AUTOR: Dr. Eugen Andreescu
În ultimele două zile ale săptămânii, dolarul american a coborât din nou sub pragul psihologic de 130 $/euro, după patru zile de cotaţii peste acest prag. La închiderea de vineri, moneda americană s-a apreciat cu 0,6% (faţă de aceeaşi zi din săptămâna anterioară) în raport cu moneda unică.
Uşoara apreciere a dolarului poate fi pusă pe seama anunţului făcut miercuri de Agenţia Standard & Poor’s care, a plasat Grecia în “faliment parţial” la doar o treaptă de “încetarea de plăţi”, certificând falimentul de facto al unei ţări. Cu o datorie publică care va ajunge la 170% din PIB la sfârşitul acestui an, Greciei îi va fi imposibil să se încadreze în obiectivul convenit cu creditorii internaţionali, acela de a coborâ gradul de îndatorare la 124% din PIB până în anul 2020, fără a interveni o nouă ştergere parţială a uriaşei datorii din prezent. De altfel, această posibilitate a fost evocată în premieră de cancelarul german, Angela Merkel, care până acum nici nu a vrut să audă de o asemenea posibilitate, având în vedere că acest lucru i-ar cauza daune în campania electorală din toamna anului 2013.
Analiştii financiari înclină să considere că operaţiunea de răscumpărare a unei părţi din datoria Greciei (30 miliarde euro) lansată luni, 3 decembrie, a fost un succes, având în vedere că 15 miliarde de euro au fost aduse de creditorii externi, iar alte 11,5 miliarde de euro de către 4 dintre cele mai importante bănci greceşti.
O declaraţie surprizatoare şi optimistă în acelaşi timp a fost făcută în acest weekend, la Oslo, de către preşedintele UE, Herman Van Rompuy, care a subliniat că “deşi UE traversează o perioadă dificilă, Uniunea va ieşi întărită din această criză”, fapt care va contribui la stabilizarea monedei euro.
Vineri, la închidere la Londra, dolarul a cotat 0,9344 franci elveţieni şi 82,37 yeni. Moneda unică euro a cotat la 1,2928$ (1,3006$ cu o săptămână în urmă), iar lira sterlină a închis la 1,6021$.
Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar
Sursa: Baza de date I.E.M.