Dr. Eugen Andreescu
Cea mai importantă restructurare de datorie publică din istorie s-a încheiat joi seara, când 83,7% din creditorii privaţi ai Greciei au acceptat să renunţe la 53,5% din valoarea obligaţiunilor deţinute. Pentru fiecare 100 euro de datorie grecească deţinută de investitori privaţi (bănci, societăţi de asigurare, fonduri de investiţii fonduri de pensii) vor primi 31,5 euro în noi obligaţiuni (cu o maturitate mai lungă şi un cupon mai redus) şi alţi 15 euro sub formă de titluri de la Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF).
Institutul de Finanţe Internaţionale (IFI), principalul organism carea negociat timp de 6 luni în numele creditorilor privaţi, a ţinut să sublinieze efectul de “catalizator” pe care-l va avea acest succes în continuarea implicărilor organismelor internaţionale în soluţionarea crizei greceşti. Timothy Geithner (ministrul de finanţe al SUA) a declarat că “datorită măsurilor luate de europeni au dispărut riscurile considerabile pentru restul economiei mondiale. De acum încolo lumea va fi mult mai încrezătoare în capacitatea Uniuniii Europene de a stăpânii situaţiile de criză”.
Nesoluţionate au rămas obligaţiuni greceşti în valoare de 18 miliarde euro deţinute de Fondurile speculative, care intenţionează să se adreseze tribunalelor internaţionale pentru a-şi recupera banii.
Imediat după încheierea cu succes a negocierilor cu creditorii privaţi, cursul euro a avut o dinamică pozitivă în şedinţa de deschidere a burselor valutare. La închidere, însă, acesta s-a depreciat faţă de ziua precedentă.
De menţionat, că, în săptămâna analizată, cursul mediu de schimb al euro în raport cu dolarul SUA s-a depreciat cu 1,3% faţă de media săptămânii precedente.
Vineri, la închidere la Londra, dolarul a cotat 0,9190 franci elveţieni şi 82,35 yeni. Moneda unică, euro a închis la 1,3120 $ (1,3205 $ cu o săptămână în urmă), iar lira sterlină a cotat la 1,5693 $.
Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar
Baza de date I.E.M.