anca Dragomirescu
Media cotaţiilor cafelei Arabica, la Bursa din New York, FOB, în săptămâna 16 – 22 aprilie 2012, a fost de 3.843,09 $/tonă, cu 3,06% mai puţin comparativ cu intervalul precedent, când s-a înregistrat 3.964,37 $/tonă.
La sortimentul de cafea Robusta, la Bursa din Londra, CIF, media cotaţiilor a fost de 2.011,40 $/tonă în săptămâna 16 – 22 aprilie 2012, ceea ce înseamnă o creştere de 0,85% faţă de săptămâna anterioară, când s-a înregistrat 1.994,50 $/tonă.
Cacao
Dr. Anca Dragomirescu
La produsul cacao nr. 7, care cotează la bursa londoneză, CIF, media cotaţiilor în perioada 16 – 22 aprilie 2012 a fost de 2.345,61 $/tonă, în creştere cu 4,97% faţă de săptămâna 09 – 15 aprilie a.c., când s-a înregistrat o medie de 2.234,51 $/tonă.
Bumbac
Simona Zamșa
În intervalul analizat, preţurile internaţionale ale bumbacului au înregistrat diminuări. La Bursa din New York, cotaţia bumbacului american diverse sorturi s-a situat la 1.988,95 $/tonă, marcând o scădere de 1,02%, iar la Bursa din Liverpool, cotaţia medie a bumbacului Index “A” a fost de 2.182,73 $/tonă, înregistrând o reducere de 1,31% faţă de cotaţia medie a săptămânii trecute.
Potrivit raportului Departamentului American al Agriculturii, din luna aprilie a.c., în sezonul actual, 2011/12, disponibilităţile mondiale de bumbac sunt mai mari cu circa 5 milioane tone comparativ cu cele înregistrate în sezonul 2010/11. Majorarea disponbilităţilor mondiale se datorează creşterii stocurilor mondiale, la peste 14,3 milioane tone, cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani.
Sursa: Baza de date I.E.M.