Analiza pieţei valutare mondiale, în perioada 25 iunie – 1 iulie 2012

Dr. Eugen Andreescu

Urmare a rezultatelor pozitive cu care s-a încheiat summit-ul de la Bruxelles din 28 – 29 iunie, moneda euro a încheiat săptămâna în creştere (+1,0%) în raport cu dolarul american.

Deşi înaintea summit-ului puţini analişti credeau că ţările Uniunii Europene vor ajunge la un compromis rezonabil, la presiunea primului ministru italian, Mario Monti, cele 17 ţări membre ale Zonei euro au adoptat o Declaraţie, care permite Fondurilor europene să ajute băncile aflate în dificultate şi să răscumpere o parte a datoriilor publice. Surprinsă de forţa cu care şi-a susţinut punctul de vedere premierul italian, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a trebuit să cedeze, fapt care i-a atras critici în ţara sa.

Optându-se pentru politica ,,paşilor mărunţi,, subiectul aprofundării Uniunii Economice şi Monetare, care figura pe ordinea de zi, nici nu a mai fost evocat. Dacă Uniunea bancară va face progrese sub egida BCE, vor fi necesare mai multe etape pentru a se ajunge la o remodelare din temelii a Uniunii Economice şi Monetare. Fiind vorba de o confruntare deschisă dintre sud (Italia, Spania, Portugalia) şi Germania, situaţia Greciei a fost trecută sub tăcere.

Planul de relansare a creşterii economice, în valoare de 120 miliarde euro (la un PIB de 9.500 miliarde euro al Zonei euro), reprezintă, în fapt, punerea cap la cap a mai multor Fonduri existente deja.

De semnalat, « furtuna » care s-a stârnit la Londra după ce a fost făcut public faptul că Barclays Bank a negociat cu inspectorii britanici şi americani plata unei amenzi în valoare de 450 milioane dolari pentru manipularea frauduloasă a dobânzii LIBOR, cea mai importantă dobândă interbancară din lume, stabilită zilnic de un grup de 16 bănci foarte mari şi care serveşte drept referinţă pentru circa 350.000 miliarde de dolari pentru produse financiare, dintre cele mai diverse.

Vineri, la închidere la Londra, dolarul a cotat 0,9496 franci elveţieni şi 79,76 yeni. Moneda unică euro a închis la 1,2657 $ (1,2536 $ cu o săptămână în urmă), iar lira sterlină a cotat la 1,5705 $.

Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar

valutare3iulie2012
Baza de date I.E.M.