Dr. Eugen Andreescu
Pentru a 3-a săptămână consecutiv, cursul mediu de schimb al monedei euro s-a apreciat în raport cu dolarul (+ 0,54%), iar la sfârşitul zilei de vineri moneda euro s-a depreciat cu 0,70% comparativ cu închiderea din săptămâna precedentă.
În pregătirea summit-ului crucial din 28-29 iunie a.c., şefii de guvern din Germania, Franţa, Italia şi Spania s-au întâlnit la Roma pentru a se pune de acord cu principalele măsuri care vor fi propuse liderilor din celelalte 23 de ţări membre ale Uniunii Europene în vederea soluţionării crezei datoriilor suverane din Zona euro şi a relansării creşterii economice.
Conform afirmaţiilor ministrului francez al economiei, summit-ul ,, nu va fi unul banal”, ci unul ,,crucial, care va propune soluţii structurale pentru rezolvarea crizei din Zona euro”. Măsurile ce vor fi adoptate vizează următoarele direcţii :
- Guvernanţa economică
- Reglementarea pieţelor
- Reglementarea bancară (uniunea bancară)
- Aspectele politice
Pentru a da un impuls creşterii economice, Franţa şi Germania au căzut de acord să propună mobilizarea unei sume de 130 miliarde euro (1,0% din PIB –ul UE), care să dea un ,, semnal important” către populaţia tot mai frustrată de măsurile de austeritate şi să descurajeze în acest fel speculaţiile din anumite ţări (Spania, Grecia, Portugalia, Italia).
Pentru prima oară de la adoptarea monedei euro, în 1999, Zona euro este la răscruce, deoarece este nevoie de o imensă voinţă politică a tuturor statelor membre pentru a crea ,,noul euro”, conform afirmaţiei unui reputat economist francez, Dominique Seux .
Vineri, la închidere la Londra, dolarul a cotat la 0,9581 franci elveţieni şi 80,49 yeni. Moneda unică euro a închis la 1,2536 $ (1,2625 $ cu o săptămână în urmă), iar lira sterlină a cotat la 1,5559 $.
Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar