AUTOR: Dr. Eugen Andreescu
Deblocarea ultimei tranşe pentru Grecia în ceasul al 12-lea a dat o gură de oxigen monedei euro care a depăşit din nou pragul psihologic de 1,30 $, pentru prima oară din data de 22 octombrie a.c.
Acordul care prevede un nou plan de ajutorare a Greciei a fost aprobat şi de Bundestag-ul german, în data de 30 noiembrie, cu o largă majoritate (473 voturi pentru şi 100 contra), dar a fost criticat dur de preşedintele grupului social-democrat (SPD).
Conform ultimei înţelegeri, Grecia va primi o nouă tranşă de ajutor, în valoare de 43,7 miliarde euro, pentru a se respecta primul plan de ajutorare care trebuia să se încheie în 2014, dar creditorii internaţionali au acordat Greciei 2 ani suplimentari pentru a-şi atinge obiectivele bugetare asumate. O declaraţie extrem de surprinzătoare a venit din partea cancelarului german, Angela Merkel, într-un interviu publicat duminică 2 decembrie în cotidianul Bild am Sonntag: „Dacă într-o zi Grecia îşi va administra veniturile proprii fără a mai contracta noi datorii, noi vom examina şi vom evalua situaţia, dar nu înainte de 2014-2015”. Imediat, analiştii au interpretat că Germania ar fi dispusă la o eventuală ştergere parţială din datoria Greciei, subiect extrem de sensibil pentru contribuabilii germani.
Această eventualitate ar deschide deja cutia Pandorei, ministrul portughez de finanţe declarând că „ţara sa doreşte o restructurare a datoriei publice după modelul Greciei”.
De semnalat că, Agenţia Moody’s a degradat cu o treaptă ratingul Mecanismului European de Stabilitate (MES) de la Aaa la Aa1 cu perspectivă negativă, imediat după ce ratingul Franţei a fost şi el depunctat, influenţând, parţial negativ, cursul euro.
Într-o conferinţă de presă, organizată vineri 30 noiembrie, ministrul polonez de finanţe, Jacek Rostowski, a declarat referitor la intrarea ţării sale în Zona euro: „Polonia are intenţia fermă de a deveni membră a zonei, dar după ce aceasta îşi va rezolva problemele pe care le are în prezent”, ceea ce ridică semne de întrebare asupra viitorului uniunii monetare şi a euro.
Pe ansamblul săptămânii, dolarul american s-a depreciat cu 0,90% în raport cu euro, 0,47% (lira sterlină), 0,83% (francul elveţian) şi 0,28% în raport cu dolarul canadian.
Vineri, la închidere la Londra, dolarul a cotat 0,9264 franci elveţieni şi 82,47 yeni. Moneda unică euro a închis la 1,3006 $ (1,2959 $ cu o săptămână în urmă), iar lira sterlină a cotat la 1,6012 $.
Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar
Sursa: Baza de date I.E.M.