AUTOR: Dr. Eugen Andreescu
Pe fondul frămîntărilor din Zona euro, dolarul american s-a apreciat, în medie cu 0,42%, în raport cu euro iar la sfîrşitul săptămînii aprecierea a fost de 0,70% Publicarea datelor referitoare la somajul din Zona euro, dar şi retensionarea situaţiei din Grecia au fost principalii factori care au condus la deprecierea monedei unice. Conform datelor oficiale publicate de Eurostat, rata somajului în Zona euro a atins un nivel record în luna septembrie (11,6%), reprezentînd 18,6 milioane persoane, în creştere cu 146 000 persoane faţă de luna precedentă. În ultimul an, numărul şomerilor a crescut cu 2,17 milioane persoane, situaţia fiind critică în Spania, unde rata somajului a urcat la 25,8%, şi în Grecia (25,1%). Creşteri rapide se înregistrează în Portugalia şi Cipru, ţări deja fragilizate de măsurile de austeriate impuse de ,,troika” internaţională (FMI, Comisia Europeană, BCE).
O situaţie care poate afecta în continuare moneda euro este conjunctura de pe piaţa Germaniei, acolo unde s-a înregistrat a -7- a lună consecutivă de creştere a ratei somajului, chiar dacă nivelul acestuia este mai mic în raport cu media la nivelul Uniunii Europene şi Zonei euro.O altă veste deprimantă a venit din partea economiei reale, acolo unde încrederea companiilor germane, dar şi a consumatorilor a înregistrat în octombrie a 8-a lună consecutivă de scădere.
Premierul grec, Antonis Samaras, a surprins neplăcut opinia publică internaţională declarînd duminică în Parlamentul Greciei căţara va ieşi din Zona euro dacă parlamentarii nu vor vota măsurile de austeritate cerute de Uniunea Europeană şi FMI:, Noi trebuie să salvăm ţara de la o catastrofă şi dacă vom esua să ne menţinem în Zona euro, nimic nu va mai avea sens” a încheiat Samaras.
Vineri, la închidere la Londra, dolarul american a cotat 0,9396 franci elveţieni şi 80,53 yeni. Moneda unică euro a închis la 1,2845 $ (1,2932 $ cu o săptămână în urmă), iar lira sterlină a cotat la 1,6040 $.
Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar
Sursa: Baza de date I.E.M.