Analiza pieţei valutare mondiale, în perioada 3 – 9 septembrie 2012

AUTOR: Dr. Eugen Andreescu

Decizia istorică de joi a Băncii Centrale Europene de a răscumprăra nelimitat obligaţiunile emise de statele cu probleme (lucru de neimaginat doar în urmă cu 6 luni) a determinat o ascensiune consistentă a cursului monedei euro, de la 1,25 $ (marţi) la, 1,28 $ (vineri).

Pe ansamblul săptămânii, cursul mediu al euro în raport cu dolarul s-a apreciat cu 1,07% faţă de în săptămâna precedentă.

În mod surprinzător, decizia BCE a fost salutată de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, care a afirmat că ,,BCE este o instituţie independentă şi foarte puternică” si a ţinut să sublinieze necesitatea reformelor în ţările aflate în dificultate, afirmând: ,,condiţionalitatea este un punct foarte importanta în decizia BCE. Controlul şi ajutorul nu merg una fără cealaltă”.

La rândul lui, cancelarul Austriei, Werner Faymann, a declarat :,,deciziile luate de BCE, care este o instituţie independentă, sunt pozitive pentru că marchează o nouă etapă în gestionarea obligaţiunilor publice, care devin astfel mai sigure pentru investitori”.

O reacţie de aprobare a venit şi din partea FMI, care prin vocea directorului general s-a declarat ,,gata să participe la răscumpărarea nelimitată a obligaţiunilor statelor cu probleme”.

Decizia BCE vizează operaţiuni monetare cu obligaţiuni pe 3 ani, dar răscumpărarea lor este condiţionată de adoptarea unor reforme economice în ţările cu probleme. Intervenţiile BCE urmăresc menţinerea unui nivel rezonabil al dobânzilor la care se împrumută aceste state, dar şi o mai mare încredere în moneda euro.

Vineri, la închidere, la Londra, dolarul a cotat la 0,9440 franci elveţieni şi 78,06 yeni. Moneda unică euro a închis la 1,2801 $ (1,2605 $ cu o săptămână în urmă), iar lira sterlină a cotat la 1,6027 $.

Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar

valutare10sept2012

Sursa: Baza de date I.E.M.