Analiza pieţei mondiale a produselor agroalimentare, în perioada 2 – 8 iulie 2012

Grâu

Emilia Bălan

În perioada 2 – 8 iulie 2012, cotaţia medie săptămânală a grâului american roşu moale nr. 2, la Bursa din Chicago, a continuat să crească, la 289,40 $/tonă, cu 7,89% mai mare comparativ cu intervalul precedent. De remarcat că, joi 5 iulie, cotaţia grâului a înregistrat cea mai ridicată valoare din ultimele 15 luni, depăşind pragul psihologic de 300 $/tonă. Scumpirea grâului american a avut loc pe fondul speculaţiilor conform cărora Departamentul American al Agriculturii ((United States Department of Agriculture – USDA), în următorul său raport lunar din iulie a.c., îşi va reduce prognozele privind recolta mondială de grâu din sezonul 2012/13, ca urmare a evaluării culturilor din mai multe ţări producătoare.

Temerile comercianţilor cu privire la o eventuală întrerupere a livrărilor din partea ţărilor din regiunea Mării Negre (Rusia şi Ucraina) a fost factorul esenţial care a acţionat asupra sporirii cotaţiilor grâului american. Comercianţii americani monitorizează cu mare atenţie condiţiile meteorologice din această parte a globului, deoarece Rusia, este principalul competitor al Statelor Unite pe piaţa internaţională a grâului. O stagnare sau o diminuare a livrărilor din partea Rusiei, ar putea stimula cererea pentru exportul SUA, care sunt al treilea mare producător mondial de grâu şi principalul exportator pe piaţa acestui produs cerealier.

Porumb

Emilia Bălan

Cotaţia medie a porumbului american galben, la Bursa din Chicago, în intervalul analizat, s-a majorat cu 12,37%, la 287,63 $/tonă. Pe 5 iulie 2012, porumbul american a încheiat şedinţa de tranzacţionare la un maxim al ultimelor 13 luni, de 302,35 $/tonă. Creşterea substanţială a cotaţiilor porumbului american a fost determinată de persistenţa valului de căldură din centrul şi vestul Statelor Unite, care a afectat culturile din câmpiile întinse de prerie (Great Plains şi Corn Belt). Conform evaluărilor săptămânale ale USDA, culturile de porumb din SUA sunt serios afectate de lipsa umidităţii din sol. În cazul în care, în perioada imediat următoare, culturile de porumb din SUA nu vor avea parte de cantitatea de apă necesară dezvoltării, randamentul acestora va marca o diminuare semnificativă, ceea ce va conduce la o recoltă extrem de scăzută în sezonul actual (2011/12, ce se va încheia pe 30 septembrie a.c.), al principalului stat producător şi exportator de porumb din lume.

Ulei şi Boabe de Soia

Ecaterina Pațilea

Cotaţiile medii la uleiul de soia şi la boabele de soia, la Bursa din Chicago, au înregistrat creşteri însemnate ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile ceea ce va duce la reducerea producţiei de soia. Vremea deosebit de caldă şi secetoasă din Statele Unite, din ultimele săptămâni, urmează după o vreme asemănătoare din America de Sud, de la începutul anului afectând, astfel, producţia de soia la cei mai mari producători, respectiv SUA, Brazilia, Argentina. Astfel, cotaţia medie a uleiului de soia a crescut cu 3,53%, la 1.171,68 $/tonă, iar cea a boabelor de soia a crescut cu 7,24%, la 583,36 $/tonă.

Zahăr

Simona Zamșa

În săptămâna 2 – 8 iulie 2012, preţurile zahărului au înregistrat creşteri pe fondul speculaţiilor privind limitarea disponibilităţilor din Brazilia, principalul producător şi exportator mondial de zahăr. Principala regiune unde se cultivă mai mult de 90% din producţia braziliană a fost afectată de ploi abundente. Ploile din lunile mai şi iunie au întârziat recoltarea trestiei de zahăr, implicit vor întârzia producţia de zahăr şi etanol.

Ultimele estimări ale Departamentului American al Agriculturii indică pentru sezonul 2011/12 o diminuarea de 6% a producţiei de zahăr a Braziliei, la 36,2 milioane tone comparativ cu 38,35 milioane tone, producţia sezonului 2010/11.

La Bursa de la Londra, cotaţia medie a zahărului brut sa majorat cu 6,49%, la 498,20 $/tonă, iar cotaţia medie a zahărului rafinat s-a situat 582,22 $/tonă, înregistrând o creştere de 2,11% faţă de cotaţia săptămânii anterioare.

Cafea

Dr. Anca Dragomirescu

Media cotaţiilor cafelei Arabica, la Bursa din New York, FOB, în săptămâna 02-08 iulie 2012, a fost de 3.911,95 $/tonă, cu 7,95% mai mult comparativ cu intervalul precedent, când s-a înregistrat 3.623,70 $/tonă.

La sortimentul de cafea Robusta, la Bursa din Londra, CIF, media cotaţiilor a fost de 2.078,00 $/tonă în săptămâna 02-08 iulie 2012, ceea ce înseamnă o majorare de 1,14% faţă de săptămâna anterioară, când s-a înregistrat 2.054,60 $/tonă.

Cacao

Dr. Anca Dragomirescu

La produsul cacao nr. 7, care cotează la bursa londoneză, CIF, media cotaţiilor în perioada 02-08 iulie 2012 a fost de 2.543,36 $/tonă, cu 5,14% mai mult faţă de săptămâna 25 iunie-01 iulie a.c., când s-a înregistrat 2.419,10 $/tonă.

Bumbac

Simona Zamșa

La Bursa din New York, cotaţia bumbacului american diverse sorturi s-a situat la 1.579,88 $/tonă, marcând o creştere de 2,49%, iar la Bursa din Liverpool, cotaţia medie a bumbacului Index “A” a fost de 1.845,03 $/tonă, înregistrând o majorare de 3,15% faţă de cotaţia săptămânii precedente. Creşterea preţurilor internaţionale la bumbac este atribuită intensificării vânzărilor atât la bursa americană cât şi la cea londoneză, determinate de speculaţiile privind reducerea recoltei americane de bumbac, datorită condiţiilor meteorologice nefavorabile din Texas. Statele Unite sunt principalul exportator mondial de bumbac, cu o pondere de 32% din totalul exportului mondial.

Evoluţia grafică a preţurilor Produselor Agroalimentare

agro10iulie2012

Baza de date I.E.M.