Dr. Eugen Andreescu
În pofida reizbucnirii tensiunilor în Zona euro, moneda unică comunitară a depăşit din nou pragul psihologic, de 1,30 $. Pe ansamblul săptămânii, moneda euro s-a apreciat cu 1,7% în raport cu dolarul, fapt care confirmă că în Zona euro avem de-a face cu o criză a datoriilor suverane şi nu cu o criză a monedei unice. Reuniunea la vârf a celor 27 ţări din Uniunea Europeană, care va începe în 30 ianuarie a.c., va avea pe agendă 3 mari probleme: finalizarea pactului bugetar, calmarea pieţelor financiare şi măsuri de încurajare a creşterii economice şi de creare a noi locuri de muncă.
Nu va fi neglijată nici situaţia Greciei, având în vedere că până acum nu s-a ajuns la un accord final cu creditorii privaţi pentru restructurarea datoriei publice. Germania condiţionează orice nouă asistenţă financiară pentru Atena de numirea unui “comisar bugetar” al Zonei euro, care să supervizeze deciziile guvernului condus de premierul Lucas Papademos, având drept de veto. Se are în vedere şi “o expertiză externă plasată la faţa locului, pilotată de instituţiile europene având o anumită putere de decizie”, pentru a garanta că deciziile stabilite de troikă (Comisia europeană, BCE şi FMI) vor fi puse în aplicare de guvernul elen. Pe de altă parte, Grecia refuză, cel puţin declarativ, să cedeze suveranitatea Atenei în materie de politică bugetară.
De semnalat faptul că, agenţia FITCH a anunţat, vineri, reducerea ratingului pentru 6 ţări din Zona euro (Italia, Spania, Belgia, Cipru, Slovenia şi Irlanda), invocând “deteriorarea marcantă a perspectivelor economice” şi reafirmând că “situaţia de criză din Zona euro va fi depăşită doar când va avea loc o creştere economică generalizată”.
Vineri, la închidere, la Londra, dolarul a cotat 0,9188 franci elveţieni şi 76,73 yeni. Moneda unică euro a închis la 1,3132 $ (1,2920 $ cu o săptămână în urmă), iar lira sterlină a cotat la 1,5667 $.
Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar
Sursa: Baza de date IEM