Analiza pieţei valutare mondiale, în perioada 15 – 21 octombrie 2012

 


AUTOR: Dr. Eugen Andreescu

Moneda euro s-a apreciat din nou în raport cu dolarul american (în medie, cu 0,81%), depăşind, miercuri 17 octombrie, cotaţia de 1,31 $ cea mai ridicată valoare din ultima lună. Această continuare a tendinţei din săptămâna precedentă poate fi pusă aproape în exclusivitate pe seama acordului parţial la care au ajuns liderii Zonei euro pe problematica supravegherii bancare.

Întruniţi la Bruxelles, pe 16 octombrie, liderii Zonei euro s-au pus de acord pentru realizarea unei ,,supravegheri graduale a băncilor din cele 17 ţări membre până în 2013”. Cu acest prilej, Franţa şi Germania şi-au apropiat punctele de vedere (Franţa dorea o aplicare ,,cât mai rapidă” iar Germania una ,,graduală”), ajungându-se să se dea satisfacţie Germaniei.

Cu acest prilej, s-au adoptat liniile principale ale mecanismului de supraveghere a băncilor din Zona euro, care se va aplica tututor băncilor (circa 6000), punct de vedere susţinut de Franţa, şi nu doar celor mai importante, aşa cum a susţinut Germania. De altfel, băncile regionale germane vor fi supuse acestei supravegheri abia din ianuarie 2014 şi nu din ianuarie 2013 ca pentru celelalte bănci din Zona euro, dându-se satisfacţie Angelei Merkel, care va candida din nou la funcţia de cancelar în toamna anului 2013. Acceptarea supravegherii bancare a fost condiţia prealabilă pentru recapitalizarea directă a băncilor prin intermediul Mecanismului European de Stabilitate (MES).

Vineri, la închidere la Londra, dolarul american a cotat 0,9279 franci elveţieni şi 79,38 yeni. Moneda unică euro a închis la 1,3031 $ (1,2967 $ cu o săptămână în urmă), iar lira sterlină a cotat la 1,6023 $.

Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar

valutare23oct2012

Baza de date I.E.M.