Vineri, moneda euro a înregistrat cea mai consistentă apreciere săptămânală din ultimele 12 luni (+3,03% în raport cu dolarul), iar ca medie săptămânală, aprecierea a fost de 2,09%.
Lansarea proiectului de uniune bancară (care a venit imediat după decizia BCE de a răscumpăra obligaţiunile statelor cu probleme) a creat un climat de încredere în capacitatea organismelor comunitare de a reacţiona hotărât într-un moment „de o gravitate fără precedent după al doilea război mondial” (conform aprecierii fostului preşedinte al BCE, Jean Claude Trichet). Pe fondul relaxării intervenite, după anunţul Băncii Centrale Europene de a susţine ţările fragile din Zona euro, miniştrii de finanţe ai Uniunii Europene s-au reunit vineri, în Cipru, unde au analizat proiectul de Uniune bancară care, în esenţă, prevede o supraveghere din partea BCE a celor 6000 de bănci existente în Uniunea Europeană, indiferent dacă ţara din care fac parte este sau nu membră a Zonei euro. Ţări ca Suedia sau Polonia s-au pronunţat deja împotriva acestui proiect, atâta timp cât ele nu au drept de vot în cadrul BCE, fiind în afara Zonei euro.
În cadrul reuniunii, ministrul grec de finanţe, Yannis Stoumaras, a promis că ţara sa va finaliza programul, care prevede economii bugetare de 11,7 miliarde euro până la sfârşitul lunii octombrie, deşi iniţial promisiunea era pentru începutul lunii octombrie.
Un alt element care a contribuit la aprecierea euro a fost reprezentat de anunţul făcut de preşedintele Eurogroup că, la 8 octombrie, Mecanismul European de Stabilitate va fi operaţional cu o primă tranşă de capital vărsat, în valoare de 32 miliarde euro.
Vineri, la închidere, la Londra, dolarul a cotat la 0,9252 franci elveţieni şi 78,32 yeni. Moneda unică euro a închis la 1,3190 $ (1,2801 $ cu o săptămână în urmă), iar lira sterlină a cotat la 1,6244 $.