Analiza pieţei valutare mondiale, în perioada 10 – 16 decembrie 2012

AUTOR: Dr. Eugen Andreescu

Acordul semnat joi, 13 decembrie, la Bruxelles, pe tema supravegherii bancare din Zona euro a avut un impact favorabil asupra monedei unice, care a încheiat săptămâna dincolo de 1,31 $, cel mai ridicat curs din data de 14 septembrie a.c.

După un maraton de 14 ore de negocieri, miniştrii de finanţe din cele 17 ţări ale Zonei euro au ajuns la un acord considerat „istoric”, care va conduce, în viziunea semnatarilor, la o „uniune economică şi monetară stabilă”.

Ceva mai exaltat, ministrul cipriot de finanţe Vassos Shiarly (preşedintele reuniunii) a catalogat acordul drept „un cadou de sărbători pentru noi, dar şi pentru întreaga Europă”.

La rândul ei, Angela Merkel a declarat că „miniştrii de finanţe s-au pus de acord asupra unui cadru juridic şi a unui mecanism comun de supraveghere, care reprezintă o valoare inestimabilă”.

Pierre Moscovici, ministrul francez de finanţe, a afirmat că „piatră pe piatră, noi suntem pe cale de a rezolva criza din Zona euro. Este un semnal adresat întregii lumi: „aveţi încredere în Europa, aveţi încredere în Zona euro”.

Vineri, la închidere la Londra, dolarul a cotat 0,9218 franci elveţieni şi 83,56 yeni. Moneda unică euro a închis la 1,3109 $ (1,2928 $ cu o săptămână în urmă), iar lira sterlină a cotat la 1,6120 $.

Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar

valutare17dec2012

Sursa: Baza de date I.E.M.