AUTOR: Dr. Eugen Andreescu
După aprecierea record de săptămâna trecută (peste 3,0% în raport cu dolarul) moneda euro a suferit o corecţie simnificativă, în medie, cu 0,95% şi de 1,5% la sfârşitul săptămânii (vineri).
Această corecţie a monedei unice apare drept logică având în vedere că aprecierea de săptămâna trecută a fost una exagerată, fiind dictată exclusiv de factori psihologici şi nu de considerente economice fundamentale apărute în Zona euro.
Pe fondul conjucturii favorabile, create de decizia BCE de a sprijini ţările cu probleme din Zona euro, Portugalia a reuşit miercuri, 19 septembrie, să împrumute 2 miliarde de euro la o dobândă foarte scăzută (2,967%) comparativ cu 4,537% la ultima emisiune de obligaţiuni din luna aprilie a.c. Având în vedere că, Portugalia este o ţară sub asistenţă financiară internaţională, reducerea apoape la jumătate a dobânzii plătite se datorează în exclusivitate deciziei BCE de săptămâna trecută. În luna mai 2011, Portugalia a obţinut un ajutor financiar în valoare de 78 miliarde euro în schimbul unor măsuri dure de austeritate care ar fi putut fi zadarnice dacă ţara s-ar fi imprumutat, în continuare, la dobânzile ridicate impuse de piaţă.
De altfel, Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogrup, a declarat recent că Zona euro va impune condiţii ,,foarte dure” Spaniei în schimbul unui eventual ajutor financiar. În data de 27 septembrie a.c., Spania va verifica gradul de încredere al investitorilor prin lansarea unui pachet de obligaţiuni cu scadenţa la 10 ani, iar dacă această operaţiune nu va fi incununată de succes, guvernul spaniol va fi obligat să apeleze la un împrumut internaţional de urgenţă.
Vineri, la închidere, la Londra, dolarul a cotat la 0,9325 franci elveţieni şi 78,16 yeni. Moneda unică euro a închis la 1,2989 $ (1,3190 $ cu o săptămână în urmă), iar lira sterlină a cotat la 1,6255 $.
Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar
Sursa: Baza de date I.E.M.