Dr. Eugen Andreescu
Moneda euro a înregistrat o apreciere spectaculoasă (+2,0%) în raport cu dolarul american, aceasta fiind prima inversare de tendinţă din ultima lună şi jumătate.
În această conjunctură favorabilă, Germania a plasat obligaţiuni de stat în valoare de 3,4 miliarde euro, cu scadenţă la 2 ani, la cele mai scăzute dobânzi din istoria Germaniei pentru acest tip de bonuri de tezaur („Schatz”) : obligaţiunile la 2 ani au fost plasate la dobânda de 0,17% comparativ cu dobânda de 0,29% pentru cele din luna decembrie 2011.
Pieţele consideră obligaţiunile germane drept o valoare de „refugiu” în plină criză a datoriilor suverane, chiar dacă Germania a redus previziunile de creştere economică, pentru 2012, de la 1,0% la 0,7%. Pentru acest an, creşterii economice va fi reprezentat de cererea internă (+1,1%), în timp ce contribuţia comerţului exterior (cererea externă) la creşterea economică va fi, pentru prima oară în ultimul deceniu, negativă (-0,3%). Pe fondul unei inflaţii scăzute, puterea de cumpărare a populaţiei germane va creşte cu peste 1,2%. În acest fel, guvernul încearcă să atenuează criticile partenerilor din Uniunea Europeană care acuză Germania că şi-a îmbunătăţit competitivitatea exporturilor pe seama menţinerii salariilor la cote de creştere inferioare celor înregistrate în celelalte ţări.
O rază de speranţă pentru diminunarea presiunilor din Zona euro vine dinspre Japonia, China, India şi Rusia, care şi-au manifestat dorinţa de a contribui la susţinerea Fondului European de Stabilitate Financiară, însă doar prin intermediul FMI.
Vineri, la închidere, la Londra, dolarul a cotat 0,9344 franci elveţieni şi 77,12 yeni. Moneda unică euro a închis la 1,2920 $ (1,2667 $ cu o săptămână în urmă), iar lira sterlină a cotat la 1,5527 $.
Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar
Sursa: Baza de date IEM