Analiza pieţei valutare mondiale, în perioada 16 – 22 aprilie 2012

Dr. Eugen Andreescu

Într-o săptămână dominată de reuniunea miniştrilor de finanţe ai ţărilor „G-20” şi a reprezentanţilor FMI, de la Washington,  cursul mediu al dolarului a fost de 1,3135 $/euro (în scădere cu 0,22% faţă de media săptămânii precedente), iar la închiderea de vineri cursul dolarului a fost cu 0,95% mai mic decât cel din vinerea anterioară.

Vestea bună a acestei reuniuni din capitala SUA este aceea că Fondul Monetar Internaţional a ajuns la un acord de principiu cu ţările membre privind suplimentarea cu 430 miliarde dolari a resurselor financiare aflate la dispoziţia FMI pentru ajutarea ţărilor aflate în dificultate.

În acest fel, FMI va dispune de circa 800 miliarde dolari pentru a face faţă consecinţelor crizei financiare, suma fiind disponibilă pentru „totalitatea membrilor FMI şi nu doar pentru o anumită regiune(Europa)”.

De altfel, ministrul de finanţe canadian, Jim Flaherty, a propus un amendament care să stipuleze dreptul de veto al celorlalte ţări, din afara Europei, tocmai pentru a împiedica orientarea resurselor către acest continent.

Vestea rea legată de acest acord de principiu este aceea că majoritatea ţărilor care vor contribui la majorarea resurselor financiare ale FMI au condiţionat acest pas de reforma cotelor de participare la capitalul Fondului, decisă în 2010 şi care trebuie să fie aprobată în toamna acestui an, cu ocazia Reuniunii anuale a FMI din capitala Japoniei.

Pe principalele ţări membre, situaţia se prezintă în felul următor:

  • SUA şi Canada nu vor participa la majorarea resurselor Fondului;
  • Ţările Zonei euro s-au angajat ferm să participe cu 200 miliarde dolari;
  • Marea Britanie, Coreea de Sud şi Arabia Saudită vor contribui cu câte 15 miliarde dolari fiecare;
  • Japonia va veni cu 60 miliarde dolari;
  • Ţările BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China) doresc o majorare a ponderii lor în puterea de vot, iar contribuţia lor efectivă va ţine cont de acest deziderat. Faptul că SUA şi alte state europene nu au ratificat acordul din 2010 explică în bună parte de ce aceste ţări condiţionează sumele pe care le vor vira de creşterea puterii lor de decizie la nivelul FMI.

Vineri, la închidere la Londra, dolarul a cotat 0,9097 franci elveţieni şi 81,60 yeni. Moneda unică euro a închis la 1,3208 $ (1,3083 $ cu o săptămână în urmă), iar lira sterlină a cotat la 1,6117 $.

Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar
valutare24aprilie2012
Sursa: Baza de date I.E.M.